Vic acull la 9ª edició dels premis Vaca d’Or
Premi a les millors explotacions en Producció, en Genètica, en Morfologia i Globals de Catalunya
Coincidint amb l’Assemblea General de la Federació Frisona de Catalunya (FEFRIC), que reuneix a professionals del sector, aquest dimecres 18 de juny ha tingut lloc el lliurament dels Premis Vaca d’Or a la Sala Coll i Bardolet de l’Edifici El Sucre de Vic.
Una vegada finalitzada l’assemblea, s’ha realitzat una xerrada sobre “La prevenció de la mamitis en boví de llet” a càrrec d’Eugènia Peralta.
Posteriorment s’ha procedit a l’entrega de premis, comptant amb la presència de la l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, la regidora de Fires i Mercats de Vic, Montserrat Rovira, el subdirector general de Ramaderia, Joaquim Xifra, Agustí Prat, president de FEFRIC, Josep Puigdollers director general de GEPORK, Èrik Bataller tècnic de Zoetis i
En l’Assemblea General de
Fins la segona edició es donaven premis a les 10 millors explotacions en PRODUCCIÓ, i a les 10 millors en GENÈTICA. En les edicions de la 3a. a la 7a. es premiaven les 5 millors en PRODUCCIÓ, les 5 millors en GENÈTICA i les 5 millors en MORFOLOGIA. En l’edició 8a. s’hi va afegir la classificació de les millors explotacions GLOBALS de Catalunya de la que se´n premien 3, i enguany continua.
Explotacions premiades:
Producció:
CAN COSTA DE MANOL (AVAGI)
SAT VILATORTELLA 544
JMD ALLUÉ, SL (
MAIANS (
MAS BES (
Genètica:
RAMADERIA
CAL VIUDET (
MAS LA CAVALLERIA (
COOPERATIVA LA FAGEDA (
CAL PARRA, S.C.P. (
Morfología:
MAS
CAL DILIGENT (
CAL MARQUET (
LA CLOTA (
Genètica i producció:
RAMADERIA
MAS PARNAU
CAN COSTA DE MANOL, S.L.
La classificació en PRODUCCIÓ es basa en un Índex Tècnic Econòmic (IF)que elabora cada any
La classificació en GENÈTICA es basa en un índex anomenat ICO que elabora CONAFE a nivell de l’estat espanyol i nosaltres fem el rànquing d’explotacions per Catalunya. Aquest índex és una combinació dels índexs genètics compostos de producció (57%), morfologia (29%) i funcionalitat (14%).
La classificació per MORFOLOGIA es basa en la puntuació morfològica mitjana de les vaques vives de les explotacions que combina 16 caràcters descriptius primaris agrupats en 4 regions (Estructura i Capacitat (25%), Estructura Lletera (15%), Braguer (40%) i Potes i Peus (20%)).
La classificació GLOBAL es basa en l’índex IGP ( Índex de Genètica i Producció) en el que
La jornada ha acabat amb un dinar a Can Pamplona, gentilesa de Gepork/Zoetis.