Vic acull els Premis Porc d’Or 2009
El sector porcí català lidera les candidatures dels Premis. De les 36 explotacions catalanes nominades, 19 són de la comarca d’Osona.
Vic acollirà una de les cites anuals més importants de la producció porcina, la XVI edició dels Premis Porc d’Or, que reconeixen la professionalitat dels ramaders espanyols dedicats al sector porcí. Tal com ha explicat en roda de premsa, aquest dimecres 11 de novembre al migdia, el president de l’Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic (ImpeVic) i segon tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Vic, Josep Burgaya, el sector porcí “és la base de la nostra economia agroaramadera” a la comarca d’Osona i ha remarcat el compromís i recolzament de l’Ajuntament de Vic cap al sector a través de l’organització d’esdeveniments com és el cas del Congrés Europorc, el Mercat del Ram o el Dijous Llarder, en què n’és un dels principals protagonistes. Burgaya ha assegurat que certàmens com el Porc d’Or, coorganitzats des de l’administració pública i l’empresa privada, són “un estímul pel sector, el qual no passa per un dels seus millors moments”. En aquesta mateixa línia, el director general de Gepork, Josep Puigdollers, ha reiterat el fet que “Vic és un referent del sector porcí i, per tant, és molt bo per la ciutat poder participar en l’organització d’un esdeveniment com aquest, que reconeix el ramader que ha treballat i ha aconseguit resultats”.Els Premis Porc d’Or s’atorguen cada any entre els ramaders i empresaris del sector porcí espanyol que remeten les dades de gestió tècnica de les seves explotacions al Banc de Dades de Referència Porcina Espanyol (BDporc). En aquest sentit, el director del departament de Genètica i Millora Animal de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), José Luís Noguera, ha explicat que de les 700 explotacions extretes del BDporc, han estat nominades 62 granges de tot Espanya, de les quals 47 seran premiades. D’aquestes, les granges que mostrin el major grau d’excel•lència, s’elegiran les guanyadores dels tres guardons més importants: el Porc Or de Diamant, el Premi Porc d’Or Especial i el Premi Porc d’Or a la Màxima Productivitat. Noguera ha explicat que aquests guardons pretenen “reconèixer el treball ben fet i l’eficiència que, durant tot un any, fan els ramaders espanyols en la seva explotació” i ha agraït el treball de l’ ImpeVic i de Gepork la qual cosa ha fet possible poder tornar a celebrar els Premis a la capital d’Osona.De les 36 explotacions catalanes nominades, 19 són de la comarca d’OsonaUn any més, el sector porcí català lidera el rànquing de candidatures ja que 36 explotacions acumulen 50 candidatures. De les 36 explotacions catalanes nominades, 19 són de la comarca d’Osona. A més, dues explotacions d’Osona i dues d’aragoneses es disputen el Porc d’Or de Diamant.La gala dels Premis Porc d’Or es portarà a terme el pròxim divendres, 20 de novembre, a les 20.30 h al recinte firal el Sucre. És previst que hi assisteixin unes 500 persones de tot Espanya, així com també personalitats representatives del sector. L’àpat serà servit pel prestigiós cuiner Nandu Jubany.