El quadre Els Segadors que es troba habitualment a la Sala de la Columna ja ha viatjat a París

Vic cedeix obres de Sert per a l’exposició que s’inaugura la setmana vinent al Petit Palais de Paris

L’alcalde de Vic representarà la ciutat en la presentació d’aquesta mostra

El dia 8 de març obre les portes al Petit Palais de París l’exposició Josep M. Sert, le titan a l’oeuvre, una mostra que recull les millors obres de l’artista. I si busquem el millor de Sert, evidentment que la ciutat de Vic hi té molt a dir. L’obra mestra de Sert, és sense cap mena de dubte, la Catedral de Vic que va decorar dues vegades perquè es va cremar durant la Guerra Civil. L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, acompanyat de diferents regidors, representarà la ciutat en la presentació d’aquesta exposició, el dia 6 de març, a la capital francesa. Vic també aprofitarà aquesta ocasió per promocionar-se turísticament com a ‘Ciutat de Sert’ i per aquest motiu s’han editat uns tríptics en francès que es lliuraran a totes les persones que visitin aquesta exposició i on s’exposen els principals atractius de la capital d’Osona.

 

La ciutat de Vic aporta a aquesta exposició la maqueta de la Catedral que es trobava a la capella fonda de la Pietat i 4 obres exposades a la Casa de la Ciutat i que són: Les quatre estacions (Sala Sert), Els Segadors (Sala de la Columna), l’esbós original de Les Noces de Camacho (entrada d’Alcaldia), l’esbós original del Trítpic del Calvari (Alcaldia) que forma part de la decoració de la Catedral de Vic.

 

La ciutat de Vic té la immensa sort de tenir la única catedral del món decorada per aquest pintor muralista. Precisament va ser a París, durant l’exposició universal de 1907 quan Sert hi va exhibir els primers esbossos que li van servir com a excel•lent promoció per obtenir encàrrecs de tot el món per decorar salons de França, Espanya, Anglaterra, Argentina i fins i tot els Estats Units. Aquest primer treball, però no es va materialitzar i, no és fins el 1927, quan decora amb gran èxit la catedral de Vic. Aquesta decoració va tenir una vida molt curta ja que va ésser destruïda durant la Guerra Civil.
El vincle de Sert amb Vic era tant gran que va voler iniciar novament aquest projecte i és l’any 1945 quan el finalitza. Són les pintures que hi ha encara avui en dia.

En aquell moment Vic va voler fer un reconèixer a l’artista i a la seva obra i el va nomenar fill adoptiu així com també li va donar la medalla d’argent. Sert moria aquell mateix any i després d’un funeral multitudinari a la mateixa catedral en el qual hi va participar tota la ciutat, va ésser enterrat al seu claustre gòtic. Podem afirmar per tant, que Vic és la ciutat de Sert, la ciutat que acull la seva obra més important, la catedral, i també les seves despulles.

 

La Casa de la Ciutat és rica en obra de Sert. Així doncs a l’entrada i la Sala de Consellers s’hi conserven fragments de la primera decoració de la Catedral: Homenatge a Orient i Homenatge a Occident ; a la biblioteca, hi ha l’esbós a escala natural d’Heliodor expulsat del temple i com a obra més vistosa, Les quatre estacions, que decoren el que coneixem com a Sala Sert on s’hi realitzen actes de petit format i els casaments civils. A la Sala de la Columna hi ha Els Segadors, un quadre adquirit fa pocs anys provinent d’una col•lecció particular. També s’hi troben els dos esbossos esmentats anteriorment: Les Noces de Camacho i Tríptic del Calvari.

Finament, cal recordar que Vic havia tingut durant uns anys a l’edifici de El Sucre, les pintures Les Noces de Camacho, que es van fer per decorar el menjador de l’hotel Waldorf Astoria de Nova York. En aquests moments hi ha unes reproduccions ja que el seu propietari, el Grupo Santander, les va traslladar al seu Centre d’Art a Boadilla del Monte, a tocar de Madrid.

 

En l’acte de presentació de del proper dimarts al Petit Palais, l’Ajuntament de Vic hi ha tingut un paper actiu juntament amb la Delegació del Govern de la Generalitat a Paris que està encapçalada pel delegat Miquel Vila. Està previst que hi assisteixin unes 300 persones entre les quals hi haurà representants de la societat civil, cultural i mediàtica parisenca i també catalans que resideixen a Paris. L’exposició estarà oberta del 8 de març al 5 d’agost de 2012.

L’endemà dimecres, dia 7 de març, a la seu de la Delegació del Govern a Paris, es celebrarà una reunió de caire empresarial amb Jerôme Pujol, president de l’Association des Cadres Catalans on a part de l’Ajuntament de Vic també hi estarà representada la UVic, a través del director general de la FUB, Joan Turró, i la delegació d’Osona de la Cambra de Comerç, Josep Pujadas. Aquesta Associació està formada per un centenar de professionals de la Catalunya Nord que treballen a Paris i que a través de les seves relacions volen contribuir al desenvolupament econòmic de la Catalunya Nord