Roger Albert, Susagna Roura i Xevi Esclusa

Torna la Festa Major de Vic, carregada d’activitats per a tots els públics

Per primera vegada, el barri del Remei acollirà activitats de la Festa Major i també s’inaugurarà una escultura del Nen, l’únic dels tres caps de llúpia de la ciutat que no en tenia

Tot està a punt perquè les Festes de Sant Miquel de Vic comencin el proper 23 de juny. La programació pensada per a totes les edats s’allargarà fins el proper 8 de juliol tal com va anunciar ahir a la tarda la regidora de Cultura, Susagna Roura. “La inclusió d’espais del barri del Remei per a la celebració d’actes de Festa Major, la inauguració d’una escultura del Nen a La Pista, un torneig de petanca consensuat entre els dos casals d’avis de la ciutat, la segona edició de La Platgeta i el retorn de l’Orquestra Maravella després de diversos anys de no actuar-hi”, són algunes de les principals novetats segons remarcava Roura.

 
 

Nou espai de la FM a El Remei

 

Aquest any, per primera vegada, el barri del Remei acollirà tres dels actes programats: un per a nens petits —Tututs!, el proper 2 de juliol a la plaça de la Noguera—, un per a joves —la festa Holi, també a la plaça de la Noguera, el 29 de juny—i un per a gent gran—el ball de Tornaboda, al carrer Bisbe Strauch, el 7 de juliol—. En el cas del ball de Tornaboda, l’elecció del grup musical ha anat a càrrec dels mateixos avis, aficionats al ball, especificava Roura.

 
 

L’escultura del Nen

 

El proper 25 de juny, l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, inaugurarà l’escultura del Nen que s’ubicarà a La Pista. Així, es completarà la presència d’una escultura per a cadascun dels caps de llúpia emblemàtics de Vic: el Merma, la Vella i El Nen.

 

El representant de la Comissió de la Festa Major, Roger Albert, posava en relleu el valor dels caps de llúpia vigatans, tant per antiguitat com per caràcter: “El trio de caps de llúpia de Vic conformen l’única comparsa de Catalunya que encara manté l’essència d’encapçalar la comitiva del seguici i obrir pas a cops de fuet o xurriaca, i amb la celebració de la Crida els darrers anys s’han fet encara més populars”.

 
 

Una festa popular i tradicional

 

La programació de les Festes de Sant Miquel no oblida tampoc els actes més tradicionals, com la Diada de Sant Miquel, el 5 de juliol, amb el seguici de la Festa Major i les danses tradicionals, com són el ball de l’Àliga, la Dansa Vigatana de l’Espígol i el ball de gegants, acompanyats dels Grallers i dels Sagals d’Osona.

 

Per segon any consecutiu, també se celebrarà l’Acte de la Comissió de Procuradors de Sant Miquel dels Sants, fundada l’any passat, i “que vetlla per la part més històrica de la Festa Major”, recordava Albert.

 

En aquesta ocasió, la Comissió de Procuradors de Sant Miquel dels Sants homenatjarà Miquela Costa i Manel Alier, dues persones que han jugat un paper rellevant en la història del seguici de la Festa Major i de la collida de l’espígol, i durant l’acte també es donarà a conèixer qui serà l’encarregat de portar el penó de Sant Miquel dels Sants durant el seguici.

 

Per altra banda, la regidora de Cultura, Susagna Roura, va revelar que l’autora del vers de l’espígol d’aquest 2018 ha estat Marta Salvans, “una gran rapsoda i treballadora de la regidoria de Cultura”.

 
 

Xevi Esclusa, autor del cartell

 

El dissenyador Xevi Esclusa ha estat qui ha realitzat el cartell de la Festa Major de Vic. En una situació atípica, la regidora de Cultura > va explicar que a diferència d’altres anys, aquest any s’havia hagut d’encarregar l’elaboració del cartell al finalista del concurs de l’any anterior, ja que la convocatòria es va declarar deserta. En aquest sentit, i de cara el proper any, es treballarà perquè l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic fomenti la participació al seu alumnat.

 

L’autor del cartell assenyalava que havia volgut fugir de la línia dels darrers anys, marcada pels colors de les tres colles de la ciutat i els seus corresponents caps de llúpia: “Per això vaig pensar que seria bona idea incloure un altre personatge vigatà, l’Estudiant. L’elecció del groc de fons no és casual, tampoc: per mi significa ‘Llibertat Presos Polítics’.

 
 

La Festa Major Infantil

 

Prèvia a la presentació dels actes de la Festa Major, Carla Roqueta i Michael Enok, membres del Consistori Infantil de Vic, van presentar els actes de la Festa Major Infantil.

 

Carla Roqueta va repassar el programa d’actes i la tasca feta aquest any des del Consistori Infantil en matèria de sensibilització ambiental, mentre que Michael Enok va explicar que el Consistori Infantil havia estat el jurat del concurs de cartells per la Festa Major Infantil, i va revelar-ne el nom de la guanyadora: Laia Puntí.

 

Puntí va detallar que “com que he participat en muntatge de gegants i capgrossos, he volgut que sortissin al cartell, i els focs artificials també, perquè és una de les activitats que més m’agrada de la Festa Major”.

 

A la roda de premsa també van participar-hi els representants del seguici infantil de la Festa Major, Mar Albert, Emma Albert i Gerard Barniol.

 

Un juliol ple d’activitats

 

Susagna Roura, va afirmar que “aquest mes de juliol, Vic serà una festa”, ja que als actes de la Festa Major i de la Festa Major Infantil, s’hi sumen la celebració de l’ArtdePas, la Clàssica Jove, la 15a edició del Festival Nits de Cinema Oriental, les festes dels barris i les activitats organitzades per les entitats culturals de la ciutat.

 

Es pot consultar el programa complet de la Festa Major de Vic aquí.