Una exposició a Vic mostra el mapa de la República Catalana
L’exposició ‘La divisió territorial de Catalunya’, que es podrà veure fins el 28 d’octubre a l’Espai Romeu de la Biblioteca Joan Triadú, explora l’evolució dels límits administratius dels darrers 400 anys a Catalunya
Fins el proper 28 d’octubre l’Espai Romeu de la Biblioteca Joan Triadú de Vic acull l’exposició ‘La divisió territorial de Catalunya’ que il·lustra l’evolució dels límits administratius que s’han anat configurant els últims 400 anys a Catalunya.
Aquesta mostra és una successió de mapes entre el 1608 i el 2017. S’hi poden observar setze reproduccions cartogràfiques del Principat de Catalunya. Entre elles, el primer mapa imprès el 1608, l’últim mapa abans del Decret de Nova Planta o la reproducció de les vegueries el 1304. L’exposició també mostra l’estudi del conjunt de mapes de la segona República i un mapa de creació pròpia de Monteditorial, organitzadors de l’exposició, que plasma la República Catalana dividida per vegueries, els límits aprovats al Parlament de Catalunya el febrer de 2017.
La regidora de Cultura, Susagna Roura, va remarcar que “la creació d’aquest mapa és una forma de fer país i plasmar les lleis sobre un mapa, una tasca gent fàcil”.
Salvador Sala, de Monteditorial, va explicar que la iniciativa per crear el mapa de la República va néixer arran dels fins viscuts la tardor de l’any passat ja que “sabíem que aquest mapa no es faria des d’un organisme oficial”.
La creació del mapa de la República va començar fa uns deu mesos, i arran del treball de documentació fet per la pròpia editorial, es van poder recopilar mapes antics de Catalunya d’un gran interès, que han conformat la base de l’exposició.
“Gràcies als mapes es pot veure què passava en cada moment de la història. De la mateixa manera, també s’observa que hi ha molts períodes de la història, com ara durant el franquisme, sense que apareguin nous mapes de Catalunya”, afegia Sala.
Un altre dels elements destacats de l’exposició és que molts mapes no han estat creats per autors catalans o espanyols, sinó europeus. Tal com apuntava Salvador Sala, això respon a l’interès que generava Catalunya i a la necessitat del coneixement del territori, ja que els mapes “són una mostra de poder”.
Per la seva banda, Jordi Castillo, també de Monteditorial, va ser l’encarregat de conduir els assistents durant la visita guiada a l’exposició.
El mapa de la República Catalana
El mapa de la República Catalana ha estat creat a través de la delimitació territorial de les vegueries, incloent les cocapitals de cadascuna d’elles. També s’han inclòs pictogrames i s’han destacat elements com ara la xarxa de parcs naturals, espais naturals i platges destacades, o bé patrimoni arquitectònic i cultura popular rellevant, entre d’altres.