Vic acull la primera Setmana de la Gent Gran amb més de 30 activitats gratuïtes en 10 dies

La tradicional Festa de la Primavera clourà la setmana que s’ha treballat conjuntament entre l’Ajuntament, entitats, professionals i recursos per donar a conèixer tot l’acompanyament que s’ofereix a la gent gran de la ciutat.

Martí Puig, Joan Generó, Helena Güell, Laura Febrer, Núria Homs, Anna Erra,  Lídia Trunyó, Carme Laybrós, Isolda Sans i Anna Rufí.
Martí Puig, Joan Generó, Helena Güell, Laura Febrer, Núria Homs, Anna Erra, Lídia Trunyó, Carme Laybrós, Isolda Sans i Anna Rufí

 

Vic converteix la tradicional Festa de la Primavera de la Gent Gran en més de 30 activitats gratuïtes i obertes a tothom al llarg de 10 dies. La nova Setmana de la Gent Gran es viurà entre el 25 d’abril i el 5 de maig i és possible gràcies al treball entre l’Ajuntament de Vic, entitats, professionals i recursos per a la gent gran que treballen per seguir consolidant Vic com a ciutat saludable i amb qualitat de vida.

 

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha destacat l’aposta per “un envelliment actiu i visualitzar la feina que es fa des dels casals, les entitats i l’Ajuntament”. Com a administració hem de seguir fent polítiques perquè la gent gran continuï activa i facin vida saludable perquè reverteix positivament tant en la salut emocional com en la física. “Vivim en un moment en què creix l’esperança de vida i hem d’oferir més opcions per seguir garantint la qualitat de vida a un col·lectiu que ens ha cuidat gran part de la seva vida”, afegia Erra.

 

La capital d’Osona (amb 47.655 habitants a 31 de desembre del 2021) té una estructura demogràfica jove per l’efecte de la població de menys de 15 anys que pesa més. Ara bé, és la tercera ciutat catalana en índex de sobreenvelliment si es compara amb la restat de ciutats catalanes amb més de 50.000 habitants. De cada 100 persones que tenen més de 65 anys, n’hi ha 18 de més de 85 anys.

 

També Vic segueix encapçalant el rànquing de persones de més de 75 anys que viuen soles. Unes dades que revelen que hi ha més del doble de dones que d’homes en aquesta franja d’edat a la ciutat. Motiu pel qual tenir cura de les persones grans i amb dependències és un dels objectius del Pla d’Actuació Municipal que a dia d’avui ja ha assolit un 72% del compliment, afegia l’alcaldessa.

 

Anna Erra ha anunciat que a més d’obrir els casals, les associacions i l’Ajuntament per donar a conèixer tota l’activitat i l’acompanyament que s’ofereix a la gent gran es posa en marxa un nou canal whatsapp vinculat a un assistent digital. Una nova mesura que atendrà les necessitats de les persones grans i es donarà una resposta en un termini màxim de 48 hores en horari laborable. “Seguim treballant per estar al costat de la gent gran i ser una administració encara més propera”, afegia Erra.

 

En la roda de premsa feta aquest matí al jardí de Palau Bojons (seu del departament de Benestar i Família de l’Ajuntament de Vic) també hi ha participat Núria Homs, la regidora de Benestar i Família; Laura Febrer, coordinadora de Gent Gran del Departament de Benestar i Família de l’Ajuntament de Vic; Anna Rufí, cap del departament de Benestar i Família de l’Ajuntament de Vic; Helena Güell, responsable del Centre de Dia Sant Jordi; Lídia Truñó, responsable del Casal Cívic Mossèn Guiteras; Joan Generó, representant de l’Associació cultural lúdica i d’oci Jaume Balmes; Carme Laybrós, representant del Casal Guiteras; Martí Puig, representant de l’Associació d’Amics de la Carambola; i Isolda Sans, representant d’Ashes.

 

Anna Erra durant la presentació

 

 

Nou assistent digital per acompanyar i ajudar a les persones de 65 anys o més

 

La gent gran, degut a la desconeixença digital, ja sigui en el maneig o en el coneixement de les noves tecnologies sovint es troben dificultats per relacionar-se amb l’administració i altres serveis que aposten per la via telemàtica. És per això que l’Ajuntament de Vic activa l’assistent digital, “un nou recurs que complementa tota la feina de capacitació digital que s’ha fet amb la ciutadania durant els darrers mesos”, apuntava la regidora de Benestar i família, Núria Homs.

L’assistent digital s’encarregarà d’ajudar, gestionar i acompanyar en tots aquells tràmits i gestions telemàtiques de les persones que ho requereixin via whatsapp a través del telèfon 646 821 721.

A través del nou assistent es podran resoldre dubtes i tràmits d’àmbit econòmic (pensions, estalvi energètic i entitats bancàries), de salut (La Meva Salut), de relacions amb l’Ajuntament (ajuts econòmics i gestions des de la seu electrònica) i de l’àmbit personal (gestió del correu electrònic, tràmits des del mòbil i aplicacions digitals).

La persona de 65 anys o més que ho necessiti podrà enviar un whatsapp al telèfon 646 821 721 durant les 24 hores del dia i es respondrà en un període màxim de 48 hores laborables o 72 hores si hi ha el cap de setmana pel mig. L’assistent digital li facilitarà resposta o podrà concertar una cita en dependències municipals o als domicilis de les persones usuàries.

 

Núria Homs ha destacat que no es tracta d’un telèfon d’urgència si no d’assessorament i d’acompanyament individualitzat. A més, tot i tractar-se d’un telèfon adreçat a persones de 65 anys o més també s’hi atendran altres persones que no siguin d’aquesta franja d’edat. Una iniciativa que facilitarà un primer contacte directe i fàcil amb el Departament de Benestar i Família de l’Ajuntament de Vic.

 

 

Al costat de la gent gran

 

Vic ja compta amb diferents iniciatives com la campanya “Tracta’m bé” per fomentar el bon tracte, el respecte i la prevenció del maltractament vers la gent gran a partir d’un treball comunitari i en xarxa amb més 100 establiments adherits; i un miler de persones ja està connectada les 24 hores per ser ateses en cas d’emergència. L’any passat es va ampliar el servei d’atenció domiciliària de 80 anys cap a persones de 65 anys o més per garantir el servei d’acompanyament les 24 hores del dia tal com es detalla aquí.

 

 

Programació de la Setmana de la Gent Gran

 

La tradicional Festa de la Primavera, que torna dos anys després de no poder-se fer, tindrà lloc el dijous 5 de maig i clourà les activitats de la Setmana de la Gent Gran. Com sempre, consta d’una missa cantada a la catedral de Sant Pere de Vic, a les 12 del migdia, i tot seguit es farà un dinar de germanor al recinte firal el Sucre, a les 2 del migdia.

 

Les inscripcions es mantindran obertes fins al divendres 29 d’abril a l'Oficina d'Atenció Ciutadana (c. Ciutat, 1) i a l'Oficina del Remei (c. Virrei Àvilès, 34). L’activitat té un cost de 10 euros.

 

Per a més informació es pot trucar al 93 885 25 52 o escriure a benestar@vic.cat.

 

Podeu consultar el programa de la Setmana de la Gent Gran de Vic en aquest enllaç.