Una unitat mòbil situada a la ronda Camprodon mesurarà la qualitat de l’aire fins al febrer

Aquesta acció s’inclou dins el Pla d’Acció Mediambiental de Vic sobre mobilitat i pretén fer una comparativa amb els resultats obtinguts en la mateixa època el 2018

Unitat mòbil de vigilància.
Unitat mòbil de vigilància

 

S’ha instal·lat una unitat mòbil de vigilància de la contaminació atmosfèrica a la ronda Francesc Camprodon fins al mes de febrer del 2021. El vehicle, cedit pel Servei de Vigilància i Control de l’Aire de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, va equipat amb analitzadors automàtics, captadors manuals per mesurar els contaminants atmosfèrics i sensors per a les variables meteorològiques.

 

Aquest estudi sobre la qualitat de l’aire és una acció inclosa dins el Pla d’Acció Mediambiental de Vic i servirà per analitzar en quin punt es troba i fer una comparativa amb les dades obtingudes el 2018, en el mateix punt de la ciutat –abans de l’execució del tram experimental de mobilitat a la ronda Camprodon- i en la mateixa època de l’any, tal com explica Albert Castells, regidor de Medi Ambient. Precisament, un dels objectius prioritaris del Pla d’Actuació Municipal (PAM) 2019-2023 és avançar cap a una ciutat encara més saludable i segura, així com també potenciar-hi la mobilitat activa i sostenible.

 

Poder disposar d’informació en continu dels principals contaminants atmosfèrics, veure en quines condicions meteorològiques es donen i fer una vigilància en un lloc i un temps determinats servirà per analitzar quins múltiples factors intervenen en la qualitat de l’aire i, si s’escau, emprendre les accions necessàries per millorar-la. L’atmosfera és un medi fluid amb una dinàmica que fa que la dispersió i el transport dels contaminants siguin difícils d’estudiar i de preveure. La relació entre la quantitat de contaminants emesos a l’aire i la presència d’aquests en un moment i lloc determinat no és una relació directa, ni proporcional ni senzilla de conèixer, ja que l’atmosfera és un sistema complex amb un comportament caòtic.

 

Aquestes unitats mòbils disposen d’uns analitzadors automàtics que ofereixen mesuraments a temps real de contaminants com el diòxid de sofre (SO2), òxids de nitrogen (NO, NO2,NOx), ozó (O3), sulfur d’hidrogen (H2S), monòxid de carboni (CO), fracció PM10 del material particulat i compostos orgànics volàtils automàticament (COV). També s’hi utilitzen uns analitzadors manuals, els quals permeten captar una mostra que posteriorment ha de ser analitzada en un laboratori, i disposen d’una estació meteorològica que obté paràmetres com ara la velocitat del vent, la humitat relativa, la precipitació, la direcció del vent, la temperatura, la pressió atmosfèrica i la radiació solar.