Un cicle de conferències reunirà a Vic reconeguts historiadors i màxims especialistes en la guerra de Successió

La primera conferència serà aquest pròxim dissabte, dia 9 de novembre a càrrec de Joaquim Albareda

D’esquerra a dreta: Alfred Rodríguez, Carme Sanmartí, Joan López Carol, Antoni Ylla Català i  Txevi Rovira a la presentació de la iniciativa.
D’esquerra a dreta: Alfred Rodríguez, Carme Sanmartí, Joan López Carol, Antoni Ylla Català i Txevi Rovira a la presentació de la iniciativa

 La commemoració dels 300 anys dels fets de 1714 és una oportunitat magnífica per reflexionar sobre aquestes qüestions i acostar-nos a un passat que ha de permetre veure amb més nitidesa el present i futur.

 

D’aquesta manera, i en el marc de la Comissió Osona 2014, el Patronat d’Estudis Osonencs, la Universitat de Vic, Òmnium Osona i l’Ajuntament de Vic han configurat el cicle de conferències, Entre Espanya i Europa: Catalunya 1714, en què participaran historiadors de prestigi reconeguts i màxims especialistes en la matèria. El cicle començarà el 9 de novembre del 2013 i s’acabarà el 6 de març del 2014. A través de sis conferències el cicle pretén explicar la guerra de Successió en tota la seva dimensió, des del conflicte internacional fins el paper que va desenvolupar Osona, passant per l’organització dels exercits, la derrota o el procés de construcció de l’estat modern espanyol. Veure programa complert aqui

 

La presentació ha comptat amb la presència del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Joan López i Carol que ha remarcat que “Vic és una ciutat que aspira a ser més cultural que mai” i iniciatives com aquestes posen a l’abast de la ciutadania “poder entendre millor el passat, comprendre més el present i així tenir un futur més esperançador”. El regidor també ha destacat que el pròxim mes de febrer de 2014 hi ha programada una visita al Born Centre Cultural i al Museu d’Història de Catalunya i totes les persones interessades poden sol·licitar aquesta entrada.

 

Per la seva banda, la secretària general de la UVic, Carme Sanmartí ha expressat el reiterat compromís que té l’organització amb el país i amb el territori i precisament per aquesta raó cal donar suport i col·laborar amb iniciatives com aquest cicle de conferències. La secretària general, que també és historiadora, ha expressat el rigor i qualitat que conté el programa de conferències, tant des del punt de vista dels conferenciants, com les temàtiques que s’hi tractaran. De fet, qualsevol persona assistint a aquestes xerrades es pot fer una idea de la guerra de Successió. Sanmartí també ha tingut unes paraules d’elogi a l’historiador i professor de la Universitat de Vic, Santi Ponce, qui ha treballat junt amb tota la resta d’organitzadors amb el programa.

 

Antoni Ylla-Català ha volgut deixar palès que des del Patronat d’Estudis Osonencs i d’acord amb el caràcter acadèmic que els caracteritza s’han volgut sumar a aquesta iniciativa i ha recordat que la primera conferència que encetarà aquest cicle també coincideix amb la Festa Anual del Patronat. Ylla-Català també ha volgut expressar la necessitat de  la “reivindicació el dret d’escriure la nostra història”.

 

El portaveu de la Comissió Osona 2014, Txevi Rovira ha explicat que des de la comissió es treballa amb l’objectiu de programar el màxim d’activitats de diferent tipologia per commemorar el Tricentenari dels fets de 1714. D’aquesta manera, es programen activitats familiars com les que es van viure el passat dissabte amb la commemoració de la mort de Bac de Roda a la ciutat de Vic, Roda de Ter o Les Masies de Roda; o bé altres més acadèmiques i reflexives com la que es presenta avui.

 

Finalment Òmnium Cultural també ha volgut sumar-se a aquest projecte i tal com ha afirmat el seu president, Alfred Verdaguer, cal que el 2014 sigui un any simbòlic i ser capaços d’esdevenir “un país normal: lliure i independent”.