Vic aprova per unanimitat la modificació de l’ordenança general de subvencions
El ple també va aprovar una moció en defensa dels Països Catalans
L’Ajuntament de Vic va celebrar ahir a la tarda-vespre el Ple Municipal ordinari d’aquest mes de setembre amb 16 diversos punts a l’ordre del dia i 3 mocions.
Un dels punts més destacats va ser l’aprovació per part de tots els grups municipals representats al consistori de la modificació de l’ordenança general de subvencions. Aquesta nova normativa, entre altres aspectes, contempla que el sistema de subvencions arribarà en cinc anys a un 50% per adjudicació directa al pressupost ordinari i el 50% restant per concurrència pública; d’altra banda, l’entitat sol•licitant podrà demanar una bestreta una vegada se li autoritzi la subvenció. L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal va agrair a totes les formacions polítiques la capacitat de posar-se d’acord amb aquesta nova ordenança i haver pogut consensuar aquest tema que ha estat debatut durant mesos. En aquesta línia, el regidor de l’Àrea d’Economia, Toni Serrat va expressar que “la voluntat de l’equip de govern era aprovar aquest punt per unanimitat, ja que si no hagués estat així no s’hagués posat a l’ordre del dia”.
1. El Ple va aprovar l’adhesió de l’Ajuntament al Protocol d’execució de les diligències de llançament als partits judicials de Catalunya. Es tracta d’un document signat per diferents organismes i institucions (Departament de Justícia de la Generalitat, Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Associació Catalana de Municipis i Comarques, diputacions catalanes, Federació de Municipis de Catalunya i consells dels col•legis d’advocats i procuradors) que té per objectiu coordinar l’acció de les institucions signants en l’execució de les diligències de llançament que disposen els jutjats dels diferents partits judicials del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i realitzar totes les actuacions que puguin ajudar i millorar la situació de les famílies o les persones en situació de vulnerabilitat social pendents d’una diligència de llançament d’un procediment de desnonament, execució hipotecària o similar.
Amb l’adhesió a aquest protocol, l’Ajuntament es compromet, entre d’altres, a elaborar, a sol•licitud del jutjat que així ho requereixi, un informe d’avaluació sobre la possible situació de risc social i les mesures per evitar el llançament.
Tal com indica la comunicació d’adhesió al Protocol, amb l’acord aprovat ahir es va designar la persona responsable de les actuacions relacionades amb aquest tema, que serà l’Àrea de Benestar i Família de l’Ajuntament de Vic.
2. El segon punt de l’ordre del dia va ser donar llum verda al conveni de col•laboració entre l’Ajuntament i la Universitat de Vic per establir les bases en la cessió de l’ús d’infraestructures de telecomunicacions que permeten una connexió entre la Casa Convalescència i el centre de processament de dades (CPD). En concret l’acord especifica que l’Ajuntament de Vic cedeix l’ús de les canalitzacions municipals per connectar la Casa Convalescència amb el VIT i, serà la UVic qui desplegarà un cable de 96 fibres per tal connexió, assumint-ne les despeses d’instal•lació. Recordem que tant l’Ajuntament de Vic com la UVic són dues organitzacions que participen a l’empresa Parctec Vic, SL, encarregada de gestionar el projecte del Parc d’Innovació.
3. El ple també va aprovar per totes les formacions polítiques l’expedient d’alteració dels límits municipals entre Vic i Malla, que el ple del passat mes de maig ja va aprovar el darrer municipi. Aquesta modificació es concreta en un tram de la línia de delimitació d’una finca que quedava dividida en els dos termes i ara es preveu situar-la únicament al municipi de Vic. Amb aquesta alteració, doncs, Vic augmenta la seva superfície en 7.697,20 m2.
4. Els quatre punts següents de l’ordre del dia van consistir en aprovar una bonificació del 95% de l’impost de construccions i llicència urbanística a diverses organitzacions de caire social. Una d’elles es refereix a les obres de modificació de la instal•lació elèctrica de l’Escola d’Arts de Vic; d’altra banda, unes reformes de la cuina de l’Hospital de la Santa Creu; les obres d’adequació interior del local per a menjador social del Tupí; i, finalment les obres de substitució de gespa natural per material sintètic i per la instal•lació d’enllumenat al camp de futbol.
5. Es va aprovar per part de tots els grups polítics el compte general de l’exercici 2012 de l’Ajuntament de Vic, l’Organisme de Fires i Mercats (OFIM), l’Institut Municipal d’Esports (IME) i les societats mercantils de SermuVic i ImpulsVic.
6. Dos dels punts tractats en aquest ple van ser aprovar un expedient de modificació de crèdits del pressupost. Aquest es concreta en transferir des de l’Ajuntament de Vic a l’Organisme de Fires i Mercats (OFIM) una quantitat de 20.000 € per finançar les despeses de promoció de les fires de la ciutat.
7. La ciutat de Vic s’adhereix a la Carta Internacional per Caminar en el marc de la Setmana de la Mobilitat i Segura. Des de fa temps l’equip de govern de l’Ajuntament de Vic treballa amb l’objectiu de transformar la ciutat amb més amable. Tot remunta a la passada legislatura amb la visita del pedagog italià, Francesco Tonucci, el qual reivindicava que les ciutats han de ser pels nens i dels nens. Amb aquesta premissa des de sempre l’Ajuntament ha tingut la sensibilitat per treballar per una ciutat més amable i on les persones puguin desplaçar-se caminant, tenint en compte que la ciutat té unes dimensions idònies per aconseguir-ho. Ara el consistori fa un pas més i s’adhereix a la Carta Internacional per Caminar, en la qual el consistori es compromet a fomentar una ciutat sana, eficient, inclusiva, sostenible i segura on la gent pugui caminar. En resum, l’Ajuntament amb aquesta acció vol promocionar de nou la “cultura de caminar”.
8. Amb la implementació de l’e-administració i la reestructuració interna de l’ens municipal, el ple va aprovar una modificació del Catàleg de llocs de treball. D’aquesta manera, es crea un nou lloc de treball de responsable de Recursos Humans, Organització i Atenció a la Ciutadania, per implementar i avaluar les polítiques de disseny organitzatiu i gestió personal de l’Ajuntament. A la vegada, també es crea un altre lloc de treball de tècnic/a d’administració especial de planejament i gestió urbanística, ja que hi ha la necessitat d’actualitzar l’Inventari Patrimonial Municipal. En aquesta línia, el ple també va donar llum verda a la reconversió d’alguns llocs de treball ja existents que tindran altres funcions a fi de posar en marxa l’estratègia conjunta i transversal de la modernització de l’administració pública, i així millorar els nivells d’eficiència del funcionament organitzatiu.
9. El ple també dóna compta del nomenament de personal interí; per una banda una plaça d’educadora social i per l’altra una plaça d’administrativa pel VicJove.
Per altra banda, el Ple va debatre tres mocions:
A/ MOCIÓ DE LA CUP Vic PEL DRET A DECIDIR I DE REBUIG AL PROJECTE DE LLEI DE L’AVORTAMENT DE GOVERN ESPANYOL. Aprovada amb els vots a favor de la CUP, ERC, ICV-EUiA, SI, PSC; l’abstenció de la CiU i el vots en contra de PxC.
La moció exposada exposa que des del govern espanyol hi ha interès en fer una reforma de la llei de l’avortament que segurament serà aprovada aquesta pròxima tardor. El contingut exacte de la nova llei es desconeix però tal com diu el text “sembla indicar que l’avortament passarà a ser legal només en cas de violació, malformació del fetus o risc per la mare”. Davant de la possible reforma d’aquesta llei la CUP expressa que cal rebutjar qualsevol llei que ataqui la llibertat de la dona i la desempari; rebutjar qualsevol llei com la nova llei de reproducció assistida, que anul•li el dret a algunes dones a ser assistides en sanitat pública per qüestions mèdiques. En el transcurs del debat de la moció, la CUP va acceptar diverses esmenes proposades per altres grups. Una d’elles, i proposada per Joan Ballana d’ERC, consisteix en la introducció d’un punt on es demana reduir l’IVA dels mètodes anticonceptius fins el 4%, ja que ara s’hi imposa el 21%; d’altra banda, Iban Lapeira del SI va posar en dubte que s’hagués de convocar la concentració des del mateix Ajuntament de Vic; i Anna Erra, portaveu de CiU va remarcar que des del seu grup polític es donaria suport favorable a la moció sempre i quan es retirés el punt on es demana que es convoqui una concentració pel dia 28 de setembre en rebuig aquesta llei des de l’Ajuntament de Vic, doncs aquesta tasca correspon a les entitats que vetllen per aquest objectiu. Destacar que tant PSC com ICV-EUiA van donar suport a la moció de forma íntegre, i per part de PxC, Josep Anglada va posar en qüestió el lloc on es debatia aquest tema.
B/ MOCIÓ DE LA CUP EN DEFENSA DE LA NACIÓ CATALANA COMPLETA. APROVADA amb els vots a favor de CiU, ERC, CUP, PSC, ICV-EUIA i SI; i PxC hi va votar en contra.
La moció denuncia que actualment s’assisteix a una situació de dispersió de les administracions nacionals provocada pel mateix govern central al llarg de molts anys, oblidant els Països Catalans entesos com a tal. Per aquesta raó, i sabent que actualment s’està vivint un moment de canvi nacional, i on el paper de les institucions més pròximes a la ciutadania (ajuntaments) han de jugar un paper cabdal a la construcció d’aquesta nova societat, la moció reconeix el municipi de Vic com a part dels Països Catalans. En aquest sentit l’Ajuntament de Vic es compromet a treballar per la superació de les estructures institucionals presents en una fase inicial del procés i per gestar-ne una de nova que englobi tota la nació completa al final del procés. A la vegada, el document també remarca que l’Ajuntament participarà i fomentarà l’obertura d’un procés de vertebració del conjunt dels Països Catalans i, a la vegada, insta als Parlaments i als governs autonòmics a obrir un procés de diàleg i revitalitzar en el cas de que ja existeixi l’Assemblea de Càrrecs Electes dels Països Catalans amb els agents socials, econòmics i culturals del conjunt del territori. Finalment, la moció també demanarà a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) treballar per estrendre’s més enllà del territori de la comunitat autònoma de Catalunya.
C/ MOCIÓ DE CiU EN SUPORT A LLUÍS SUÑÉ, PER LA LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ. APROVADA amb els vots a favor de CiU, ERC, ICV-EUiA, SI, CUP i PSC i amb l’abstenció de PxC.
L’Ajuntament de Vic amb aquesta moció demana la retirada de la demanda contra Lluís Suñé per haver publicat un acudit al seu blog el 2008 denunciant les balances fiscals. En el document s’exposen els antecedents dels fets: “es remunten l’any 2008, quan l’imputat, a través del seu blog personal, va difondre una imatge irònica en què criticava l’espoli fiscal que pateix Catalunya, comparant-lo amb una comunitat autònoma espanyola: Extremadura. Aquesta és una imatge de les xarxes socials, que no ha creat ell i que, en tot cas, en va fer ús pel dret a la llibertat d’expressió.” La moció recorda la pena màxima a què s’enfronta el regidor és “una multa de 145 mil euros i 2 anys de presó”. Davant d’aquesta situació la moció també demana donar suport institucional a Suñé en aquest procés: fent difusió del cas.
El ple de l’Ajuntament de Vic va tornar a ser emès en directe per internet, a través del web www.vic.cat.