Una xarxa assistencial detectarà persones en situació de pobresa o solitud a Vic
La quarta edició del projecte ‘Vic Ciutat Cuidadora’ fomentarà un circuit per detectar aquelles persones més vulnerables que afrontin l’etapa del final de la vida
La 4a edició del projecte ‘Vic Ciutat Cuidadora’, que té l’objectiu de millorar les actituds socials i culturals envers una malaltia avançada i el final de vida, a més de promoure el suport social i la qualitat de vida a les persones que ho pateixen, ha estat presentat aquest matí al Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS) de la Universitat de Vic-Central de Catalunya (UVic-UCC).
Al nostre país, es calcula que l'1,5% de les persones pateixen malalties cròniques avançades que causen el 75% de les morts. Aquestes situacions generen, d'una banda, necessitats físiques, psicològiques, espirituals i socials, causen patiment en pacients i famílies i l'altra, provoquen gran necessitat i demanda d'atenció, especialment quan es combinen malalties avançades i necessitats de caràcter social, com la solitud o la pobresa. Davant de situacions de gran vulnerabilitat, hi ha experiències que han donat gran resultat amb suport social. Tanmateix, cal promoure actituds i comportaments socials de suport, solidaritat i compassió envers persones en situacions d'extrema vulnerabilitat.
La novetat més destacable d’aquesta edició és l'arrencada del Circuit Assistencial, que permetrà detectar persones vulnerables, pobresa, solitud des de qualsevol vessant, com poden ser les associacions de veïns, entitats o centre de salut de la ciutat, i a qui li pugui ser d'ajuda un voluntari per poder acompanyar-lo en aquest moment final de la vida per tenir una mort digna i en pau.
Un programa centrat en les persones
La regidora de Benestar i Família, Núria Homs, ha destacat la importància del projecte per a la ciutat ja que se centra en la persona, focus també de totes les polítiques municipals, per “aconseguir una ciutat encara més humana”, i ha reivindicat el paper de les cures perquè no som conscients que en moltes etapes de la vida “som totalment dependents” i és un fet que cal tenir en compte tant en l’àmbit personal com en l’institucional.
El director de la Càtedra de Cures Pal·liatives de la Universitat de Vic-Central de Catalunya, Dr. Xavier Gómez-Batiste, ha remarcat que el projecte té uns valors centrats en les persones especialment vulnerables i ha afirmat que la clau de l’èxit del projecte és el lideratge compartit d’una institució acadèmica i l’Ajuntament de Vic, acompanyat també de les organitzacions col·laboradores”.
Gómez-Batiste ha desgranat el doble objectiu del programa: un a nivell cultural, per generar un canvi d’actitud cap al final de la vida a través de sessions informatives, formatives, culturals amb alta participació social i d’entitats. El segon, centrat en acompanyar les persones en l’etapa final de la vida, també en condicions de solitud i pobresa, gràcies a la tasca del voluntariat i d’un circuit de derivacions molt ben estructurat, i que “garanteix la qualitat de l’atenció i els drets de les persones ateses”. El Dr. Gómez-Batiste ha assenyalat també el compromís del programa amb l’avaluació dels resultats.
El director de l’Àrea Social i Educativa de la Fundació Sant Tomàs, Abel Fontanet,s’ha mostrat satisfet de representar totes les entitats que hi participen, i ha explicat l’experiència de la seva entitat vinculada al programa. La participació en el programa es va vehicular a través del centre de Riudeperes, on s’atenen persones amb discapacitat intel·lectual greu, amb moltes necessitats de suport i amb problemes de salut física i mental, alguns amb malaltia crònica avançada. Fontanet ha remarcat el fet de cuidar els cuidadors professionals però també els cuidadors no professionals, i donar-los suport, eines i recursos.
El nou circuit de derivacions
La coordinadora de la Creu Roja, Mar Espadaler, ha detallat el funcionament del nou circuit de derivacions en què primer hi ha una identificació de la demanda, que pot venir de les àrees d’atenció bàsiques de serveis socials, dels centres de salut, o fins i tot de la comunitat (entitats, associacions de veïns...). El següent pas és la valoració de la persona candidata, a qui se li explicarà el projecte i que signa, si és el cas, una sol·licitud de servei d’acompanyament i un consentiment informat, i l’usuari decideix de quina entitat vol rebre el suport (Creu Roja o Associació Amics de la Gent Gran). A continuació, el referent del cas, que pot ser de Serveis Socials o del centre de salut, es posa en contacte amb l’entitat escollida, i té lloc un primer contacte i seguiment. Finalment, en finalitzar el servei, l’entitat col·laboradora envia una fitxa de tancament al referent del cas i al programa. “Aquesta setmana ja tenim programada la primera visita domiciliària amb una persona referent del cas del CAP Vic Nord”, ha anunciat Espadaler.
El programa ‘Vic, Ciutat Cuidadora’, pioner a l’Estat, ha generat l’interès d’altres ciutats de Catalunya, i moltes d’elles participaran en el taller ‘Com dissenyar, implementar i avaluar programes de ciutats cuidadores’, que tindrà lloc els propers 13 i 14 de desembre.
Podeu consultar el programa complet de la 4a edició de ‘Vic, ciutat cuidadora’ aquí.