Vic aglutinarà la Xarxa de Serveis Urbans en un nou organisme autònom

Els estatuts del nou organisme s’han aprovat amb els vots en contra d'ERC i Capgirem Vic i l'abstenció del PSC

Ple de Vic d’ahir .
Ple de Vic d’ahir

 

El ple d’ahir va aprovar amb els vots en contra d'ERC i Capgirem Vic i l'abstenció del PSC els nous estatuts de l'organisme autònom Xarxa de Serveis Urbans, un ens que reestructura i engloba la gestió de l’àrea de Manteniment i Serveis i les quatre empreses municipals mixtes (MinsVic, RasesVic, VialnetVic i Vicverd) que estan període de pròrroga i liquidació.

 

El regidor de Manteniment i Serveis, Albert Castells, va exposar que el nou organisme abarca 185 treballadors i 16 milions d’euros, on es combinaran els mitjans propis de l’Ajuntament de Vic amb la possibilitat d’externalitzar serveis amb empreses especialitzades. Castells va ressaltar que la nova Xarxa de Serveis Urbans actuarà com a organisme propi i contemplarà els millors serveis del moment, com la digitalització dels serveis i la coordinació entre ells.

 

 

La regidora d'ERC, Maria Balasch, va recriminar tenir poca informació del que serà un nou organisme que gestionarà un 25% del pressupost de l’Ajuntament i la meitat provinent del Consell Comarcal d’Osona. "Ens demaneu que aprovem uns estatuts i uns informes que diu clarament que és un informe polític, basat en les prioritats del pla de govern", va ressaltar Balasch.

 

La regidora de Capgirem Vic, Susanna Vives, va afegir que el nou organisme autònom desvirtua el que hauria de ser un sistema de gestió directa feta des de la mateixa àrea de manteniment.

 

La regidora del PSC, Carme Tena, va justificar la seva abstenció al·legant que la creació d'aquest nou organisme autònom és complex i en tenien poca informació.

 

Castells va recordar que l’oposició forma part dels consells d'administració de les diferents empreses mixtes, on s’havia parlat de la nova Xarxa de Serveis Urbans, i també en les comissions informatives. “Cada cop que s'ha fet un pas, se n'ha parlat i s'ha tractat. Tinc el telèfon sempre disponible ", va recordar. El regidor va demanar-los quina era la proposta alternativa de reestructuració perquè a dia d’avui encara no n’havien rebut cap.

 

En la mateixa línia, amb l'abstenció d'ERC i els vots en contra de Capgirem Vic es va aprovar que l'empresa Rases Vic continuï prestant el servei de construcció de rases, voreres, clavegueram i altres obres de competència municipal que es realitzin a la via pública, també l'obra civil dels edificis municipals o adscrits a un servei públic, i la pertinent autorització i disposició de la despesa per l'any 2022.

 

Albert Castells va detallar que la demora és deguda a procediments administratius de cara a la licitació del nou organisme autònom i s'ha de fer aquest acord perquè l'empresa encara presti aquest servei.

 

El regidor d'ERC, Josep Lluís Garcia, va manifestar estar cansat que els processos s'eternitzin. Per la seva banda, la regidora de Capgirem Vic, Susanna Vives, va afegir: "S'ha prorrogat dues vegades el procés. S'estan carregant tot allò que és públic".

 

Castells va replicar que sempre que es pot s’agilitza però “cal seguir tots els passos legals i aquest és un d'ells".

 

Nou servei de recollida selectiva de residus, neteja viària i deixalleria

 

Amb els vots en contra de Capgirem Vic i el PSC es va aprovar la delegació, al Consell Comarcal d'Osona, de les competències per a la prestació del servei de recollida selectiva de residus, neteja viària i deixalleria.

 

El regidor de Manteniment i Serveis, Albert Castells, va explicar que es proposa deixar sense efecte l'antic conveni i aprovar el nou pla de gestió, treballat en diverses reunions internes. "S'hi afegeix la recollida selectiva porta a porta al barri d'Osona i de la Serra-de-Senferm, com es va acordar amb el grup municipal d'ERC", va matisar Castells.

 

La regidora del PSC, Carme Tena, va afirmar que des del partit els agradaria que s'hagués pogut votar per separat els punts. "Volem fer valdre la feina feta per tècnics de l'Ajuntament i el seu regidor Albert Castells, però no volem el porta a porta, volem contenidors intel·ligents". Tena va afegir que es vol més flexibilitat per l'usuari, ja que es viu en una societat canviant. “En termes econòmics els contenidors xipats no són un sistema més car que el porta a porta i que s'aplica amb èxits en pobles de la comarca, com Centelles i Torelló", afegia la regidora.

 

 

Millores en els asfaltats de carrers de la ciutat i dels polígons i reurbanització del carrer Nou

 

Amb els vots a favor de JuntsXCat i el PSC i els vots en contra d'ERC i Capgirem Vic es va aprovar el projecte de reasfaltat de carrers dels polígons industrials i diversos carrers de la ciutat.

 

El regidor de Capgirem Vic, Roger Cumeras, va detallar que es dediquen 1,3 milions d'euros en asfaltats creient que no és necessari i recordat que hi ha eleccions municipals en el termini d’un any.

 

Per la seva banda, la regidora d'ERC, Maria Balasch, va donar per “Benvinguda la campanya electoral i la lotoasfalt”. Creiem que hi ha d’altres coses més importants, va dir Balasch.

 

En aquest sentit, l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, va argumentar que governar és prendre decisions i cuidar la ciutat. “Ens passem quatre anys fent campanya electoral i cadascuna de les nostres accions és una campanya per fer una ciutat millor”, va etzibar.

 

Per altra banda, i per unanimitat, es va aprovar l'expedient d'imposició de contribucions especials per les obres d'urbanització del carrer Nou, en el tram entre el carrer Baró de Savassona a la plaça de l'Àngel Custodi.

 

La regidora del barri dels Caputxins, Núria Vergés, va exposar que el consistori s'havia reunit amb el veïnat, per tal d'explicar el projecte i poder escoltar les seves opinions i necessitats.

 

 

Tribunals penals a la ronda Camprodon

 

Es va aprovar per unanimitat la modificació de l'acord de constitució del dret de superfície a títol onerós, a favor de la Generalitat de Catalunya, sobre la finca municipal situada a la Ronda de Francesc Camprodon número 10.

 

L'alcaldessa de Vic, Anna Erra, va explicar que aquesta modificació fa referència a l'edifici que es deixarà als Jutjats i on s'han fet unes últimes modificacions. "Passem de 20 a 10 anys i també varia l'aportació econòmica", va detallar.

 

 

La nova Biblioteca Pilarín Bayés, més a prop

 

Amb l'abstenció de Capgirem Vic es va aprovar l'inici de l'expedient per contractar el servei de bar-restaurant de la nova biblioteca Pilarín Bayés, xifrat amb una valor estimat d'1.127.802,24 euros.

 

La regidora de Cultura, Bet Piella, va detallar que si tot segueix el seu curs el mes que ve les empreses ja s'hi podran presentar.

 

El regidor de Capgirem Vic, Marc Camacho, va argumentar la seva abstenció per les clàusules.

 

En la mateixa línia amb l'abstenció d'ERC i els vots en contra de Capgirem Vic es va aprovar una nova ampliació del termini d'execució de les obres de construcció de la nova biblioteca Pilarín Bayés per al 13 d’abril.

 

La regidora d'Urbanisme, Fabiana Palmero, va detallar que Endesa encara no ha proveït d’energia l’equipament i no s’han pogut fet totes les proves definitives per la climatització, per això encara no es pot entregar l’edifici com a acabat. "Tècnicament es considera que és una causa aliena a l'empresa constructora", va afegir.

 

 

Nou paranimf de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya

 

Amb els vots en contra de Capgirem Vic es va aprovar la bonificació del 95% de l'ICIO a la Fundació Universitària Balmes per les obres de restauració i adequació interior de l'Església de la Santa Creu de Vic per ubicar-hi el paranimf de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).

 

El regidor d'ERC, Josep Lluís Garcia, va reconèixer la figura d'en Joan Turró, director general de la FUBalmes que es jubilarà el curs vinent, i pel que fa a l'aprovació de la bonificació va afegir: "Volem que sigui un espai aprofitat també per la ciutadania per a actes d'entitats".

 

Per la seva banda, el regidor de Capgirem Vic, Roger Cumeras, va criticar que es bonifiquin 14.000 euros a la Fundació Universitària Balmes perquè els poden pagar perfectament.

 

El regidor d'Universitat i Ciutat del Coneixement, Josep Arimany, va explicar que està previst que el paranimf també pugui servir per a entitats i tota mena d'actes. "És una gran remodelació per la ciutat", va afegir.

 

L'alcaldessa de Vic, Anna Erra, va reconèixer també la tasca de l’actual director general de la FUBalmes, Joan Turró, i va exposar que se li farà arribar l'agraïment rebut del ple perquè la bona feina feta sempre s'ha de reconèixer.

 

 

Subhasta de Casa Moreta

 

Amb els vots en contra d'ERC, Capgirem Vic i el PSC es va aprovar l'adjudicació de l'alienació de sis finques registrals qualificades de béns patrimonials situades a Casa Moreta, i es van declarar deserts 3 lots restants.

 

La regidora d'Economia, Núria Homs, va explicar que l'aprovació suposaria l'adjudicació dels habitatges i locals subhastats a les dues persones interessades.

 

El regidor d'ERC, Josep Lluis Garcia, va afirmar que des del seu punt de vista el destí de la casa hauria d'haver estat un altre. "La venda de patrimoni, en molts casos, no és justificada. Voldríem que la Casa Moreta s'hagués destinat a habitatges joves", va afegir.

 

La regidora de Capgirem Vic, Carla Dinarès, va detallar que amb la subhasta s'han perdut 300.000 euros en la rebaixa del 40%. "Vendre el patrimoni està molt lluny del nostre criteri", va afegir.

 

La regidora del PSC, Carme Tena, va afegir que la seva prioritat són polítiques les d'habitatge.

 

 

Més punts aprovats

 

En un altre ordre de coses, amb les abstencions de Capgirem Vic i el PSC es va aprovar la modificació de les bases d'execució del pressupost de l'exercici 2022; i amb els vots en contra d'ERC, Capgirem Vic i el PSC es va aprovar una modificació de crèdits del pressupost municipal de 2022.

 

La regidora d'Economia, Núria Homs, va detallar que amb la modificació es permet incorporar una subvenció que prové de l'Agència Catalana de l'Aigua de 91.000 euros. "Injectem més diners en partides per promocionar la cultura i afavorir millores en els equipaments i esdeveniments esportius", va explicar. “Es doten diners per destinar-los a l'Espai ETC o a la Biblioteca Joan Triadú que es convertirà en Centre Cívic Joan Triadú, temàtic i orientat a ser una Aula d'Humanitats, entre altres", afegia Homs.

 

El regidor d'ERC, Josep Lluís Garcia, va criticar que es destinessin els estalvis per fer annexos a uns pressupostos en què tota l'oposició ja va votar en contra. "L'ús dels romanents no és adequat i totalment partidista", va afegir.

 

La regidora de Capgirem Vic, Carla Dinarès, no va veure amb bons ulls que "els 700.000 euros siguin la meitat del que es destina a benestar i família o el doble del que es destina a habitatge. Fan servir el romanent per tapar forats", afegia.

 

Pel que fa a l’aprovació de la modificació de crèdit del pressupost de l’exerci 2022 de l’OFIM, es va aprovar amb els vots en contra de Capgirem Vic.

 

El regidor de Fires i Mercats, Titi Roca, va subratllar que són petites modificacions entre partides pendents de resolucions de la Generalitat pel Trufforum.

 

Per unanimitat es va aprovar fer una modificació parcial, Pla d'Inversió i Finançament pel condicionament de les Adoberies.

 

Amb les abstencions de Capgirem Vic i el PSC es va aprovar la correcció d'error en la proposta de modificació de la relació de llocs de treball de l'Ajuntament de Vic i l'organisme autònom de fires i mercats en resposta als recursos potestatius de reposició plantejats en via administrativa.

 

En la mateixa línia i per unanimitat, es va aprovar la modificació de la plantilla de personal de l'Ajuntament de Vic per l'any 2022.

 

Amb l'abstenció de Capgirem Vic es va aprovar sancionar amb 800 euros la responsable de dues infraccions greus sobre la tinença d'animals per no contractar l'assegurança de responsabilitat civil i per passejar el gos sense morrió.

 

 

A favor dels Jocs Olímpics d’hivern al Pirineu

 

Capgirem Vic va presentar una moció de rebuig al projecte dels Jocs Olímpics d'Hivern del Pirineu. Una moció que amb els vots en contra de JuntsXCat, ERC i el PSC no va prosperar.

 

La regidora de Capgirem Vic, Carla Dinarès, va defensar la moció explicant que l'explotació dels recursos naturals per part del capitalisme i els sistemes basats en el productivisme i el creixement infinit, on es prioritzen els beneficis individuals davant dels col·lectius, ens han portat a l'actual crisi socioambiental. "Els tocs d'alerta pel que fa al creixement econòmic il·limitat se succeeixen des de fa més de cinc dècades, sense que els governs hagin pres decisions polítiques contundents per revertir la situació", va afegir.

 

"El Pirineu pateix les conseqüències d'un model de desenvolupament caduc que els Jocs Olímpics d’Hivern pretenen eternitzar i que el converteixen en un territori amb les xifres més baixes de renda per càpita, amb elevada precarietat i temporalitat laborals, entre d'altres", va remarcar Dinarès.

 

La moció proposava instava al govern a fer un canvi de gir en les actuals polítiques que perpetuen el model socioeconòmic destructiu i apostin per posar de forma real la vida al centre, assumint que estem immersos en situació d'emergència climàtica i ecològica i s'actuï en conseqüència; retirar immediatament la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern de 2030; i iniciar una campanya de sensibilització de defensa del territori i de debat, on es tingui en compte informació sobre la petjada climàtica del projecte, sobre les alternatives possibles a l'entorn proper al municipi amb la població i implicant als agents del sector.

 

La regidora d'ERC, Maria Balasch, va detallar que hi ha un acord del govern de la Generalitat on es deixa clar que la candidatura ha de seguir els criteris de sostenibilitat, cohesió social i participació ciutadana. "A partir del 24 de juliol, segons què decideixi la ciutadania, se'n podrà parlar. A Vic no votarem en contra abans que la gent decideixi", va remarcar.

 

La regidora del PSC, Carme Tena, va explicar que els Jocs Olímpics d’hivern s'han d'adaptar al territori i no al revés. "Ja sabem que hi falta neu, però caldrà generar-ne amb sistemes mediambientals nous. Potser ens hauríem de preguntar què fem malament perquè la gent es concentri en els nuclis urbans per la manca d'oportunitats", va afegir.

 

El regidor d'Esports, Titi Roca, va recordar que el mateix dia que se celebrava el ple hi havia hagut esdeveniments que canviaven el sentit de la moció, com havia traslladat a la portaveu de Capgirem Vic, Carla Dinarès. "Nosaltres no podem estar d'acord amb aquesta moció, ja que defensem l'acció del govern. Els Jocs Olímpics d’Hivern han de ser bons pel territori, ningú gosaria dir que els Jocs del 92 van ser dolents per Catalunya", va explicar.

 

Roca, va detallar que s'ha buscat que el territori hi participi perquè hi tenen a dir. "Són uns Jocs d'Olímpics amb cost zero i l'oportunitat de posar el Pirineu al món", va afegir.

 

La regidora Dinarès va matisar que els Jocs del 92sí que van tenir coses negatives perquè hi va haver una persecució important d’activistes.

 

 

Precs i preguntes

 

El grup d’ERC conjuntament amb Capgirem Vic va demanar que es creï un mecanisme per ubicar les banderes a les balconades. També el grup municipal d’ERC va demanar per les actuacions de convivència i seguretat.