Tret de sortida del un nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Vic

El programa de participació inclou una enquesta d’opinió i diferents taules sectorials per recollir el màxim de sensibilitats possibles

D’esquerra a dreta: Marta Rofín, Fabiana Palmero, Pere Solà i Núria Oliver a la roda de premsa del POUM.
D’esquerra a dreta: Marta Rofín, Fabiana Palmero, Pere Solà i Núria Oliver a la roda de premsa del POUM

 L’Ajuntament de Vic ha presentat avui al migdia en roda de premsa el programa de participació ciutadana que es va aprovar ahir per ple municipal. Tal i com ha expressat la regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, aquesta és la primera fase de la nova redacció d’aquest pla que, “després de la suspensió del que es va aprovar l’any 2010, és una oportunitat per revisar el Planejament Urbanístic i adaptar-lo a un context econòmic i a uns escenaris de creixement radicalment diferents dels que el van acompanyar durant la seva redacció, set anys enrere”. En aquest sentit, la regidora ha expressat públicament l’agraïment a la resta de formacions polítiques del consistori per haver trobat el consens en aquest primer pas de la redacció i revisió del nou POUM de la ciutat de Vic.

 

Pere Solà, coordinador del POUM ha explicat de forma detallada les fases que inclou la redacció d’aquest document i la cabdal importància que representa per la ciutat i les persones. Solà ha posat de relleu que el pla ha de respondre les múltiples sensibilitats de la ciutadania.

 

Fases del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal:

 

La primera fase es concreta en la redacció i acord de publicació de l’Avanç de Pla que ha de contenir els objectius generals de totes les aportacions i sensibilitats que s’hauran recollit a partir de la participació ciutadana. Passat aquesta fase s’exposa públicament i és en aquest moment que la ciutadania pot formular suggeriments al document. La segona fase és l’aprovació inicial del Pla que ha de contenir un document més precís i que ja incorporarà normes escrites i plànols normatius amb més detall. Tot seguit se sotmet a exposició pública i paral·lelament es recullen al·legacions, a la vegada que se sol·liciten els informes als organismes amb competències sectorials. La tercera fase consisteix en l’aprovació provisional del Pla, un document que incorpora les possibles al·legacions que s’hagin pogut presentar i els informes sectorials rebuts. Seguidament es tramet el document a la comissió territorial d’urbanisme per a la seva aprovació definitiva. Finalment, s’arriba ja a la quarta fase que és l’aprovació definitiva del Pla i que en aquest cas és la Comissió Territorial d’Urbanisme de les comarques centrals que cal que hi doni el seu vist i plau. Serà en aquest punt i amb la publicació del Pla al Diari Oficial de la Generalitat (DOG) que esdevindrà un document ferm i executiu per aplicar al conjunt del municipi.  Totes aquestes fases podran prosperar, sempre sota el consens entre totes les formacions polítiques de l’actual consistori, en tant que es tracta d’un projecte de cabdal importància per la ciutat.

 

Programa de Participació Ciutadana:

 

Les arquitectes de l’Oficina Tècnica del POUM, Núria Oliver i Marta Rofín, han explicat el programa de participació ciutadana que s’ha iniciat ja, després de l’aprovació d’ahir al ple municipal. Aquesta inclou el repartiment a totes les llars de Vic d’una enquesta ciutadana amb l’objectiu de percebre el màxim les inquietuds de la ciutadania (s’han editat 19.000 exemplars). Destacar que aquesta també es pot realitzar a través l’on-line al web http://poum.vic.cat. D’altra banda el programa de participació contempla 5 taules de participació sectorials que són: la taula d’equipaments sanitaris i assistencials que tindrà lloc el 18 d’abril; la taula d’equipaments culturals, educatius i esportius que es farà 25 d’abril; la taula de l’àmbit de l’entorn natural que està programada pel dia 27 d’abril; la taula sectorial que tractarà la temàtica d’habitatge, equipaments socials i cívics i espai públic es farà el 2 de maig i, finalment la taula d’infraestructures, mobilitat, desenvolupament urbà i activitat econòmic serà l’11 de maig. Totes elles tindran lloc a 2/4 de 8 del vespre al 1er pis de Palau Bojons (Pl. Dom Miquel de Clariana, 3).

 

D’altra banda el programa de participació inclou unes taules de debat del centre històric dins el marc de les Jornades “Debats tranversals d’arquitectura – VICCC 2016” que se celebraran a Vic durant el mes de juny i que permetran reflexionar sobre el patrimoni i la història; la política d’habitatge; la cohesió i la inclusió social; la sostenibilitat i l’equilibri del territori aplicats al centre històric de la capital d’Osona. Destacar que s’entén dins aquesta fase de participació reunions de treball específiques amb entitats o col·lectius diverses; reunions amb representants polítics i/o tècnics de municipis veïns, així com un treball constant amb els diferents departaments del mateix Ajuntament de Vic i els regidors/es del consistori vigatà.

 

El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal és l’instrument d’ordenació integral del municipi, que ha de permetre planificar el desenvolupament del territori i que, per tant, afecta directament al conjunt de la població de Vic i el seu entorn immediat. El POUM defineix diferents aspectes de la ciutat com ara els seus carrers, els seus edificis, parcs i equipaments, però també el seu entorn rural i la seva relació física amb els municipis veïns.

 
 
Més informació a: http://poum.vic.cat