Vic aprova el nou Pla d’Acció Cultural
El PAC, que marcarà les polítiques culturals dels propers anys, s’ha elaborat en un ampli procés participatiu amb la implicació del sector cultural, representants polítics i la ciutadania. Tots els grups polítics hi voten a favor a excepció de Capgirem Vic que hi ha votat en contra
Vic compta amb un nou Pla d’Acció Cultural (PAC) que servirà de guia per a les polítiques culturals a la ciutat en un horitzó de 7 anys. El PAC, tot i no ser vinculant, neix després d’un procés participatiu amb una diagnosi reflexiva, participada i transversal entre els diversos agents culturals, grups polítics i la mateixa ciutadania. El nou Pla no només serveix de diagnosi –com l’anterior elaborat el 2003- sinó que planteja mesures per aplicar fins el 2025 i ha estat aprovat amb els vots favorables de tots els grups municipals a excepció de Capgirem Vic, que hi va votar en contra.
La regidora de Cultura, Susagna Roura, va explicar que “el PAC reflecteix tres paradigmes: el mecenatge, la democratització de la cultura i la democràcia cultural”, i que s’havia treballat “a partir de 10 grups de treball en un procés participatiu en què s’hi ha involucrat més d’un centenar de persones” .
Des d’ERC-Som Vic, el regidor Josep Maria Diéguez, va exposar que la principal mancança era “la no inclusió de la cultura popular per garantir l’accés universal a la cultura i fomentar la cohesió social a través d’espais als barris on poder gaudir-ne des de la proximitat”.
La regidora de Capgirem Vic, Sara Blázquez, va argumentar el vot desfavorable del seu grup per “la no realització d’un estudi de públics a què s’havien compromès des de l’equip de govern” i “la poca voluntat de fer canvis profunds”, pel fet “d’entendre la cultura com un producte de consum”.
El regidor de Plataforma Vigatana, Josep Anglada, va indicar que “el nou pla ha de servir com a eina per orientar les polítiques culturals com a element estratègic”.
Arnau Martí, regidor de Vic per a Tots, va posar en relleu la bona feina portada a terme, a més de fer palesa la necessitat de renovar el Pla d’Acció Cultural: “Feia 15 anys que estàvem orfes d'un full de ruta per definir l'horitzó cultural que ha de tenir la ciutat”. Martí va subratllar que “calia posar en comú les necessitats, suggeriments i propostes de la cultura a Vic” i que “s’havia fet un bon treball en xarxa gràcies al procés de participació ciutadana”.
En el torn de rèpliques, la regidora Susagna Roura va mostrar la seva sorpresa pel vot desfavorable de Capgirem Vic, ja que des d’aquest grup municipal s’havia adquirit el compromís d’aportar una alternativa d’una empresa o entitat que realitzés l’estudi i que no ho havien complert.
Per la seva banda, Diéguez, d’ERC-Som Vic, va exposar que “aquest tipus d’estudis sociològics que s’han dut a terme a altres ciutats no tan diferents de Vic i han demostrat que tenen una utilitat limitada perquè parla de capes socials i sectors concrets de la ciutat. En canvi, trobem molt més interessant l’opció de funcionar a base d'observatoris culturals i valorar-ho en cada moment”.
Podeu consultar el Pla d’Acció Cultural aprovat en aquest enllaç.
Aprovació inicial del Pla d’Acció Ambiental de Vic
El ple de l’Ajuntament de Vic també va aprovar inicialment la realització d’un pla d’acció ambiental per unanimitat.
El regidor de Medi Ambient, Josep-Ramon Soldevila, va apuntar “la necessitat de renovació del pla, que ha quedat obsolet, i la voluntat que el nou pla tingui una vigència de deu anys essent revisable”.
El regidor d’ERC-Som Vic, Jaume Colomer, va congratular-se de la voluntat de renovar el pla, però també va assenyalar “que hauria estat millor que hagués anat acompanyat d’un pressupost tot i compartir el que es presenta”.
El regidor de Capgirem Vic, Marc Barnolas, va anunciar que el seu grup s’abstindria perquè “vam tenir una confusió amb la data d’enviament del document, i ho vam fer quan el Pla d’Acció Ambiental ja estava tancat”. Barnolas va exposar que “presentarem les al·legacions en temps i forma correcta”, a més d’agrair la voluntat d’acord per part de la regidoria de Medi Ambient, encapçalada per Soldevila.
Josep Anglada, de Plataforma Vigatana, va celebrar “l’actualització del pla, que té 17 anys, ja que cal adaptar-se a les noves necessitats”.
El regidor de Vic per a Tots, Arnau Martí, va remarcar que “és interessant que el Fòrum Ambiental de Vic sigui permanent per poder seguir el Pla d'Acció Ambiental. Tenim un repte molt important que és la sensibilització ciutadana per evitar abocaments d'andròmines com els viscuts la setmana passada al riu Mèder”.
Lliurament de la Medalla d’or de la Ciutat a Lluís Solà i Sala
En el ple celebrat ahir es va anunciar que el proper 19 de juliol a les 8 del vespre s’entregarà la Medalla d’Or de la Ciutat al poeta, dramaturg, assagista, traductor i activista cultural vigatà Lluís Solà i Sala.
La regidora de Cultura, Susagna Roura, va explicar que l’acte tindrà lloc a l’Atlàntida i que diferents autors s’ocuparan de glossar la figura de Solà. Un lliurament que va ser aprovat unànimement per tots els grups amb representació al ple.
Protocol per a les figures oficials festives de la ciutat de Vic
Susagna Roura també va exposar que des de la Comissió de Procuradors de Sant Miquel dels Sants s’havia proposat l’elaboració d’un protocol per a les figures oficials festives de la ciutat de Vic, “que recollís per escrit i no es perdi la tradició, a fi de fomentar i protegir la cultura popular”.
Des d’ERC-Som Vic, el regidor Josep Maria Diéguez va celebrar la iniciativa de crear el protocol, “que protegeix la cultura popular i fomenta les tradicions i que les dignifica”.
La regidora de Capgirem Vic, Sara Blázquez, va destacar que des del seu grup municipal “veiem bé el protocol perquè les colles segueixin els mateixos criteris, però ens fa por a que es perdi la pèrdua del sentit popular d'aquestes figures i reclamem que no surtin només els actes confessionals”. Blázquez va aprofitar per sol·licitar que “no es convidi el bisbe a la Festa Major de Vic”.
En el torn de rèpliques, Roura va detallar que” dins del seguici de la Festa Major de Vic el bisbe hi ha estat sempre i s'ha de tenir en compte que també és un ciutadà”. “De totes les sortides que fan, només se'n contemplen dues de religioses”, va puntualitzar.
Per al regidor de Plataforma Vigatana, Josep Anglada, “seria una aberració que el Bisbe de Vic no fos a la Festa Major de la Ciutat”, i es va estranyar que “el grup de Capgirem Vic participi al seguici de Sant Miquel dels Sants”.
Aquest protocol va ser aprovat per unanimimat.
Subvencions de l’Impost de Béns Immobles (IBI) per fomentar el lloguer social
El ple també va aprovar unànimement la modificació i ampliació de les bases específiques per a la concessió de subvencions de l’Impost de Béns Immobles per a aquells habitatges que es rehabilitin per destinar-los a lloguer social.
El regidor de Capgirem Vic, Marc Barnolas, va exposar que la quantitat destinada per rehabilitar els pisos destinats a la borsa de lloguer assequible, fixada en 5.000 euros, no és suficient, tenint en compte que un 10% dels pisos de la ciutat estan buits”.
El regidor d’Hisenda, Àlvar Solà, va aclarir que “la finalitat dels ajuts per rehabilitar pisos buits amb l'objectiu que es destinin a lloguer assequible és bona”, i va obrir la porta a augmentar la partida “si la iniciativa és un èxit”.
MOCIONS
a/ Moció presentada per ERC-Som Vic per la recuperació d’un patrimoni de la comarca d’Osona de 50 milions d’anys. La moció és retirada per ERC-Som Vic.
b/ Moció presentada per Capgirem Vic en defensa del model sanitari públic català i la universalització de l’atenció sanitària. La moció s’aprova amb els vots favorables de l’equip de govern, ERC-SOM Vic, Capgirem Vic i Vic per a Tots, i el vot negatiu de Plataforma Vigatana.
c/ Moció presentada per Capgirem Vic de rebuig a la violència i la impunitat policial. La moció s’aprova unànimement.