Tret de sortida al 1r Congrés de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia (BIT 2022) per transformar el sector primari

El Congrés BIT 2022 és un punt de trobada per conèixer les tendències, les innovacions i els projectes empresarials entorn de la bioeconomia sobre tres espais principals: comercial, coneixement i sensibilització

Inauguració del congrés BIT.
Inauguració del congrés BIT

 

La bioeconomia catalana se cita a Vic amb el 1r Congrés de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia (BIT 2022), que neix amb la finalitat d’impulsar la transformació del sector primari promovent la incorporació d’estratègies empresarials i innovacions tecnològiques que permetin una producció d’aliments i bioproductes més eficient, saludable i respectuosa amb el medi ambient. Durant la inauguració del Congrés BIT 2022, el regidor de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic, Titi Roca, ha apuntat que el Congrés BIT és l’esdeveniment ideal per compartir experiències, realitats i, sobretot, pensar en un futur amb una economia circular i seguir els països capdavanters del sector com Països Baixos, França i Bèlgica.

 

El president del Consell de Cambres i President de la Cambra de Girona, Jaume Fàbrega, ha destacat que la bioeconomia circular és la forma més eficient per reduir l’impacte sobre el medi ambient. “La innovació, la ciència i la investigació són factors necessaris per establir un ús més eficient dels recursos, però també és necessària la comunicació, la divulgació, el foment d’aliances i el descobriment de sinergies entre l’àmbit empresarial i tota la seva cadena de valor”.

 

D’altra banda, la diputada de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, Eva Menor, ha comentat: “En un entorn d’emergència climàtica, de post pandèmia i de crisi com estem vivint és més necessari que mai transformar les cadenes de valor per tenir més capacitat de crear talent, generar i retenir inversions, afavorir la innovació i dissenyar nous productes per ser més competitius. La bioecomomia és un dels camins emergents per assolir aquests reptes”.

 

El diputat de Transformació Econòmica de la Diputació de Lleida, Carles Gibert, defineix la bioeconomia com un retorn a la ruralitat, però aprofitant la revolució digital i, sobretot, la biotecnològica. “Estem davant d’una indústria verda i ha de ser rural, cooperativa i respectuosa amb el medi natural, el medi ambient i la biodiversitat”. “El canvi climàtic és una realitat i hem d’intentar revertir o aturar la catàstrofe climàtica que estem abocats si no actuem”.

 

Per la seva banda, el Secretari General d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, considera que la bioeconomia és la forma que tenim avui dia per generar negoci entorn del territori on fins ara ha predominat la nostra pagesia i agricultura. “Com més treballem en comú, més fàcil serà de generar noves oportunitats”.

 

Durant dos dies (6 i 7 d’abril), l’Edifici El Sucre de Vic acull ponències, tallers i taules rodones que posen en valor la bioeconomia catalana. L’activitat més rellevant del programa és la presentació de l’Estratègia de Bioeconomia de Catalunya 2030 i el Pla d’Acció 2022-2024 amb Jaume Sió i Clara Solé, del Gabinet Tècnic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. També es donen a conèixer projectes destacats com Fertimanure, Life Agriclose, Cicular Agronomics, Fertilwastes, Savasco, Bioplast o Res Urbis, amb la visió tècnica de la universitat i la visió empresarial, i projectes d’àmbit europeu com el Systemic Project de Wageningen. El Congrés BIT també ofereix taules rodones amb la intervenció d’empreses rellevants del sector com Gepork, Casa Ametller, Grup Unió o Grup Carinsa. A més els participants poden visitar l’espai museístic amb 18 plafons de projectes rellevants com 4biolive, Decisive o Accelwater i l’espai expositiu que agrupa entitats i empreses que treballen la bioeconomia, a més de participar a tres tallers relacionats amb la matèria: el taller BITChallenge, amb estudiants de diferents perfils per aprendre a generar noves idees entorn de la bioeconomia amb el mètode d’innovació Lombard de l’Imagine Silicone Valley, el taller adreçat a tècnics municipals enfocat a l’impuls de la bioeconomia als territoris i el taller de paisatges i serveis ecosistèmics.

 

El teixit empresarial del BIT 2022

 

El Congrés BIT 2022 està organitzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Vic i Fira Lleida, amb el suport de la Diputació de Barcelona, Diputació de Lleida, Agència de Residus de Catalunya, Consell General de Cambres de Catalunya, Cambra d’Osona, Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic, la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de Barcelona, la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), el Centre Tecnològic de Catalunya (EURECAT), el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), el Centre de Recerca en Agrotecnologia (AGROTECNIO), l’Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement (Creacció), la Xarxa d’Innovació Alimentació (XIA), el Clúster Bioenergia Catalunya (CBC), el Clúster de la Maquinària i els Mitjans de Producció Agrícola (FEMAC), el Clúster Vitivinícola Català (INNOVI), l’Associació Catalana d’Innovació (INNOVACC), l’Associació de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), el CataloniaBio & HealthTech, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (AFRUCAT), el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) i el Packaging Cluster

 

El Congrés BIT compta amb el patrocini de Caixabank, la Cooperativa Plana de Vic, Numa Industrial, Grup Gepork, Promic, Sahivo, Bou Contenidors i Liquats Vegetals.