Ple municipal d'agost, celebrat el 29 de juliol de 2024

S'aprova l'ordenança de mobilitat i seguretat viària i es debat el conveni de treballadors del servei de neteja viària

L’epicentre del debat del Ple del mes d’agost va comptar amb la modificació de les condicions de treball del personal funcionari, així com l’estructura de costos i la nova forma de gestió del servei de neteja viària, a més de les dues mocions presentades per part de l’oposició sobre la confecció i aprovació del reglament orgànic municipal (ROM) i l’execució del carril bici de la plaça del Mil·lenari, carrer de la Sagrada Família i avinguda Olímpia.

El Ple municipal d'agost es va iniciar amb les paraules de l'alcalde Albert Castells per tal de demanar un minut de silenci a tots els presents a la Sala de Plens i al públic per la mort de Joan Lagunas Riera el passat 4 de juliol. Joan Lagunas va ser regidor de l'Ajuntament de Vic des de l'any 1995 a l'any 2003 en representació d'Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) i també conseller comarcal d'Osona de l'any 2001 a l'any 2003. L'alcalde també va recordar el retorn de l'exili de la vigatana Marta Rovira, motiu pel qual el consistori li va fer una rebuda institucional el passat 13 de juliol.

S’aprova el compte general de 2023

El ple municipal va aprovar el compte general de 2023 de l’Ajuntament de Vic, amb els vots favorables de tots els grups municipals excepte la CUP Vic, que es va abstenir. La regidora d’Economia, Núria Homs, va comentar que “l’estat espanyol ens té les mans lligades, i aprofitem per reivindicar si podem incorporar romanent als ajuntaments als pròxims anys” i va afegir que “l’administració està molt sanejada, ja que els comptes anuals 2023 són positius per a l’ajuntament de Vic i la ciutat, i ens han de donar aire per continuar treballant per als projectes de ciutat”. La regidora del PSC Vic, Débora Villena, va justificar el vot favorable del seu grup perquè “s’ha facilitat informació i documentació”.

S’aprova definitivament l’ordenança de mobilitat i seguretat amb la inclusió d’una al·legació

En l’últim dictamen, tots els grups del ple, a excepció de la CUP Vic que es va abstenir, hi van votar a favor. En aquest, s’aprovava la resolució de les al·legacions presentades i l’aprovació definitiva de l’article 10 de l’ordenança de mobilitat i seguretat viària. L’aprovació inicial va ser durant el Ple del 6 de maig de 2024.

El regidor de Mobilitat, Guillem Membrives, va explicar que s’havien rebut quatre al·legacions, de les quals es van desestimar tres i se’n va estimar una. Es tracta d’una al·legació presentada per l'Associació de Disminuïts Físics d'Osona (ADFO) que demanava que les persones amb acreditació de mobilitat reduïda puguin obtenir acreditació d'accés a les illes de vianants de la ciutat, accés que ja es preveia en l’anterior ordenança.

El regidor de Mobilitat es va mostrar satisfet amb la resolució: “s’ha treballat bé amb tots els grups i s’ha comunicat a tot Vic”. Des de SOMI, Josep Anglada, va comentar que “ho trobem correcte i està en línia amb allò que vam defensar des del primer dia”.

 

S’aprova l’estructura de costos i la nova forma de gestió del servei de neteja viària

El ple va aprovar l’estructura de costos (punt 9) i la nova forma de gestió del servei de neteja viària de la ciutat de Vic (punt 10), ambdós punts amb els vots favorables de Junts per Vic i Ara Vic, l’abstenció de SOMI, i els vots contraris per part d’ERC Vic, CUP Vic, PSC Vic I VECP.

La regidora de Manteniment i serveis, Ester Coma, va comentar que “amb la revisió de costos, hi haurà un increment del servei de 500.000 euros l’any per millorar el servei de neteja” i va aclarir que “el sistema estava dimensionat per a 40.000 habitants i ara ja som prop de 50.000”. Va afegir que “el servei proposa unes noves màquines de neteja per optimitzar els recursos humans”. Des de SOMI, Josep Anglada, va argumentar la seva abstenció “perquè entenem que no surten perjudicats els drets ni les condicions dels treballadors”.

Per part d’ERC, Albert Palou, va explicar que “no posem en dubte la qualitat de l’informe”, i va afegir que “els passos es facin sobre segur i no ens quedem aturats i el servei perjudicat”. Carla Dinarès, de CUP Vic, va comentar que “hi pot haver un malbaratament de recursos públics”. Per altra banda, el regidor del PSC Vic, Josep Pou, va dir que “els treballadors tenen dret a tenir representants sindicals”, mentre que Arnau Martí, de VECP, va argumentar que “es condicionarà directament el contracte de serveis i perjudicarà els interessos de la ciutat”.

D’altra banda, pel que fa al punt 10 de l’ordre del dia, la nova forma de gestió del servei de neteja, la regidora de Manteniment i Serveis, Ester Coma, va explicar que “es podria actuar amb totes les incidències fora d’horari d’oficina de l’ajuntament amb una capacitat de resposta més ràpida per part del servei de neteja”.

En el punt 11, la prestació del servei de verd urbà de forma indirecta mitjançant un contracte de cinc anys de durada, es va aprovar amb els vots favorables de Junts per Vic, Ara Vic, PSC Vic, SOMI i VECP, i l’abstenció d’ERC Vic i el vot contrari de la CUP Vic.

 

Es fa  una modificació de l’acord de condicions de treball del personal funcionari i conveni del personal laboral de l’Ajuntament de Vic

El ple va aprovar la modificació de l’acord de condicions de treball del personal funcionari de l’Ajuntament de Vic i els seus organismes autònoms i el conveni del personal laboral de l’Ajuntament de Vic, amb els vots favorables de Junts per Vic i Ara Vic, l’abstenció d’ERC Vic i SOMI, i els vots desfavorables de CUP Vic, PSC Vic i VECP.

La regidora de Recursos Humans, Núria Homs, va aclarir respecte a aquest tema que “s’han dit coses que no són veritat” en referència que “es va negociar a la mesa del novembre de l’any passat i del febrer d’aquest any i vam estar d’acord amb els representants sindicals que s’havia d’aplicar aquesta modificació”.

La regidora d’ERC, Maria Balasch, va raonar l’abstenció del seu grup “perquè estem a favor de millorar les condicions dels treballadors, però no en com s’ha fet”. L’altre grup que es va abstenir va ser SOMI, i Josep Anglada va explicar que “ho fem per prudència, després de valorar les explicacions dels correus”.

El regidor de la CUP Vic, Quim Soler, va defensar el vot desfavorable “perquè hem rebut un correu que no s’ha passat per mesa de negociació”. Seguint la mateixa línia, Débora Villena, del PSC Vic, va explicar que “havien sabut a última hora que hi havia una discrepància entre treballadors i equip de govern”, i Arnau Martí, de VECP, va explicar que “sempre demano si ha passat per una mesa negociadora”.

 

Es presenta una moció que proposa la confecció d’un Reglament Orgànic Municipal

Els grups ERC Vic, CUP Vic, PSC Vic i VECP van presentar una moció conjunta per confeccionar l’aprovació del reglament orgànic municipal (ROM). La moció, però, no va tirar endavant pels vots contraris de Junts per Vic i Ara Vic i l’abstenció de SOMI. La moció venia justificada per “realitzar un exercici de transparència i que, tant els reglaments com l’organització municipal estiguin a l’abast de qualsevol ciutadà” amb l’objectiu d’ “articular els drets i deures dels membres d’aquesta corporació i els drets d’informació i de participació dels ciutadans i ciutadanes de Vic”.

Arnau Martí, regidor de VECP, va defensar que “és una necessitat per situar a l’ajuntament de Vic al segle XXI” i “una oportunitat perquè les entitats també presentin mocions i preguntes al plenari”. Josep Pou del PSC Vic va afegir que “és una aportació constructiva”, i Maria Balasch, d’ERC Vic, va coincidir amb Pou i Martí “per defensar la transparència i participació”. Quim Soler, regidor de la CUP Vic, va expressar que “Vic és l’única capital de comarca que no té un ROM”.

Josep Anglada de SOMI va defensar l’abstenció i va explicar que “cada vegada que s’ha intentat fer un ROM, no s’ha tirat mai endavant perquè la CUP hi ha votat en contra”. La regidora d’Ara Vic, Elisenda Carrera, va destacar que una “de les seves conclusions és que Vic és un exemple d’innovació”.

Es proposa l’execució del carril bici de la plaça del Mil·lenari, carrer de la Sagrada Família i avinguda Olímpia

La segona moció també va ser presentada conjuntament per la CUP Vic, ERC Vic i VECP per demanar l’execució del carril bici de la plaça del Mil·lenari, carrer de la Sagrada Família i Avinguda Olímpia segons el projecte aprovat definitivament i amb finançament europeu. La moció no va prosperar després dels vots negatius de Junts per Vic, Ara Vic i SOMI, i l’abstenció de PSC Vic.

La regidora de CUP Vic, Carla Dinarès, va explicar que “presentem la moció perquè les entitats no ho poden fer”, i va afegir que “el carril bici s’ha de mantenir tal com diu el pla de la bicicleta d’aquesta ciutat”, tot afegint que “s’ha de garantir una xarxa perquè sigui un mitjà de transport útil i utilitzat per la gent”. Per part d’ERC Vic, Albert Palou, va lamentar que “no pugui venir l’entitat impulsora”. Arnau Martí, regidor de VECP, va argumentar que “no entenia la necessitat de modificar el projecte i perdre part del finançament”, i va afegir que “afecta el carril bici i altres infraestructures de la ciutat”.

Josep Pou, de PSC Vic, va defensar la seva abstenció “perquè no ens acaba de convèncer el projecte i ens fa patir el tema del finançament”.

La regidora d’Urbanisme, Ester Coma, va argumentar que “no ens oblidem de prioritzar la bicicleta i la mobilitat sostenible” i va afegir que “abans de desenvolupar el projecte, s’han de concretar les obres que afectaran aquesta zona”.

Altres temes

En l’apartat de precs i preguntes, ERC Vic va voler saber si el govern tenia constància de les problemàtiques que causa l’edifici abandonat del carrer Torelló i com s’actua per solucionar-ho. També va ser motiu d’interès del PSC Vic. La regidora d’Habitatge, Núria Homs, va explicar que “tenim el problema identificat i hi estem treballant, però són situacions complexes” i va afegir que “sortim un cop al mes per treballar aquests temes amb els agents cívics, la Guàrdia Urbana, la Creu Roja, etc.: són treballs i casos molt complexos”.

Un altre tema que va sortir al Ple és l’execució d’habitatges socials a la zona de Genís Antel. La regidora de CUP Vic, Carla Dinarès, va demanar “en quin punt es troba l’execució dels 12 habitatges, segons un cartell que hi ha col·locat i tal com consta en el PAM”. La regidora d’Habitatge, Núria Homs, va respondre “que la idea inicial era fer habitatge assistit i era la voluntat”, tot argumentant que, “a mesura que hem avançat amb els estudis tècnics, la proposta i veient les possibilitats reals perquè és una zona inundable, no tenim clar la viabilitat d’ubicar aquest tipus d’habitatge allà”. Va afegir que “estem explorant altres ubicacions de la ciutat molt més ajustades a allò que pensem que necessita la ciutat amb espais més grans i més capacitat d’habitatge”.

En matèria de pressupostos, Josep Pou, del PSC Vic, va preguntar al govern municipal si s’havien fet alguns càlculs sobre l’afectació i quin cost tindria per als pressupostos de l’any 2025 i 2026 la no aprovació de la senda d’estabilitat “després de venir de reclamar un superàvit o un zero”. La regidora d’Economia, Núria Homs, va respondre que “el dèficit continua sent de zero” i va aprofitar per “denunciar que els ajuntaments que fem bé la feina, no puguem reinvertir els diners sobrants ni serveis”.

Des de SOMI, Josep Anglada va traslladar una queixa d’uns veïns “que demanen fer un canvi d’horari en la retirada dels contenidors de la plaça de la Pietat perquè passen a les 3 o 4 de la matinada, i si seria possible fer-ho a les 7 o les 8 del matí”, a més “de portar més d’un cop els contenidors de vidre durant la setmana”. La regidora de Manteniment i serveis, Ester Coma, va respondre “vetllarem per canviar l’hora”, i també va assegurar “que no teníem identificats els desbordaments de l’àrea de vidre, però ho estudiarem per fer el canvi”.

Finalment, per part de VECP, Arnau Martí va decidir traslladar les preguntes al ple del mes de setembre.