Vic acull la 9ª edició dels premis Vaca d’Or

Premi a les millors explotacions en Producció, en Genètica, en Morfologia i Globals de Catalunya

Vic acull la  9ª  edició dels premis Vaca d’Or.

 

Coincidint amb l’Assemblea General de la Federació Frisona de Catalunya (FEFRIC), que reuneix a professionals del sector, aquest  dimecres 18 de juny ha tingut lloc el lliurament dels Premis Vaca d’Or a la Sala Coll i Bardolet de l’Edifici El Sucre de Vic.

 

Una vegada finalitzada  l’assemblea, s’ha realitzat una xerrada sobre “La prevenció de la mamitis en boví de llet” a càrrec d’Eugènia Peralta.

Posteriorment s’ha procedit a l’entrega de premis, comptant amb la presència de la l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, la regidora de Fires i Mercats de Vic, Montserrat Rovira, el subdirector general de Ramaderia, Joaquim Xifra, Agustí Prat, president de FEFRIC, Josep Puigdollers  director general de GEPORK,  Èrik Bataller tècnic de Zoetis i Josep Rebés vicepresident de FEFRIC.

 

En l’Assemblea General de la Federació Frisona de Catalunya (FEFRIC) de 2005 es va acordar que una de les maneres de difondre el treball que duu a terme la FEFRIC, referent a la gestió del Llibre Genealògic i del Control Lleter Oficial de la Raça Frisona, seria establir uns premis anuals, que es lliurarien en l’Assemblea General, a les explotacions que tinguessin els millors índexs Genètics i de Producció que s’elaboren a partir del Llibre Genealògic i el Control Lleter.

Fins la segona edició es donaven premis a les 10 millors explotacions en PRODUCCIÓ, i a les 10 millors en GENÈTICA. En les edicions de la 3a. a la 7a. es premiaven les 5 millors en PRODUCCIÓ, les 5 millors en GENÈTICA i les 5 millors en MORFOLOGIA. En l’edició 8a. s’hi va afegir la classificació de les millors explotacions GLOBALS  de Catalunya de la que se´n premien 3, i enguany continua.

 

Explotacions premiades:

 

Producció:

CAN COSTA DE MANOL (AVAGI)

SAT VILATORTELLA 544 CAT (AFO)

JMD ALLUÉ, SL (AFTP)

MAIANS (AFO)

MAS BES (AFRIGI)

 

Genètica:

RAMADERIA CAN THOS,S.L. (AVAGI)

CAL VIUDET (AFAUC)

MAS LA CAVALLERIA (AFO)

COOPERATIVA LA FAGEDA (AFRIGI)

CAL PARRA, S.C.P. (AFAUC)

 

Morfología:

MAS LA ROCA (AFRIGI)

CAL DILIGENT (AFAUC)

CAL MARQUET (AFAUC)

LA CLOTA  (AFAUC)

RAMADERIA ANIBAL (AFTP)

 

Genètica i producció:

RAMADERIA CAN THOS, S.L.

MAS PARNAU

CAN COSTA DE MANOL, S.L.

 

La classificació en PRODUCCIÓ es basa en un Índex Tècnic Econòmic (IF)que elabora cada any la FEFRIC segons les dades del C.L. de l’últim any. És un índex que té en compte la quantitat i qualitat de la llet produïda per vaca present en l’explotació.

La classificació en GENÈTICA es basa en un índex anomenat ICO que elabora CONAFE a nivell de l’estat espanyol i nosaltres fem el rànquing d’explotacions per Catalunya. Aquest índex és una combinació dels índexs genètics compostos de producció (57%), morfologia (29%) i funcionalitat (14%).

La classificació per MORFOLOGIA es basa en la puntuació morfològica mitjana de les vaques vives de les explotacions que combina 16 caràcters descriptius primaris agrupats en 4 regions (Estructura i Capacitat (25%), Estructura Lletera (15%), Braguer (40%) i Potes i Peus (20%)).

La classificació GLOBAL es basa en l’índex  IGP ( Índex de Genètica i Producció) en el que la Genètica (ICO/ DTICO) té un pes del 40% i la Producció ( IF/DTIF )del 60%.

 

La jornada ha acabat amb un dinar a Can Pamplona, gentilesa de Gepork/Zoetis.