Daniel Oliach, Josep Puigdollers, Anna Sanitjas i Titi Roca

Tot a punt per una nova edició del Trufforum Vic

La festa de la tòfona i la gastronomia tindrà lloc del 25 al 28 de febrer a l’Edifici El Sucre de Vic

Del 25 al 28 de febrer Vic es tornarà a convertir en la capital internacional de la tòfona negra amb una nova edició del Trufforum. Aquest dimarts al matí s’ha presentat, en roda de premsa, a la Sala Sert de l’Edifici de El Sucre de Vic, i ha comptat amb les intervencions d’Anna Sanitjas, directora General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; Titi Roca, regidor de Fires i Mercats de l'Ajuntament de Vic; Josep Puigdollers, president de la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic; i Daniel Oliach, director del Trufforum Vic 2022 i tècnic del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya.

 

L'esdeveniment de referència de la tòfona, impulsat per l'European Mycological Institute (EMI), té per objectiu promoure l'ús responsable d'aquest producte a les cuines domèstiques i professionals. Com en les passades edicions, comptarà amb un ambiciós programa d’activitats per a professionals del sector de la tòfona i també per a aficionats a la gastronomia.
 
Titi Roca, regidor de Fires i Mercats de l'Ajuntament de Vic, s’ha mostrat satisfet de poder presentar de nou una fira ‘arrelada al territori i d’abast internacional com és el Trufforum Vic’.
 
Daniel Oliach, director del Trufforum Vic 2022 i tècnic del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, ha destacat que ‘hi ha molt camp per recórrer per fer pedagogia de la tòfona’. Un dels objectius, que també ha destacat Josep Puigdollers, president de la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic, ‘és que el Trufforum serveixi per perdre la por a aquest producte’.
 
Anna Sanitjas, directora General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha destacat com a fet molt positiu que enguany el Trufforum pugui tornar a ser presencial. I ha posat èmfasi en el sector tofonaire, que ha explicat que ‘representa un 2% dels productes forestals a Catalunya’. ‘Tot i que sembli poc, és un sector petit amb un potencial molt gran, un sector fort i competitiu que abraça diversos àmbits des de la comercialització i el turisme, fins a la gastronomia o la formació’.
 

Un mercat únic de tòfona fresca i productes tofonats

 

Daniel Oliach, director del Trufforum Vic 2022 i tècnic del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, ha desgranat el programa d'activitats. Al llarg de tot el cap de setmana, al Mercat de la Tòfona es podrà trobar tòfona fresca i seleccionada prèviament amb criteris de qualitat avalats per un tècnic. En total hi prendran part 9 associacions de productors, el que suposa un récord de participació, una fita que confirma l'interès del sector per aquest esdeveniment, i que, segons Oliach, ‘garanteix al públic assistent la possibilitat de comprar la tòfona de més qualitat que es pot trobar al mercat habitualment’. No hi faltarà tampoc el Market, l’espai on comprar productes tofonats artesanals i de gran qualitat. Un mercal ‘lliure d’aromes artificials’ i és que al Trufforum Vic ‘l’aroma que se sent és només de tòfona negra natural’.
 

 

Sessions de cuina en directe amb reconeguts professionals

 
L’Auditori de l’edifici de El Sucre acollirà les demostracions de cuina. El dissabte serà el torn de Nandu Jubany i Quico Arumí, de Can Jubany; i Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch, del restaurant Disfrutar. L’auditori també es convertirà en un espai de tast amb una sessió amb Jordi Coromina (L’Horta, Tavertet), integrant del col·lectiu Osona Cuina, i Vicenç Fajardo (Saó, Fonteta), de Cuina de l’Empordanet, que governaran els fogons mentre l’escriptora Empar Moliner maridarà diverses tapes amb vins escumosos. El diumenge serà el torn de la cuina dolça amb una ponència de Gessamí Caramés.
 
Els visitants també podran descobrir els secrets de la tòfona i tastar-ne diverses elaboracions a les activitats programades a l’Aula de la Tòfona. El dissabte, Jan Fargas, de Les Voltes de Sant Sebastià (Moià) combinarà tòfona amb productes catalans de qualitat certificada; Dídac Espasa (Tòfona de la Conca) analitzarà com utilitza la tòfona la gran indústria en comparació amb els productors especialitzats; Lluc Crusellas, Arnau Arboix, Toni Clusella i Josep Esturi, de Taula dolça, l’Associació de Pastissers d’Osona, oferiran una sessió de pastisseria amb tòfona i vins i caves Parxet; i Uri Sala, d'El Gravat de Vic, oferirà diverses tapes que es maridaran amb cerveses de Cervesa del Montseny. El diumenge els visitants tindran l’oportunitat de participar en un taller sensorial on reconèixer l’olor de les tòfones i també de gaudir i tastar còctels amb cava i tòfona.
 
En aquesta edició s’estrena un nou espai, el Trufforum Corner, que donarà cabuda a les presentacions del segell Fet a Osona, la DO Pla de Bages i al projecte online ‘Il tartufo nero’.
 

El Trufforum professional

Una de les novetats d’aquesta edició és l’Acadèmia de la Tòfona. El divendres 25 de febrer, estudiants d’hostaleria d’arreu de Catalunya seran a Vic en una matinal formativa que comptarà amb Carme Vivó, presidenta de l’Associació de Productors de Tòfona de Catalunya (PROTOCAT); Pere Muxí, tofonaire; Quico Arumí, cap de cuina del restaurant Can Jubany; Dídac Espasa, gerent de l’empresa Tòfona de la Conca; Lluc Crusellas, xef pastisser de El Carme Pastisseries; i Daniel Oliach, Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC).
 
El dissabte serà el torn del Congrés Internacional de la Tòfona que un any més reunirà experts de prestigi contrastat per reflexionar sobre la tòfona i la producció de la qual es veu afectada per la globalització i el canvi climàtic.
 
El Trufforum també acollirà la reunió anual del grup de seguiment del Pla d’Acció per al Desenvolupament del sector Tofoner a Catalunya.
 
Any de reconeixements
 
Per quart any consecutiu, Vic acollirà l’acte de nomenament de l’Ambaixador d’Honor de la Tòfona. Enguany arriba el torn d’un doble reconeixement: d’una banda, a David Andrés (Via Veneto i Somiatruites). I, de l’altra, a títol pòstum, a Santi Santamaria, coincidint amb el desè aniversari de la seva mort. L'acte tindrà lloc el divendres a la tarda i comptarà també amb la presentació del curtmetratge “La Tòfona a Catalunya”.
Puigdollers, ha estat l’encarregat de presentar un nou reconeixement. Aquest 2022 s’entregarà la Tòfona d’Or. Serà Joan Laporta, president del Futbol Club Barcelona, qui rebrà aquest guardó en un acte que se celebrarà el dissabte al matí. L’objectiu és que, personalitats de fora del món gastronòmic, també es converteixin en ambaixadors d’aquest producte.
 
Al llarg de tot el cap de setmana, l’edifici El Sucre, també acollirà altres espais al voltant de la tòfona com l’Espai Tòfona i Ciència, a càrrec del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya; o Receptes del món, una mostra de llibres de receptes amb tòfona del fons privat del fotoperiodista, gastrònom i col·leccionista osonenc, Toni Carrasco. El visitants també podran degustar diverses elaboracions amb tòfona a l’espai La Tòfona al Plat.
 
El TrufforumVic 2022 també inclourà el 3r Campionat de Catalunya de Gossos Tofonaires i un taller infantil amb Uri Sala, xef del restaurant El Gravat de Vic i membre d’Osona Cuina, juntament amb Laura Casanova (@candyliving).
 
El Trufforum Vic està organitzat per l'European Mycological Institute (EMI), l’Ajuntament de Vic, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic, la Diputació de Barcelona, l’Associació de Productors de Tòfona de Catalunya (PROTOCAT), el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i el Consell Empresarial d’Osona.
 
Més informació i programa d’activitats a www.trufforum.com.