Vic a punt per la Setmana Europea de la Mobilitat
Es programen caminades i una pedalada pedagògica per promoure la mobilitat activa per anar a l’escola i a l’institut, que se sumen al tram experimental a la ronda Camprodon per continuar avançant cap a una ciutat pacificada
Com cada any, Vic se suma a la Setmana Europea de la Mobilitat, que se celebrarà del 16 al 22 de setembre, on es promouen hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, així com visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, per millorar la qualitat de l’aire i reduir la contaminació. El lema d’enguany és ‘Per una mobilitat sense emissions’, amb l’objectiu d’emprendre mesures per arribar a neutralitzar les emissions de carboni al 2050.
Els objectius principals de la Setmana europea de la mobilitat són els següents:
- Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.
- Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.
- Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.
- Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
- Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.
Enguany, atès a les excepcionals mesures de distanciament social, necessàries per a combatre la pandèmia, s’han reduït les activitats, realitzant-se les que permeten garantir un adequada distància social dels participants, segons explica Fabiana Palmero, regidora de Mobilitat. Per a celebrar aquesta Setmana Europea de la Mobilitat a Vic, s’han fet actuacions permanents i se n’han programat d’altres.
Tram experimental a la ronda Camprodon i millora de l’avinguda Bernat Calbó
S’ha implantat un carril bici a la ronda Camprodon, eliminant un carril per a vehicles motoritzats per a cada sentit, dotant aquest vial d’una infraestructura destinada específicament a la mobilitat en bicicleta, que garanteix els desplaçaments en ambdós sentits de circulació. Aquesta acció permet traslladar el carril bici de la vorera i guanya espai per a vianants. S’ha previst com una secció experimental, per avaluar la incidència a la mobilitat a la ciutat i determinar si cal fer canvis.
Alhora, s’han modificat la secció destinada al carril bici de l’avinguda Bernat Calbó, millorant la seguretat dels usuaris de la bicicleta. Ambdós vials formen un eix important de connexió dels diferents equipaments educatius i sanitaris que hi ha ubicats, permetent i fomentant una mobilitat més sostenible i saludable.
“La voluntat és continuar avançant cap al model de Ciutat 30, on a tota la xarxa urbana la velocitat màxima estigui limitada a un màxim de 30 km/h d’acord amb els objectius de ciutat saludable del Pla d’Actuació Municipal (PAM)2019-2023 de Vic”, explica Palmero.
Promoure la mobilitat sostenible i segura per anar a l’escola i a l’institut
S’ha iniciat un treball conjunt entre les AMPA/AFA – els centres educatius de la ciutat – i l’Ajuntament de Vic, per a fomentar la mobilitat sostenible, segura i saludable per anar a l’escola i a l’institut. Per a fer-ho possible, s’ha editat un document interactiu, que s’ha fet arribar a totes les famílies d’escolars de la ciutat, on s’exposen els beneficis pel medi ambient i la salut produït pel fet d’anar a l’escola o a l’institut a peu o en bicicleta, i es dona informació necessària a tenir en compte per a desplaçar-se per la ciutat a peu o en bicicleta de forma segura.
Per a millorar el coneixement de com cal moure’s en bicicleta pels carrers de la ciutat, diversos centres educatius realitzaran una pedalada pedagògica, on els alumnes (majors de 10 anys) d’alguns dels cursos, realitzaran un recorregut en bici per la ciutat, acompanyats d’agents de la guàrdia urbana i d’agents cívics, que els aniran expilant com circular segons la tipologia de regulació o d’infraestructura present a cada carrer.
Pedalada pedagògica
És una activitat lúdica, per a fer amb la família, amistats o en solitari, en la qual es fa un recorregut en bicicleta, d’uns 5 quilòmetres de distància, per a diferents carrers de la ciutat per tal de conèixer com s’ha de circular en bicicleta segons la tipologia d’infraestructura existent i la regulació que s’ha establert a cada tram de carrer. Els participants es dividiran en grups de 10 persones i cada grup farà un recorregut diferent per la ciutat. Es farà el diumenge 20 de setembre, de 10 del matí a la 1 del migdia, amb sortida i arribada al Centre Cívic Can Pau Raba.
Com a requeriments bàsics és demana:
· Cada participant ha de portar la seva bicicleta.
· Cal portar casc.
· Els menors d’edat han d’anar acompanyats.
· Cal portar mascarets quan no es pedali.
· Cal inscripció prèvia a mobilitat@vic.cat.
Caminada per l’entorn del Puig dels Jueus
És una activitat lúdica, per a fer amb la família, amistats o en solitari, en la qual es fa un recorregut a peu pel Puig dels Jueus per tal de donar a conèixer aquest gran espai natural de la ciutat. Durant el recorregut es faran diferents parades per explicar diferents aspectes naturals i urbanístics d’aquest espai i de la ciutat. Serà el diumenge 20 de setembre, de dos quarts d’11 del matí a 12 del migdia. La sortida serà des de la zona d’aparcament de Sant Miquel Xic (capdamunt del carrer de Sant Miquel Xic) i l’arribada, a la zona pròxima del Seminari de Vic.
Es demanen els següents requeriments:
· Cal anar calçat adequadament per a caminar per a camins de terra.
· Els menors d’edat han d’anar acompanyats.
· Cal portar mascareta.
· Cal inscripció prèvia a mobilitat@vic.cat.
Caminada per la Ruta Històrica Zona del Nen
És una activitat lúdica, per a fer amb la família, amistats o en solitari, en la qual es fa un recorregut a peu mentre es descobreix la història de la ciutat, sobretot en l’edat contemporània, a partir de sis barris situats al sud, fora del centre històric. Tindrà lloc el dissabte 19 de setembre, de 5 a 7 de la tarda. La sortida es farà des del costat de l’estàtua del Nen (La Pista – Cruïlla entre c. Anselm Clavé i c. Soledat).
Es demana:
· Cal anar calçat adequadament per a caminar per la ciutat.
· Els menors d’edat han d’anar acompanyats.
· Cal portar mascareta.
· Cal inscripció prèvia a mobilitat@vic.cat.
·
Per a totes les activitats cal inscripció prèvia fins al 18 de setembre ja que hi ha un aforament limitat a 30 persones. Les inscripcions cal fer-les enviant un correu electrònic a mobilitat@vic.cat indicant el nom de totes les persones participants.