Vic commemora el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia
S’han programat diverses activitats a nivell comarcal per sensibilitzar contra la discriminació de les persones LGTBI
L’Oficina Tècnica d’Igualtat de Gènere i LGTBI (OTIG) de l’Ajuntament de Vic i el Consell Comarcal d’Osona treballa per sensibilitzar a la societat contra la discriminació de les persones LGTBI a través de la informació, la reflexió, la reivindicació i la denúncia de les agressions físiques, psicològiques i morals contra les persones per raó d’orientació sexual, identitat o expressió de gènere.
Durant aquest any es duran a terme activitats i formacions de sensibilització per a la igualtat per raó d’orientació sexual i identitat de gènere a Osona en l’àmbit educatiu, sanitari i local, amb l’objectiu de dotar als i les professionals de diferents recursos per afrontar la discriminació per raó d’orientació sexual, identitat o expressió de gènere als seus entorns de treball.
Seguint amb el fil de la campanya del 2021, la campanya a les xarxes socials d’enguany, ha centrat el seu missatge en la denúncia de les formes de discriminació quotidianes que pateix les persones LGTBI. Una campanya duta a terme en gran part dels municipis de la comarca.
Una de les activitats destacades de la programació és l’espectacle infantil de titelles “La família de les germanes Algaba”, que tindrà lloc aquesta dimarts 17 de maig i tracta la història de la Joana i la Mariona, dues germanes, on una d'elles haurà d'explicar a la classe que té dues mares. Per fer-ho rebrà l'ajuda d'una amistat molt especial, que li donarà la joguina perfecta per demostrar que les famílies ho són a tot arreu. La funció pretén abordar la diversitat familiar i sensibilitzar als infants.
Per altra banda, el divendres 3 de juny tindrà lloc la xerrada “Fake’s i Fòbies” a càrrec de Mireia Mata, secretària d’Igualtats del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, Manuela Fernández, directora de l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No-Discriminació, Laia Serra, advocada penalista, Fina Campàs, presidenta de l’Associació Acció Trans* i serà moderada per Ariadna Marcé, secretària de l’Associació Acció Trans*. L’activitat farà un repàs de les legislacions existents a Catalunya i es presentarà la nova oficina de l’organisme de protecció i promoció de la igualtat de tracte i la no-discriminació, emmarcada a la Llei 19/2020, i del règim sancionador des d’una perspectiva legal i feminista desmuntant els discursos d’odi. Es tracta d’una activitat comarcal organitzada per els Ajuntaments de Vic, Tona, Malleu, Torelló, Centelles, Sant Hipòlit de Voltregà, Masies de Voltregà, Mancomunitat La Plana, Consorci del Lluçanès, Consell Comarcal d’Osona i l’Associació Acció Trans*.
Podeu consultar el programa en aquest enllaç.
17 de maig, Dia Internacional contra la LGTBIfòbia
El 17 de maig del 1990 l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va eliminar l'homosexualitat de la seva llista de malalties mentals. Aquest avenç va ser fruit de la llarga lluita dels col·lectius pels drets de les persones LGTBI, que el 1973 ja havien aconseguit que l'Associació Americana de Psiquiatria retirés l'homosexualitat com a trastorn de la llista de desviacions sexuals. En commemoració d’aquesta data, des de l’any 2004, se celebra el Dia Internacional contra la l’Homofòbia, la Lesbofòbia, la Transfòbia, la Bifòbia i la Interfòbia.
Trenta-dos anys després de la històrica decisió de l’OMS, i malgrat els nombrosos avenços del col·lectiu, l’homosexualitat encara és considerada il·legal a més de 70 països del món; l’Observatori Contra l’Homofòbia va registrar 189 casos de LGTBIfòbia, únicament a Catalunya l’any 2020; les dades demostren que la població trans* encara es troba en una greu situació d’exclusió i discriminació en l’accés al mercat laboral.
La Llei 11/2014 per a garantir els drets de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, va ser una llei pionera, que reconeix, visibilitza i fa valer les diversitats sexuals i d’expressió de gènere. Suposa un pas endavant cap a la igualtat efectiva i real dels drets de les persones LGTBI i té un caràcter innovador i transversal que implica el conjunt de poders públics catalans en la sensibilització, la prevenció i la detecció de la discriminació.
La Llei 19/2020, del 30 de desembre, d’igualtat de tracte i no-discriminació, té per objecte garantir el dret a la igualtat de tracte i a la no-discriminació i eradicar qualsevol actuació o comportament que puguin atemptar contra la dignitat de les persones i contra el lliure desenvolupament i la lliure expressió, sense cap mena de discriminació, de la pròpia personalitat i de les seves capacitats personals. La finalitat d’aquesta Llei és evitar qualsevol de les formes de discriminació, incloent entre altres, la discriminació per sexe o gènere, orientació o identitat sexual, i qualsevol forma de LGTBIfòbia o de misogínia; on s’estableix un Organisme de Protecció i Promoció de lla Igualtat de Tracte i la NO-discriminació en els procediments relatius a la Llei 11/2014.