Vic aprova una nova tarifa de l’aigua on les famílies vulnerables es podran estalviar fins a un 80% del cost

S’actualitzen les tarifes del serveis de subministrament d’aigua que no s’havien revisat des del 2014 i se n’inclouen de noves com la de fuites accidentals o les industrials

Ple de l’Ajuntament d’ahir.
Ple de l’Ajuntament d’ahir

 El Ple va actualitzar el preu de les tarifes de l’aigua que no s’havien modificat des de l’any 2014. El regidor de Manteniment i Serveis, Albert Castells, va explicar que la revisió de preus ve motivada per un increment de les despeses energètiques i s’acompanyaran de tres importants novetats: una nova tarifa per a famílies en situació de vulnerabilitat, una tarifa per a fuites negligents —que garantirà que l’usuari no es vegi afectat per tarifes abusives— i la divisió en dos blocs de les tarifes industrials. Castells va remarcar que la nova tarifa per a famílies vulnerables, previ informe de Serveis Socials, pot suposar “fins a un 80% d’estalvi”.

 

Pel que fa a les tarifes industrials, la proposta dels dos blocs “servirà perquè qui consumeixi més pugui invertir en la millora de l'estalvi”. Albert Castells va assenyalar que, malgrat l’increment d’un 2,67% dels preus, Vic continua sent un dels municipis amb les tarifes més baixes de la comarca i de ciutats amb un nombre semblant d’habitants. També va destacar que el percentatge d’aigua no registrada havia millorat sensiblement en els darrers anys fins a situar-se en un 25%.

 

El regidor d’ERC, Josep Lluís Garcia, va elogiar la transparència i el detall de la memòria justificativa. Garcia va reiterar que tot i apostar per un model de gestió pública no demonitzen la gestió privada si és eficient. “Tenim ganes de votar a favor d’aquestes pujades sempre i quan es garanteixi un major retorn social”, va afegir.

 

La regidora de Capgirem Vic, Carla Dinarès, va recordar l’aposta de la seva formació respecte la remunicipalització de la gestió de l’aigua, com fan en 54 dels 947 municipis catalans. “En el cas de Vic sabem que això és molt difícil ja que es va signar una concessió pràcticament hereditària, de 99 anys de durada i de caràcter franquista l’any 1949”. Dinarès va remarcar que es vetlli per les instal·lacions tenint en compte les mancances de la xarxa, “no entenem que es deixi la porta oberta a no fer les millores previstes i necessàries en el sistema d'abastament”, va dir.

 

Des del PSC, la regidora Carme Tena va valorar l’augment de les tarifes com a “no excessivament elevat”, però va criticar el percentatge d’aigua no registrada, “superior a la mitjana catalana”, i la quantitat de punts d’aforament.

 

En el torn de rèplica, el regidor de Manteniment i Serveis, Albert Castells, va agrair les paraules d’ERC en relació a la transparència i detall de l’informe presentat, i va convidar ERC i Capgirem Vic a participar en les comissions de seguiment. “Som conscients que és una concessió llarga i ens centrem a valorar la qualitat del servei i el seu preu. Els clients estan majoritàriament satisfets amb el servei ofert i les enquestes de satisfacció així ho indiquen. Es treballa per millorar els aforaments i a seguir optimitzant el percentatge d’aigua no registrada”, va exposar.

 

L’actualització del preu de les tarifes de l’aigua es va aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern, les abstencions d’ERC i del PSC i el vot en contra de Capgirem Vic.

  
 

S’aprova l’adhesió al Pla Educatiu d’Entorn

 

L’addenda al conveni de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya, el Departament d’Educació i l’Ajuntament de Vic pel desplegament del pla educatiu d’Entorn es va aprovar per unanimitat.

 

El regidor de Capgirem Vic, Joan Coma, va aprofitar la primera intervenció en el ple per recordar el nom dels 47 presos polítics i les persones exiliades i va anunciar el vot favorable de la seva formació al dictamen. Coma va criticar les bonificacions que s’havien aprovat en el si dels plens municipals a favor de centres concertats, al voltant de 14.000 euros, i que el Pla Educatiu d’Entorn només preveia 10.000 euros destinats a centres públics, “una quantitat insignificant en relació a les bonificacions pels centres concertats”.

 
 

‘Invest in Osona’, un projecte que busca inversions empresarials i captar talent

 

Un altre dels punts de l’ordre del dia que va ser aprovat per unanimitat va ser l’encomana de gestió de les tasques del conveni de col·laboració entre el Consell Comarcal d’Osona i l’Ajuntament de Vic per gestionar conjuntament la subvenció del projecte ‘Invest in Osona’.

 

La regidora de Promoció Econòmica, Bet Piella, va detallar que l’objectiu del programa és posicionar la comarca com un territori atractiu per a la inversió empresarial. És per això que s’ha creat una base de dades d’empreses multinacionals a qui es va a visitar per exposar la comarca d’Osona com a territori per a la inversió.

 

‘Invest in Osona’ promou la captació i el retorn del talent que per motius diversos ha marxat de la comarca o del país, a través d’una base de dades de professionals de diferents àmbits del coneixement. “Generar ocupació, transformar el model i posicionar el territori en el mapa nacional i internacional són els objectius estratègics d’aquest projecte”, va subratllar Piella.

 
 

Les dues mocions presentades per Capgirem Vic no s’aproven

 

El ple va rebutjar les dues mocions que es van presentar per la sessió celebrada ahir, i que eren iniciativa de Capgirem Vic.

 

La primera anava destinada a habilitar aules d’estudi públiques en períodes d’avaluacions universitàries, i va ser rebutjada amb els vots a favor d’ERC, Capgirem Vic i del PSC, i els vots en contra de l’equip de govern.

 

La regidora de Capgirem Vic, Sara Blázquez, va exposar que durant l’època d’exàmens només s’obria una de les biblioteques de la UVic-UCC en horari nocturn o de cap de setmana, i que el seu accés es restringia a estudiants de la pròpia universitat o usuaris amb autorització. Blázquez va enumerar la resta d’espais habilitats per estudiar, com ara la Biblioteca Joan Triadú, l’aula d’estudi del Vicjove o una sala del Casino de Vic, però que cap obria en horaris extraordinaris en època d’exàmens: “Per això demanem que s’ampliïn els horaris d’aquests equipaments, sobretot els de la Biblioteca Joan Triadú i que s’estudiï habilitar alguna sala en espais públics com ara els centres cívics, en època d’exàmens”.

 

El regidor d’ERC, Roger Mas, es va mostrar favorable a la moció però va demanar que “s’incloguin també els estudiants de cicles formatius. És important donar valor i visibilitat també als cicles formatius sempre que puguem”.

 

També va mostrar el seu acord amb la moció la regidora del PSC, Carme Tena.

 

La regidora d’Educació, Elisabet Franquesa, va detallar que des de la biblioteca de la UVic-UCC no s’havia recollit cap demanda estudiantil en aquest sentit, i que tampoc s’havien detectat allaus d’usuaris en els horaris no habituals, a l’igual que passava en el cas de l’Ateneu, l’aula de l’aula d’estudi del Vicjove o de la Biblioteca Triadú, tot i ser conscients, aquest últim equipament, d’algunes queixes a les xarxes socials: “No podem ampliar els horaris si aquesta demanda no s’ha detectat en cap dels quatre espais”.

 

La regidora de Capgirem Vic, Sara Blázquez, va reiterar que l’ànima de la moció era estudiar i canalitzar una demanda que havien recollit de la pròpia comunitat universitària: “És una proposta d’estudi, no d’exigència que es dugui a terme ni està tancada del tot”.

 

Franquesa va insistir en què “cal una demanda dels estudiants i això no s’ha produit en cap dels equipaments”.

 

La segona de les mocions presentada per urgència al ple, també per iniciativa de Capgirem Vic, era de rebuig a la violència policial viscuda arran de la publicació de la sentència del Tribunal Suprem.

 

La moció, que va ser defensada pel regidor de Capgirem Vic, Pere Freixa, demanava la immediata posada en llibertat dels 47 presos polítics; mostrar el suport del l’ajuntament a les mobilitzacions; condemnar la brutalitat policial així com la criminalització per part de l’estat per a la persecució d’independentistes; exigir les dimissions de la delegada del govern a Catalunya Teresa Cunillera, el Ministre de l’Interior Fernando Grande-Marlaska i el Conseller de l’Interior Miquel Buch; demanar la retirada dels cossos i forces d’ocupació de l’Estat espanyol, així com la dissolució de la BRIMO.

 

La regidora d’ERC, Maria Balasch, es va mostrar favorable amb el contingut de la moció, però va manifestar la seva sorpresa envers la urgència de la moció: “Nosaltres també som assemblearis, i ens sembla que aquesta moció, presentada avui, té un rerefons de campanya electoral per aquest diumenge”. “És evident que la sentència és de venjança i cal prendre accions contra qualsevol abús policial”, va remarcar.

 

La regidora del PSC, Carme Tena, va expressar la seva negativa envers el contingut de la moció: “Les sentències s'han d'acatar perquè vivim en un estat de dret. Cal trobar l'espai del debat polític i de les idees amb una resposta política que inclogui la màxima transversalitat possible”. En aquest sentit, Tena va destacar que “cal encetar un període de reflexió i explicar a la població que hi ha coses que no són possibles i que tenen límits. Cadascú ha de ser conseqüent dels seus actes. Política vol dir diàleg, negociació i pacte i és el que esperem”. La regidora del PSC va reivindicar el dret a manifestar-se de forma pacífica, “com ho fa gran part de la població”, i va denunciar que “no es pot permetre cap acció violenta, vingui d'on vingui".

 

Tena va sentenciar que la moció no condemna la violència i que el partit que representa defensa la feina dels cossos de seguretat. “Deixem treballar la conselleria”, va reblar.

 

La segona tinent d’alcaldia, Susagna Roura, es va afegir a la crítica d’electoralisme assenyalada per ERC, i va demanar matisar dues de les propostes d’acord de la moció. En el cas de la dimissió del conseller Buch, Roura va afirmar que “no és oportú demanar la seva dimissió sense conèixer el resultat de la comissió d’estudi. Compartim que determinats agents policials han sobreactuat i volem mostrar el nostre suport als ferits durant les concentracions, entre ells el noi de Vic que ha perdut un ull”.

 

Roura va enumerar les causes que podrien explicar una mala actuació policial: ordres polítiques, ordres judicials o l'actuació pròpia, voluntària i singular dels 72 agents dels Mossos d’Esquadra que estan sent investigats.

 

Per aquest motiu, va demanar que s’inclogués com a esmena demanar la dimissió de Buch i la dissolució de la BRIMO “en funció del resultat de la comissió d’estudi”.

 

El regidor de Capgirem Vic, Pere Freixa, va negar que la urgència vingués motivada per la campanya electoral , sinó que es devia als propis tempos assemblearis de la seva formació. Freixa es va dirigir a Tena, a qui va criticar la política del seu partit, “que no està d’acord amb la sentència però que no fa res per canviar l’estat de les coses. Demaneu diàleg però és precisament Pedro Sánchez qui no vol dialogar. Aquesta moció justament condemna la violència, qui no l’està condemnant és vostè”.

 

Freixa es va negar a incloure les dues esmenes proposades per la segona tinent d’alcaldia, Susagna Roura, perquè “no podem esperar als resultats de les investigacions. Mentrestant hi ha gent en presó preventiva i volem que es depurin responsabilitats ja”. És per això que la moció no va prosperar amb el vots a favor de Capgirem Vic i ERC i els vots en contra de l’equip de govern i el PSC.

 
 

MOCIONS 

 

a/ Moció presentada per Capgirem Vic per l’habilitació d’aules d’estudi públiques en període d’avaluacions universitàries. Es rebutja amb els vots a favor d’ERC-AM, Capgirem Vic i el PSC, i el vot en contra de JxCAT.

 

b/ Moció presentada per Capgirem Vic de rebuig a la violència policial i de denúncia a la repressió viscuda com a resposta de la sentència del Tribunal Suprem. Es rebutja amb els vots a favor d’ERC-AM i Capgirem Vic i els vot en contra de JxCAT i del PSC.