Vic aprova la moció de rebuig a l’article 155

S’aproven les ordenances fiscals del 2018 per afavorir els beneficis socials, la protecció del petit comerç i ajudar als emprenedors i fomentar una ciutat sostenible

Ple de l’Ajuntament d’ahir.
Ple de l’Ajuntament d’ahir

Vic va aprovar ahir la moció en defensa de l’autonomia de Catalunya i que rebutja l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola. La moció, redactada per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis de la Independència (AMI), va comptar amb els vots favorables dels grups municipals de PDeCAT, ERC-Som Vic i Capgirem Vic i l’abstenció d’Unió, Plataforma Vigatana, Vic per a Tots i el regidor no adscrit Benjamí Dòniga.

 

Josep Arimany, 1r tinent d’alcalde, va mostrar el “ple suport al govern de la Generalitat”, va condemnar la violació dels drets i va instar al govern espanyol a “aturar la suspensió de l’autonomia catalana”.

 

Josep M. Diéguez, d’ERC-Som Vic, va remarcar que el principal acord de la moció és “fer efectiu el mandat de l’1 d’octubre i donar inici a la república d’una vegada per totes”. El regidor de Capgirem Vic, Joan Coma, va tenir un record per les persones ferides l’1 d’octubre, i “un altre més especial pels Jordis, segrestats a Soto del Real”. “Aprovar aquesta moció i que es puguin materialitzar els resultats de l’1 d’octubre és el millor homenatge als ferits i empresonats”.

 

El regidor de Plataforma Vigatana, Josep Anglada, va apuntar que aquest no era "el camí més encertat per sortir d'aquesta crisi política: ni aplicació del 155, ni DUI". També va apel·lar a la "responsabilitat de Puigdemont mitjançant la convocatòria d'unes eleccions autonòmiques, per tal de salvar les institucions catalanes".


Per la seva banda, Arnau Martí, de Vic per a Tots, va remarcar "el retrocés que suposa l'aplicació del 155 i la detenció injusta de dues persones". En aquest sentit, va fer una "condemna rotunda del 155, però no compartim la llei del referèndum ni la de transitorietat jurídica".

 

La regidora d’Unió, M. Carme Bover, va manifestar “l’oposició a l’abús de l’Estat Espanyol i a la manipulació dels drets. El dret a vot és fonamental”. La regidora va abstenir-se en aquesta votació, ja que no estava a favor del que recollia el primer punt de la moció, que instava al compliment del mandat de l’1 d’octubre en els termes que estableix la Llei del Referèndum d’Autodeterminació i la Llei de Transitorietat Jurídica.

 

En aquest mateix sentit, el regidor no adscrit Benjamí Dòniga va abstenir-se, ja que malgrat ja no formar part del Partit Socialista, “sí que em dec a les persones que em van fer confiança”. 

 

Finalment, l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va refermar el seu acord amb tot allò recollit en la moció, i va condemnar “la repressió viscuda ordenada per l’Estat espanyol” i que “ens vulguin aplicar un nou Decret de Nova Planta 300 anys després”.

 
  

Noves ordenances fiscals per l’any 2018 (consulta aquí)

 

El ple va aprovar les noves ordenances pel 2018, amb els vots a favor de l’equip de govern i Vic per a Tots; els vots en contra d’ERC-Som Vic i Plataforma Vigatana, i l’abstenció de Capgirem Vic. L’alcaldessa, Anna Erra, va refermar el compromís de l’equip de govern per ajudar les persones més vulnerables, l’emprenedoria, el petit comerç i la ciutat més sostenible.

 

El regidor d’Hisenda, Àlvar Solà, va exposar que “es congelen de la majoria d’impostos, taxes i preus públics, i mantenim o ampliem les bonificacions per a col·lectius amb pocs recursos.” En aquest sentit, va subratllar que l’IBI de la ciutat de Vic es manté en un 0,585%, fet que “situa Vic com la ciutat amb l’IBI més baix entre les ciutats capitals de comarca veïnes i també per sota de les dues poblacions amb més habitants de la comarca, Manlleu i Torelló”. En aquesta mateixa línia, l’ICIO de la ciutat se situa en un 3%, “el  més baix dels municipis més poblats d’Osona i el segon menor d’entre capitals veïnes”.

 

Solà va explicar que la taxa de residus s’incrementava en un 5%, a fi “de millorar el sistema de recollida de residus, juntament amb les despeses derivades de la renovació de la flota de contenidors”. Aquest increment es traduirà en 6,78 euros anuals “que equival a mig euro mensual”.

 

El regidor d’ERC-Som Vic, Joan Ballana, va anunciar que la seva formació votaria en contra de les noves ordenances fiscals, ja “que hi ha discrepàncies a nivell polític en projectes de ciutat com ara el sistema porta a porta que està previst aplicar-se i el nou traçat de les línies de bus”.

 

Per la seva banda, el regidor de Capgirem Vic, Marc Barnolas, va qualificar les ordenances ”com una oportunitat perquè els impostos siguin més justos”, i va mostrar el seu acord en “aconseguir que la pressió fiscal sigui més progressiva”. Barnolas va demanar que l’increment en la taxa d’escombraries i per l’eliminació de la bonificació per domiciliació bancària es destinessin “a la creació d’una nova línia de bus pels polígons de la ciutat”.

 

Josep Anglada, de Plataforma Vigatana, va lamentar que “les ordenances van més destinades a nivell tècnic que no pas a necessitats ciutadanes”.

 

Arnau Martí, regidor de Vic per a Tots, va celebrar que Vic es converteixi “en la primera ciutat catalana que podrà garantir la totalitat dels subministraments bàsics sobre les taxes municipals” gràcies a l’exempció de pagament per a famílies en situació de pobresa energètica, eximint-los de pagar la taxa de recollida de residus i de clavegueram. També va voler destacar “la creació d’una tarifa súper reduïda de 46 euros en la taxa de recollida de residus per a aquelles famílies més desfavorides”.  D’aquesta manera, Vic disposa d’una de les ordenances fiscals més progressives del país.

 

En el torn de rèpliques, el regidor d’Hisenda, Àlvar Solà, va explicar que s’havien “iniciat enquestes a empreses per determinar la necessitat del bus als polígons”, però que “no podem assegurar que es creï una partida pressupostària destinada a aquesta finalitat en el pressupost de 2018”.

 

El regidor de Capgirem Vic, Marc Barnolas, va anunciar l’abstenció del seu grup en la votació de les ordenances fiscals, malgrat celebrar que “els immobles amb el 10% més elevat de valor cadastral paguin més IBI”.

 
 

Es dona de baixa el servei de centre de dia a “Els Caputxins”

 

El regidor de Benestar i Família, Àlvar Solà, va explicar que el tancament del centre es deu a “la baixa ocupació, inferior a un 50%” i que les places ocupades es redistribuirien per als altres centres de la ciutat. “D’aquesta manera, podem optimitzar millor els recursos i les hores dels professionals, així com donar millor servei als seus usuaris. A més, en aquest espai s’hi podran ubicar habitatges d’allotjament d’urgència i un d’ells podrà ser adaptat per a persones discapacitades”, va afegir.

 

La regidora de Capgirem Vic, Katia Juncks, va anunciar el vot desfavorable argumentant que “Capgirem votarà sempre en contra d’un tancament d’un centre d’avis”. Per la seva banda, des d’ERC-Som Vic, Maria Balasch, va aplaudir “l’optimització de recursos i la reubicació dels habitatges”, encara que lamenten “que es perdi aquest servei,  i per això ens abstindrem en aquest punt”.

 

Arnau Martí, de Vic per a Tots, va anunciar el vot favorable del seu grup municipal tot i expressar que “ens sap greu que es perdi un servei de proximitat pel barri”.

 

El ple de Vic va aprovar donar de baixa el servei de centre de dia a “Els Caputxins” amb els vots favorables de l’equip de govern, Vic per a Tots i Plataforma Vigatana; el vot en contra de Capgirem Vic i l’abstenció d’ERC-Som Vic. 

 
 

Aprovació del preu públic dels casals esportius de Nadal

 

Aquest punt de l’ordre del dia es va aprovar per unanimitat.  El regidor d’Esports, Titi Roca, va explicar que “aquesta proposta es troba emmarcada en el Pla de l’Esport Municipal, destinada a joves d’entre 12 i 16 anys, i amb l’objectiu de donar a conèixer les entitats de la ciutat, oferir una alternativa lúdica i fomentar a pràctica de l’esport”.

 

Tant la regidora d’ERC-Som Vic, Maria Balasch, com el regidor de Capgirem Vic, Marc Barnolas, van coincidir en la idoneïtat de la proposta, en una franja d’edat complicada per trobar activitats adequades i que fomenti la inclusió amb uns preus molt assequibles.

 

Tot i així, el regidor de Capgirem Vic, Marc Barnolas, va demanar que s”’estudiï la possibilitat que aquestes activitats siguin gratuïtes per a les persones amb pocs recursos”. Titi Roca va respondre que “la voluntat de l’equip de govern és no deixar fora  a ningú”, i “que es treballaria també en aquesta proposta”.

 
 

MOCIONS

 

a/ Moció presentada per ERC-Som Vic per la creació d’un banc d’ADN caní de Vic. La moció és retirada per ERC-Som Vic.

 

a/ Moció d’urgència presentada per PDeCat-Unió, ERC-Som Vic i Capgirem Vic. La moció s’aprova. Vots favorables de PDeCAT, ERC-Som Vic i Capgirem Vic, i l’abstenció de PLV, Unió, Vic per a Tots i el regidor no adscrit Benjamí Dòniga.