D’esquerra a dreta: Susagna Roura, Antoni Jurjo, Anna Erra, Toni Serrat i Lourdes Rota a la roda de premsa d’avui

Vic activarà un pla de xoc davant l’alt índex d’atropellaments i accidents amb víctimes

Erra: “Vic té uns deures a fer i s’actuarà de forma contundent”

 El municipi de Vic té una problemàtica davant la sinistralitat d’accidents i atropellaments i davant d’aquest context l’Ajuntament de Vic està disposat a actuar de forma radical i contundent. Així ho ha matisat l’alcaldessa de Vic, Anna Erra que ha afirmat que “Vic té uns deures a fer i cal aplicar diferents mesures i accions de forma transversal que contribueixin a disminuir la sinistralitat”.

 

Aquestes dades, a grans trets, demostren que el municipi de Vic del novembre de 2013 fins a novembre de 2014 hi va haver un total de 38 atropellaments i durant el mateix període fins al novembre de 2015 s’ha comptabilitzat un total de 29. En aquest sentit les dades mantenen una lleugera disminució, però es considera que cal actuar per reduir-les.  D’altra banda, en aquest mateix període de 2013 a 2014 hi ha hagut 110 accidents amb víctimes i del novembre de 2014 al novembre de 2015 n’hi ha un total de 124. En aquest sentit, també s’ha exposat que cal fer-hi front.

 

Davant d’aquesta situació, doncs, des dels diferents departaments de l’Ajuntament de Vic que treballen en aquest àmbit (mobilitat i guàrdia urbana) s’aplicarà al llarg de l’any 2016 noves actuacions i d’altres que ja es feien, però que es faran amb més insistència i freqüència.

 

En aquest sentit, des de mobilitat, i per part de la tècnica de Mobilitat, Lourdes Rota, ha explicat a grans trets actuacions que es faran dins el marc del Pla de Seguretat Viària (2015/18) i que responen a mesures i/o accions que treballen directament sobre la xarxa viària: jerarquització de la xarxa viària que passa per executar el Pla de Mobilitat Urbana i que determinarà les jerarquia de les vies en funció de la intensitat de trànsit que han d’assumir; cal modificar certs hàbits i evitar l’ús del vehicle privat i guanyar en transport públic i anar a peu per la ciutat; inici de la senyalització urbana d’orientació que permetrà afavorir una conducció més segura i reduir així, el risc d’accidents. Una altra de les mesures serà augmentar de la xarxa de carrers de preferència per a vianants i zones 30 amb l’objectiu de pacificar el trànsit rodat i conseqüentment, reduir la gravetat en els accidents. Rota també ha detallat que es  farà una regulació amb semàfors als passos de vianants a la xarxa bàsica que mostren més sinistralitat. En aquest pla de xoc també es farà una millora del disseny i l’ordenació del trànsit a les interseccions més conflictives; un reforç contra l’estacionament indegut; i altres accions que treballen en aquest sentit com la millora de les parades i ubicació del transport públic urbà o millores de la xarxa de carril bici que ja s’estan estudiant. D’altra banda, al llarg de 2016 es realitzaran diverses campanyes informatives per conscienciar a la ciutadania de la importància de complir les normes de conducta tant per conductors com per vianants.

 

Per la seva banda, l’inspector en cap de l Guàrdia Urbana, Toni Jurjo ha exposat accions que ja es porten a terme fa a anys però que de cara al 2016 s’intensificaran amb el mateix objectiu. Aquest és el cas de les accions preventives que es fan com l’educació viària que s’ha fet al llarg de l’any amb 3.800 escolars i que al llarg de l’any vinent es faran amb col·lectius de gent gran. En aquest sentit, des de la Guàrdia Urbana també es desenvolupen controls d’alcoholèmia i drogues; controls de velocitat amb el radar, on s’auditen uns 200.000 vehicles per any; o altres controls associats a detectar distraccions per ús de telèfons mòbils i/o aparells tecnològics associats al vehicle i que segons les dades recollides acaben essent la principal causa d’accidents.

 

Finalment l’alcaldessa de Vic, Anna Erra ha fet una crida a la coresponsabilitat i en aquest sentit ha expressat que l’administració posarà tots els seus esforços per reduir la sinistralitat, però que cal la ciutadania també sigui prudent i prediqui amb una bona conducta. En aquest sentit, Erra ha posat de relleu que es tracta d’una “feina de tots” i així contribuir en que “Vic sigui una ciutat amable i per a les persones”.