Vic, ciutat de Sert
Un projecte de l’artista situa la ciutat a nivell internacional
L’any 2012 al Petit Palais de París va acollir l’exposició Josep M. Sert, le titan a l’oeuvre, una mostra que va recollir les millors obres de l’artista. Aquell va ser un pretext més perquè l’Ajuntament de Vic aposti per aquest gran projecte de Sert i la ciutat de Vic que ahir es va presentar públicament.
Amb aquest gran projecte es pretén potenciar aquesta figura a nivell internacional que, a la vegada, compta amb la complicitat d’altres administracions com la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).
Ahir a la tarda es va presentar públicament de la mà de la 1a tinenta d’alcalde i regidora de Turisme, Anna Erra; el diputat de Turisme de la Diputació de Barcelona, Ramon Riera; la sotsdirectora general de programació turística de la Generalitat de Catalunya; Carme Rubió; el director general d’arxius, biblioteques, museus i patrimoni de la Generalitat de Catalunya, Joan Pluma; i la comissària del projecte Sert, Pilar Sáez.
Durant la presentació, Erra va agrair la implicació de la resta d’administracions que fan possible que l’obra de Sert a la ciutat esdevingui un referent internacional a nivell turístic i posicioni “Vic, ciutat de Sert”. Actualment “aquest projecte es troba a l’equador i és cabdal i necessari per la ciutat que s’acabi de desenvolupar al llarg d’aquest any 2015”, va afegir.
Per la seva banda, la comissària de tot el projecte, Pilar Sáez, va explicar els diferents espais del projecte. En primer lloc a l’Església de la Pietat s’hi situarien quatre apartats més tècnics de les obres: Sert gran decorador, processos de treball, la tècnica, i la dimensió sociocultural i influències. En segon lloc, a la Capella Fonda es mostraria amb un gran audiovisual la figura més internacional de Sert i el personatge en concret. I finalment, el darrer lloc, a la Sagristia s’hi situaria l’espai pedagògic amb activitats posant en ús noves tecnologies.
La sotsdirectora general de programació turística de la Generalitat de Catalunya Carme Rubió, va remarcar l’interès per un projecte singular i particular que permet ser exportable internacionalment. El director general d’arxius, biblioteques, museus i patrimoni de la Generalitat de Catalunya Joan Pluma va posar de relleu que el projecte permet posar el punt d’atenció al país podent conèixer obres que avui es troben en espais de reserves de museus com el MNAC. En darrer terme, el diputat de Turisme, Ramon Riera va subratllar la riquesa cultural de la ciutat de Vic.
La ciutat de Vic i l’obra de Sert
La ciutat de Vic té la immensa sort de tenir la única catedral del món decorada per aquest pintor muralista. Precisament va ser a París, durant l’exposició universal de 1907 quan Sert hi va exhibir els primers esbossos que li van servir com a excel·lent promoció per obtenir encàrrecs de tot el món per decorar salons de França, Espanya, Anglaterra, Argentina i fins i tot els Estats Units. Aquest primer treball, però no es va materialitzar i, no és fins el 1927, quan decora amb gran èxit la catedral de Vic. Aquesta decoració va tenir una vida molt curta ja que va ésser destruïda durant la Guerra Civil.
El vincle de Sert amb Vic era tant gran que va voler iniciar novament aquest projecte i és l’any 1945 quan el finalitza. Són les pintures que hi ha encara avui en dia.
En aquell moment Vic va voler fer un reconèixer a l’artista i a la seva obra i el va nomenar fill adoptiu així com també li va donar la medalla d’argent. Sert moria aquell mateix any i després d’un funeral multitudinari a la mateixa catedral en el qual hi va participar tota la ciutat, va ésser enterrat al seu claustre gòtic. Podem afirmar per tant, que Vic és la ciutat de Sert, la ciutat que acull la seva obra més important, la catedral, i també les seves despulles.
La Casa de la Ciutat és rica en obra de Sert. Així doncs a l’entrada i la Sala de Consellers s’hi conserven fragments de la primera decoració de la Catedral: Homenatge a Orient i Homenatge a Occident ; a la biblioteca, hi ha l’esbós a escala natural d’Heliodor expulsat del temple i com a obra més vistosa, Les quatre estacions, que decoren el que coneixem com a Sala Sert on s’hi realitzen actes de petit format i els casaments civils. A la Sala de la Columna hi ha Els Segadors, un quadre adquirit fa pocs anys provinent d’una col·lecció particular. També s’hi troben els dos esbossos esmentats anteriorment: Les Noces de Camacho i Tríptic del Calvari.
Finament, cal recordar que Vic havia tingut durant uns anys a l’edifici de El Sucre, les pintures Les Noces de Camacho, que es van fer per decorar el menjador de l’hotel Waldorf Astoria de Nova York. En aquests moments hi ha unes reproduccions ja que el seu propietari, el Grupo Santander, les va traslladar al seu Centre d’Art a Boadilla del Monte, a tocar de Madrid.