Vic aprova el protocol lila per abordar les violències sexuals i sexistes en espais públics d’oci i festius
El mateix ple aprova una declaració institucional per mostrar suport als encausats sobre el judici al Tribunal Suprem, a una setmana del seu inici pel procés de l’1-O
El ple municipal de Vic d’ahir va aprovar per unanimitat un nou protocol per abordar les violències sexuals i sexistes en espais públics d’oci a la ciutat, amb els objectius de disposar d’un marc d’actuació consensuat i coordinat per prevenir les violències sexuals en aquests espais i actuar-hi en contra. Amb el protocol lila, que és una eina viva i adaptable que servirà com a guia per abordar les agressions des d’un punt de vista transversal, s’oferirà una resposta institucional i ciutadana contra les violències sexuals i es “potencia la cultura de la tolerància zero sobre qualsevol agressió masclista i discriminatòria que es pugui produir a Vic”.
El regidor d’Igualtat, Josep-Ramon Soldevila, va detallar que un 40% de les agressions sexuals i sexistes tenen lloc en entorns d’oci públic, i que d’aquestes, un 80% no són denunciades, “cosa que genera una sensació d’impunitat entre els agressors”. “Volem una ciutat lliure d’agressions sexistes en què tothom pugui ser lliure. En els darrers temps hi ha hagut molts avenços en aquest sentit, com la redacció del protocol de seguretat contra les violències sexuals en espais d’oci de la Generalitat de Catalunya, al qual ens adherirem com a Ajuntament”, va concloure Soldevila.
La regidora de Capgirem Vic, Sara Blázquez, va exposar que “és una fantàstica notícia que es porti a aprovació aquest protocol, però estem decepcionats per la nul·la implicació dels grups polítics del consistori a excepció de l’equip de govern. Ens trobem en un moment de boom de les agressions sexuals, tal com indiquen les tècniques de l’Oficina del Vic Dones- SIAD Osona. Tenim la responsabilitat col·lectiva de tirar endavant aquest protocol i que no quedi abandonat en un calaix”.
El regidor de Vic per a Tots, Arnau Martí, va apuntar que ahir mateix es va conèixer un nou cas de violació múltiple a Sabadell, cosa que evidencia que el problema va a més, i que “cal que des dels ens locals remem perquè desaparegui aquesta xacra. L’Ajuntament fa un pas important davant la violència sexista en espais d’oci i públics de la ciutat amb aquesta aprovació”.
Bonificació per obres de l’Hospital de la Santa Creu
Tots els grups municipals, a excepció de Capgirem Vic, van votar a favor d’una bonificació de la taxa de serveis urbanístics i de l’ICIO a favor de la Fundació Hospital de la Santa Creu, per obres d’arranjament en façanes i cobertes de l’edifici de la Rambla de l’Hospital.
El regidor de Capgirem Vic, Joan Coma, va assenyalar que si bé reconeixen la tasca que porten a terme des de l’Hospital de la Santa Creu, “estem en contra d’aquest tipus de bonificacions a entitats privades. Al llarg d’aquesta legislatura s’han bonificat prop de 130.000 € euros a l’Hospital de la Santa Creu, i en total uns 400.000 euros entre totes les entitats”. “Cal que es fixin uns criteris comuns i objectivables, i cal també que fem una reflexió profunda i política sobre aquestes bonificacions”, va reblar Coma.
Subhasta de sis finques patrimonials de Casa Moreta
El ple municipal va aprovar amb els vots favorables de tots els grups polítics, a excepció d’ERC-Som Vic, que s’hi va abstenir, l’expedient d’alienació mitjançant subhasta de sis finques patrimonials que formen part de la Casa Moreta i convocar-ne la seva licitació.
El regidor d’ERC-Som Vic, Jaume Colomer, va demanar que en cas que la subhasta quedi deserta, “s’estudiï l’opció d’ubicar-hi habitatge social, que està altament demandat a la ciutat antiga”.
La proposta va ser recollida per l’equip de govern.
Declaració institucional de suport als encausats sobre el judici al Tribunal Suprem
En començar el ple es va aprovar una declaració institucional presentada per Vic per a Tots en suport als encausats sobre el judici al Tribunal Suprem. La declaració va ser aprovada per tots els equips excepte pel regidor no adscrit Benjamí Dòniga i per Plataforma Vigatana, que s’hi van abstenir.
El regidor de Vic per a Tots, Arnau Martí, va llegir la declaració en la qual es mostrava el suport, escalf i acompanyament als dirigents polítics i socials que han de ser jutjats les properes setmanes enfrontant-se a unes acusacions infundades, així com a les seves famílies i les seves amistats. La declaració també exigeix al Tribunal Suprem a prendre totes les mesures per garantir un judici just i imparcial, facilitant la presència d’observadors internacionals, així com instar a les acusacions que ajustin la seva acusació ajustant-se als principis democràtics d’intervenció penal mínima. Finalment, també s’apel·la a la resolució del conflicte per la via política i democràtica a través d’un diàleg constructiu.
El primer tinent d’alcalde, Josep Arimany, va mostrar el suport total a la declaració institucional, refermant que “cal que es respectin els drets individuals de cada persona”, a més d’estar “totalment en contra de la presó provisional pels encausats”.
El regidor d’ERC-Som Vic, Josep M. Diéguez, va mostrar el seu suport a la declaració, malgrat que va indicar que hi havia matisos en el text amb els quals no estaven d’acord, com ara “l’aplicació proporcional o l’aplicació mínima del codi penal”. Diéguez va finalitzar la seva intervenció recordant que “nosaltres només contemplem l’absolució dels acusats”.
En aquesta mateixa línia, el regidor de Capgirem Vic, Joan Coma, va mostrar el seu suport a la declaració i coincidint amb els matisos assenyalats per ERC-Som Vic, i va cridar a la mobilització ciutadana en relació al judici, “començant per la vaga general del 7 de febrer”.
El regidor de Plataforma Vigatana, Josep Anglada, va adduir que no havia pogut revisar en profunditat la declaració i per aquest motiu va abstenir-se. Anglada va subratllar que “mai hauríem d’haver arribat fins aquí, i sempre serem respectuosos amb la justícia”.
El regidor de Vic per a Tots, Arnau Martí, va explicar que “aquesta denúncia traspassa les fronteres de l’independentisme. El tracte inhumà i la presó provisional totalment injusta rebuda pels encausats són denunciables”.
El regidor no adscrit, Benjamí Dòniga, va exposar que s’abstindria “per no entrar en una manca de respecte al moviment independentista, i crec que aquest tipus de propostes s’han d’impulsar pels partits obertament independentistes del consistori”.
MOCIONS
a/ Moció presentada pel Capgirem Vic de rebuig a l’operació contra l’independentisme i les detencions del 16 de gener. La moció s’aprova amb els vots a favor de PDeCat, Unió, ERC-Som Vic, Capgirem Vic i Vic per a Tots; el vot en contra de PLV, i l’abstenció del regidor no adscrit, Benjamí Dòniga.
b/ Moció presentada per Plataforma Vigatana sobre observador al procés de l’1-O. La moció es rebutja amb els vots a favor de PLV, i els vots en contra de l’equip de govern, ERC-Som Vic, Capgirem Vic i Vic per a Tots.