Tècnics de l’ajuntament de Vic han participat en unes jornades a Brussel•les

L'objectiu de les jornades, promogudes per Diputació de Barcelona, és apropar Europa als municipis

Els passats dies 22, 23 i 24 de febrer, dos tècnics de l'ImpeVic van participar en les primeres jornades de formació a Brusselles, organitzades per la Diputació de Barcelona, concretament per la Direcció de Serveis de Relacions Internacionals. Durant tres dies, funcionaris de la Comissió Europea, consultors i representants d'oficines regionals i de xarxes europees van impartir sessions sobre la línia que prendran a curt, mitjà i llarg termini les polítiques comunitàries.



La presència de tècnics vigatans a les jornades ha estat fruit d'una reunió de treball que va convocar la Xarxa Barcelona de Municipis per a la Cooperació Europea, el passat 31 de gener. En aquella reunió es van presentar les perspectives financeres de la Unió Europea per al període 2007-2013.



A banda de Vic, van ser a Brusselles tècnics de Terrassa, Sabadell, Granollers, Vilafranca del Penedès, Sant Boi de Llobregat, Sta. Coloma de Gramenet, Viladecans, Sitges i Rubí. L'estada a la capital de Bèlgica va permetre conèixer de prop el funcionament de les institucions europees. A banda de les conferències que configuraven l'agenda de treball de les jornades, els tècnics van aprofitar l'oportunitat per establir contactes amb funcionaris europeus i experts de diverses àrees de la política municipal.



Entre les conferències que es van poder seguir destaca la presentació que va fer Jordi Torrebadella, funcionari de la Direcció General de Política Territorial, qui va subratllar que per primera vegada l'estructura pressupostària de la UE contempla una major disponibilitat de recursos cap a la política de cohesió 307,6 bilions d'euros que a la Política Agrària Comunitària 293,2 bilions d'euros. La política de cohesió engloba, a grans trets, els programes destinats a incrementar el PIB per càpita de les regions més desfavorides dels nous estats membres. D'altra banda, també recull les eines per estimular la competitivitat i l'ocupació com a factors de creixement, unes eines que passen per la innovació i l'economia del coneixement; l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació TIC; la recerca; la millora de l'accés al mercat de treball i, el medi ambient i la sostenibilitat.



En un altre ordre de coses, els assistents a les jornades van poder conèixer l'experiència de municipis suecs, britànics, hungaresos, polonesos i búlgars. Representants de cadascuna de les ciutats van exposar les seves polítiques i la forma com cohesionen l'estratègia municipal amb la que es tra硠des de Brusselles.



En definitiva, com diu Llum Urea, responsable de l'àrea de Desenvolupament Local de l'ImpeVic, "la participació de l'Ajuntament de Vic en les jornades referma la seva voluntat d'implicar-se de prop en les diferents plataformes existents per fer sentir la veu dels municipis a Brusselles i desenvolupar projectes en el context europeu".