Vic comença les obres de la segona fase del Vicpuntzero
Aquesta fase inclou les excavacions arqueològiques sota el cor de la nau central de La Pietat i un màpping a les parets del Temple Romà
Vic ha començat les obres de la segona fase del Vicpuntzero, el projecte cultural i turístic que condueix a l'origen de la ciutat de Vic. Aquesta segona fase inclou, per una banda, les excavacions arqueològiques sota el cor de la nau central de La Pietat, que han estat dirigides per Eduard Sànchez i el seu equip d’Arqueòlegs.cat. I, per altra banda, comptarà amb la rehabilitació arquitectònica de La Pietat, amb un nou enllumenat i fer accessible per als visitants el sobre de la nau central.
El projecte està dirigit per l'arquitecte Toni Gironès, que també va guanyar el concurs per a la rehabilitació i intervenció arquitectònica de la Capella Fonda contemplat en la primera fase del Vicpuntzero.
Aquesta segona fase “tindrà un punt àlgid el primer trimestre del 2013 quan inaugurarem un màpping que es projectarà a les parets del Temple Romà”, ha explicat la regidora de Turisme, Anna Alemany. Aquest màpping, projecte que està treballant La Farinera, explica de forma lúdica, estètica i tecnològica l'evolució urbanística, social i històrica del temple al llarg del temps.
Tal com ha destacat la regidora de Turisme, Anna Alemany, aquestes excavacions serveixen per entendre la història de la ciutat i per poder transmetre la importància del nostre patrimoni. "Hem d’explicar d’on venim per saber com a ciutat cap a on volem anar, per entendre qui som i com som. Així definim el que ens fa particulars i ens ajuden a situar-nos com a ciutat", ha remarcat Alemany.
Aprofundir en el coneixement de la ciutat és un dels compromisos adquirits per l’equip de govern recollits al Pla d’Actuació Municipal (PAM) 2019-2023. En aquest sentit, Vicpuntzero també està pensat perquè els veïns i les veïnes de Vic coneguin i estimin els seus orígens, a banda de ser un instrument per promoure i atraure el turisme cultural, accessible i sostenible en el que s’està especialitzant la ciutat.
Troballes
Les excavacions han permès conèixer amb més profunditat la història de la ciutat i entendre l'entorn de l'església de La Pietat. En aquest sentit, s'hi ha trobat:
- Paviment enllosat, en ús en l’actualitat, construït a finals del segle XIX en el context d’una reforma general dirigida per l’arquitecte Josep Artigas.
- Fossa col·lectiva d’enterraments d’inicis del segle XIX, relacionable amb la Guerra del Francès o posterior (20 sepultures en taüt de fusta).
- Restes del paviment del segle XVII-XVIII i vasos sepulcrals de la mateixa època.
- Nivell d’enterraments, també en taüt de fusta, anteriors al segle XIX i molt malmesos per la fossa del segle XIX.
- Restes del paviment enllosat i pilastres de l’església gòtica de mitjans segle XV.
- Mur de l’antiga façana sud de l’edifici primitiu romànic i el seu portal. També s’han conservat els graons d’accés al presbiteri.
- Dues sepultures centrades a la nau romànica orientades en sentit E-W, una infantil.
- Retalls a la roca relacionables amb un estrat amb presència de ceràmica romana. La roca (marga) fou rebaixada per a la construcció de la capella romànica de Sant Sadurní.
L'arqueòleg, Eduard Sànchez, ha remarcat que no s'han fet grans troballes romàniques, però s'ha pogut aprofundir en el context i èpoques històriques de la ciutat.
Troballes de les excavacions
Vicpuntzero
Aquesta gran actuació arquitectònica i museogràfica parteix del punt zero on va néixer Auso i on van començar els 2.000 anys de la nostra era. Vicpuntzero engloba tot el llegat històric format pel Temple Romà i el conjunt de l'església de la Pietat.
La primera fase es va inaugurar el desembre del 2020, des de llavors hi ha passat més de 20.000 persones, i s'hi ha fet activitats familiars, culturals i educatives per donar a conèixer la història de la ciutat.
El cost final del projecte, un cop acabades les dues fases a finals del 2023, serà d'1,8 milions d'euros, amb les següents aportacions: 700.000 euros dels fons europeus Feder, 685.560 euros de l'Ajuntament de Vic, 350.000 euros del pla de foment de turisme de la Generalitat i 130.000 euros de la Diputació de Barcelona.