Inauguració de la mostra “Parlem de drogues”

Vic acull l’exposició “Parlem de drogues”

Es pot veure a la plaça dels Màrtirs de Vic fins el proper dia 15 de març

L’exposició interactiva "Parlem de drogues", que s’emmarca dins de la col•laboració entre Fundació “la Caixa”, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Vic, pretén sensibilitzar els joves i prevenir-los contra les drogues des d’un punt de vista científic i global; oferint recursos d’informació, orientació i formació a les famílies, a la comunitat educativa, als professionals de la salut i als joves. L’objectiu últim és proporcionar tota la informació necessària per prendre decisions responsables. La mostra es podrà veure fins el 15 de març a la plaça dels Màrtirs i és d’entrada gratuïta.

 

Davant la realitat que viuen molts joves i les seves famílies en relació al consum de drogues, l’Obra Social ”la Caixa” ha decidit impulsar aquesta nova línia dins del programa “Parlem de drogues” dirigit a prevenir, informar i sensibilitzar els diferents agents socials que són elements clau en aquest objectiu: els joves, les famílies, els educadors, els professionals dels centres de salut i la ciutadania en general.

 

Per això, el primer objectiu de l’ExpoCaixa “Parlem de drogues” és arribar, d’una forma més àgil, al màxim de poblacions de Catalunya, amb la finalitat d’ajudar a prevenir el consum de drogues i de proporcionar a joves, famílies i educadors recursos per abordar aquest tema.

 

Xavier Farrés, regidor de Benestar i Família, Salut i Joves de l'Ajuntament de Vic; Imma Puig, directora d'Àrea de Negoci de "la Caixa" a Osona, Ramon Vila, director de la Fundació PIMEC i Oriol Esculies, director del Projecte Home a Catalunya van presentar a la Plaça dels Màrtirs de Vic l'ExpoCaixa "Parlem de drogues", que s'instal•laa la ciutat gràcies a la col•laboració entre Fundació "la Caixa", la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Vic.


Segons l’Enquesta Estatal sobre Ús de Drogues en Estudiants d’Educació Secundària del 2010 (ESTUDES), l’alcohol és la droga més consumida entre els joves. De fet, un 75,1 % ha consumit begudes alcohòliques alguna vegada en la vida, un 39,8 % tabac, un 33 % cànnabis i un 3,9% cocaïna.

Sobre la proporció de consumidors actuals d’aquestes substàncies, és a dir, els que les han consumides alguna vegada en els 30 dies abans de l’enquesta, l’alcohol és la substància més consumida:


Alcohol 63 % ha consumit alguna vegada en els últims 30 dies
Tabac 32,4 % en els últims 12 mesos i el 12,3% diàriament en els últims 30 dies
Cànnabis 17,2 % en els últims 30 dies
Cocaïna 1,5% en els últims 30 dies

 


La nova forma de relació dels joves amb les drogues rep el nom de «consum recreatiu»: es tracta d’un consum de drogues, legals i il•legals, que normalment es presenta associat al temps d’oci, especialment al nocturn durant els caps de setmana. El 71 % dels nois i el 69 % de les noies d’ entre 15 a 19 anys destinen el seu temps d’oci a les sortides nocturnes cada cap de setmana.

 

L’adolescència és l’etapa en la qual se solen donar els primers contactes amb les drogues. L’edat d’inici en el consum de drogues ha disminuït i es comença a experimentar amb el tabac i l’alcohol als 13 anys. Entre els 14 i els 15 anys, els joves se solen iniciar en el consum de cànnabis, i entre els 15 i els 16, en el de cocaïna, amfetamines, al•lucinògens i èxtasi.

 

L’Obra Social ”la Caixa”, conscient que la millor forma de prevenir els riscos i les conseqüències que comporta el consum de drogues és informar sobre els efectes de les substàncies addictives i oferir formació i orientació, tant als joves com a les persones que estan en contacte amb ells, engega les actuacions següents, en el marc del seu programa:

 

- ExpoCaixa “Parlem de drogues”
- www.parlemdedrogues.org
- Campanya de sensibilització adreçada a les famílies
- Material educatiu per treballar la prevenció a l’aula
- Campanya d’actualització per als professionals als centres de salut

ExpoCaixa “Parlem de drogues”, sobre rodes
L’exposició itinerant es divideix en nou espais modulars a través dels quals s’identifica el problema de les drogues, es presenta una anàlisi i un diagnòstic de la situació i es proposen vies que fomenten la prevenció.

Un dels últims espais modulars Les drogues, riscos per a la salut ofereix la possibilitat de comprovar els efectes de les drogues sobre el nostre cos a través d’un simulador virtual.

 

L’exposició interactiva “Parlem de drogues”, emmarcada dins del programa de l’Obra Social ”la Caixa”, convida a reflexionar entorn d’una sèrie de conceptes bàsics sobre les drogues, d’una manera comprensible. A més, la mostra alerta sobre els riscos que comporta el seu ús i aporta informació actualitzada i elements de judici per prendre decisions a favor de la salut.

 

L’Obra Social ”la Caixa” contribueix així al coneixement sobre els diferents tipus de drogues existents, aprofundint en les repercussions del seu consum sobre la salut i la vida quotidiana.

 

 

 

 

EXPOCAIXA PARLEM DE DROGUES


Vic
Del 5 de març al 15 de març de 2013
Ubicació
Plaça dels Màrtirs
Vic

Horaris de visita
De dilluns a diumenge
de 10.00h a 14.00 i de 16.00h a 20.00h
Visites guiades
Dissabtes, diumenges i festius
A les 12:00h i a les 19:00h

Cita prèvia per a visites concertades:
902 999 327

Informació Obra Social “la Caixa”:
902 22 30 40
www.lacaixa.es/obrasocial

ENTRADA GRATUÏTA