Ple telemàtic de Vic d’ahir

Vic completarà la transformació del carrer Nou, entre el carrer de Sant Sebastià i la plaça de l'Àngel Custodi

Una sessió informativa exposarà al veïnat i comerços afectats com quedarà el carrer Nou i s’hi detallarà el calendari previst d’obres

 

El ple municipal del mes de gener, que va tornar a ser en format telemàtic, va aprovar per unanimitat el projecte definitiu per la nova urbanització del carrer Nou, entre el carrer de Sant Sebastià i la plaça de l’Àngel Custodi.

 

La regidora d'Urbanisme, Fabiana Palmero, va explicar que s’ha treballat per donar compliment a les demandes del veïnat i comerciants per poder completar la transformació del carrer satisfent les necessitats detectades i seguir consolidant una ciutat saludable. En aquest sentit, Palmero també va avançar que en les properes setmanes tindrà lloc una sessió informativa amb la ciutadania i comerços afectats per les obres on s’explicarà com quedarà el carrer Nou i el calendari previst.

 

El ple també va aprovar per unanimitat les pròrrogues i adhesions al Pla d'Igualtat de Gènere d'Osona i al Pla Marc d'Igualtat per raó d'orientació sexual i identitat de gènere. Ambdós documents estableixen les accions per l'assoliment real de la igualtat d'oportunitats, eliminant les possibles desigualtats i discriminacions encara existents en la nostra societat.

 

La regidora d'Igualtat, Núria Vergés, va detallar que es prorroguen els documents aprovats l'any 2016 després que en el darrer ple del Consell Comarcal d’Osona s’aprovés la pròrroga d’ambdós plans, un ens que comparteix la gestió de l’Oficina Tècnica d’Igualtat de Gènere i LGTBI amb l’Ajuntament de Vic. Vergés va assegurar que a l’espera dels dos plans definitius se seguirà treballant de forma homogènia per garantir el desplegament de les polítiques d’Igualtat tant a Vic com a Osona.

 

La regidora d'ERC, Maria Balasch, va demanar que el 2023 s'aprovessin els nous plans i no hi hagués més prorrogues. Per la seva banda, la regidora de Capgirem Vic Susanna Vives va afegir que el feminisme i l'alliberament sexual formen part del seu projecte polític, tot esperant que es prioritzin les polítiques d’Igualtat tal com es mereixen.

 

També en clau d’Igualtat, es va aprovar amb l'abstenció del PSC la col·locació de senyals verticals a les entrades de Vic indicant que s’entra en un municipi on no es toleren les violències masclistes i LGTBIQ+fòbiques, fruit d’una moció presentada pel grup municipal Capgirem Vic.

 

La regidora de Capgirem Vic, Carla Dinarès, va remarcar que les dones són susceptibles de ser víctimes i són agredides per un sistema judicial que és còmplice i perpetua les violències, que no treballa per la reparació dels danys i que no ens protegeix. "Al 2021 hi ha hagut 30 feminicidis només als Països Catalans i l'atur entre el col·lectiu trans pot arribar al 80%. Tot això és violència masclista i LGTBIQ+fòbica", va subratllar.

 

Per això, va defensar que l’acció proposada era una estratègia potent per la visibilització del moviment en contra d'aquestes violències.

 

La regidora d'ERC, Maria Balasch, va remarcar que cal que la societat prengui consciència de les violències masclistes i LGTBIQ+fòbiques i que cal incidir molt en l'educació.

 

Per la seva banda, la regidora del PSC, Carme Tena, va argumentar l’abstenció al·legant no veure prou clara l’acció i remarcant que "tota violència és execrable però creiem que des de tots els àmbits s'ha de treballar per eradicar aquesta violència".

 

La regidora d'Igualtat, Núria Vergés, va explicar que des de l'Ajuntament de Vic es treballa durant tot l'any amb les polítiques d'igualtat amb la programació cultural “Amb veu de dona” a l'Atlàntida, en accions de sensibilització i de treball a nivell educatiu, amb la retolació de vehicles de recollida de residus amb el lema "Llença aquí el teu masclisme", la ubicació de punts liles diürns o les diverses accions ofertes des del Servei d'Atenció a les Dones o el Servei d'Atenció Integral LGTBI.

 

 

Un pas més pel medi ambient

 

El ple va aprovar per unanimitat el conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Vic, l'Ajuntament de Gurb, el Consell Comarcal d'Osona, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i la Fundació Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) per a la implantació de la Plataforma PRIMA i dels camps experimentals de l'IREC.

 

El regidor de Medi Ambient, Albert Castells, va explicar que es tracta d'un projecte d'impacte al territori que té finançament europeu i té com a objectiu crear una plataforma per validar projectes de l’IREC i testejar projectes energètics en condicions reals. Castells va destacar el treball conjunt per trobar una ubicació de consens el més competitiva possible i el suport de Vic, com a capital de comarca, perquè s’emmarca en el projecte de transició energètica de ciutat.

 

El regidor d'ERC, Albert Palou, va constatar la bona feina feta a nivell comarcal que servirà per impulsar projectes de transició energètica. Per la seva banda, Roger Cumeras, de Capgirem Vic, va mostrar-se satisfet amb el projecte per la necessitat de la recerca i investigació per no dependre de combustibles fòssils ni de grans companyies per arribar de manera fàcil a tot el territori i que no s’emmarqui a l’àrea metropolitana. Cumeras va demanar que la instal·lació fos utilitzada per petites i mitjanes empreses, i que es creés una comissió amb representants de la Cambra d’Osona i de la Taula de Mobilitat d’Osona.

 

Albert Castells va recollir el prec perquè es pugui crear aquesta comissió per un bon desenvolupament del projecte.

 

En la mateixa sessió també es va aprovar per unanimitat la dissolució i liquidació de l'empresa municipal Rases Vic que s'ha dedicat durant deu anys a la construcció de rases, voreres i clavegueram, així com totes aquelles obres de competència municipal a la via pública, i també a la realització de l'obra civil dels edificis municipals o adscrits a un servei públic.

 

Tal com va exposar el regidor de Manteniment i Serveis, Albert Castells, Rases Vic es va crear fa 10 anys i després de la seva pròrroga s’ha d’aprovar-ne la dissolució fins que se substitueixi per un nou sistema eficient amb col·laboració pública i privada.

 

El regidor d'ERC, Josep Lluís Garcia, va remarcar que es posés en vigor les directrius per fer desaparèixer les empreses mixtes i la regidora de Capgirem Vic, Susanna Vives, va afegir que l'Ajuntament apostava per un model mixt "perquè porta menys feina".

 

Castells va recordar que l'Ajuntament té una àrea de manteniment amb personal i maquinària pròpia i quatre empreses mixtes per oferir serveis. El regidor va defensar la col·laboració pública i privada posant un exemple: No podem tenir una flota per fer fora la neu quan només neva un cop a l’any, si és que ho fa, la col·laboració amb el sector privat permet oferir serveis de qualitat sense inversions que no s’amortitzarien.

 

 

En un altre ordre de coses, es va aprovar amb els vots en contra de Capgirem Vic i l’abstenció d'ERC i el PSC la revisió de tarifes proposada per la concessionària de l'aparcament de la plaça Major per a l'exercici 2022, on es preveu un increment del 4,5% corresponent a l'increment de l'IPC entre el 31 d’octubre de 2019 i el 31 d’octubre de 2021.

 

La regidora d'Economia, Núria Homs, va matisar que la concessionària Saba va fer la sol·licitud, que ja es contempla en la licitació, després de no tocar les tarifes durant l'any 2021.

 

La regidora d'ERC, Viqui Terricabras, va explicar que tot i que forma part d'un procediment habitual la gestió indirecta dels serveis públics no va en consonància amb el model que defensa el seu grup municipal.

 

En la mateixa línia, el regidor de Capgirem Vic, Marc Camacho, va afegir, "defensem els serveis públics i que els beneficis es puguin destinar en partides del nostre ajuntament". La regidora del PSC, Carme Tena va matisar que tot i que hi ha una millora de la situació, s'hauria de procurar una puja més moderada.

 

Durant el ple es va aprovar amb l'abstenció d'ERC i el vot en contra de Capgirem Vic, l’ampliació del termini d'execució de les obres de construcció de la Biblioteca Pilarín Bayés fins al 12 de març d’enguany, ja que el calendari previst s'havia vist afectat per l'aturada durant la pandèmia i la manca de subministraments.

 

Fabiana Palmero, regidora d’Urbanisme, va explicar que tot i que en el ple de novembre es va aprovar una pròrroga, sol·licitada el mes d'agost, al desembre es va demanar una nova pròrroga perquè la notificació no s’havia fet amb prou celeritat.

 

La regidora d'ERC, Viqui Terricabras, va remarcar que les informacions donades per la regidora s'haurien d'haver donat en les comissions. "L'abstenció va més per no haver tingut la informació en el lloc que creiem que pertoca", afegia.

 

La regidora de Capgirem Vic, Carla Dinarès, va remarcar la manca de confiança, al·legant els mateixos punts que ERC.

 

També en referència a la Biblioteca Pilarín Bayés es va aprovar amb els vots en contra d'ERC i Capgirem Vic i l'abstenció del PSC, l'inici de l'expedient i la licitació de la concessió per l'explotació de l'aparcament del nou equipament cultural. “Apostem per un servei de qualitat amb uns condicionants que donin cobertura a la gent que no pugui accedir a peu i que vingui de comarca”, matisava Palmero.

 

Viqui Terricabras, d’ERC, va afirmar que "sempre optarem per la gestió pública dels serveis perquè és més eficaç i eficient".

 

Marc Camacho, de Capgirem Vic, va criticar que un aparcament de les dimensions del que tindrà el de la Biblioteca Pilarín Bayés no fos gestionat de forma directa.

 

 

En l’àmbit fiscal, el plenari va aprovar amb l'abstenció d'ERC i el PSC la modificació de l'ordenança fiscal que regula l'impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana per a l'exercici 2022 i següents.

 

La regidora d'Economia, Núria Homs, va explicar que el 26 d'octubre el Suprem va anul·lar el mètode de càlcul que havia de pagar cada contribuent sobre la plusvàlua. Amb la nova normativa s'havia de fer una modificació per adaptar-se a la llei i l’Ajuntament deixa obert dos supòsits de càlcul que permetrà calcular la base de dues maneres diferents i s’acabarà aplicant la que sigui més avantatjosa. Homs va recordar que l'Ajuntament manté les bonificacions per l'impost de plusvàlua a totes aquelles transmissions de l'habitatge habitual o quan els hereus tenen una diversitat funcional reconeguda, entre d'altres.

 

El regidor d'ERC, Josep Lluís Garcia, va demanar que s'utilitzés el romanent i que les diverses formacions anessin a la una per demanar que l'Estat compensés les davallades en les administracions locals.

 

Per unanimitat es va aprovar una modificació de crèdit del pressupost per poder realitzar una transferència de crèdit entre dues aplicacions pressupostàries, i també, una modificació parcial del Pla d'inversió i finançament de l'Ajuntament per al projecte de condicionament de les adoberies.

 

Núria Homs va explicar que a causa del reajustament pressupostari es reduïen les partides d'informàtica tot i que en cas que es necessités es podria resoldre amb el romanent.

 

El regidor d'ERC, Josep Lluís Garcia, va aprofitar per recordar que en més d'una ocasió, durant el ple de pressupostos, se’ls deia que presentaven un llistat de voluntats. "Vostès tot i tenint un equip d'intervenció no hi ha ple on no passin modificacions o ajustos pressupostaris", va reblar.

 

La regidora del PSC, Carme Tena, considera que les modificacions desvirtuen el pressupost però van votar-hi a favor per creure en la finalitat de les modificacions de crèdit i en l'alliberament de les retencions.

 

Amb els vots en contra de Capgirem Vic es va aprovar modificar les retencions de crèdit de no disponibilitat aprovades pel ple del mes de novembre.

 

La regidora d'Economia, Núria Homs, va recordar que s’havien congelat partides per equilibrar el pressupost en el moment d'aprovació. Ara, s’havien canviat dues partides de les quals s’havia de poder disposar com les de subvencions per fomentar la contractació i la de la contractació de la gestió de l'ETC.

 

Roger Cumeras, de Capgirem Vic, va mostrar la disconformitat del grup en la "congelació" de diverses partides de caire social. "Proposem que es declari la no disponibilitat de crèdit de partides com l'asfaltatge de carrers, Feduart o de la fundació de l'Atlàntida de Vic".

 

 

 

Durant el ple també es va aprovar amb l'abstenció de Capgirem Vic iniciar un procediment sancionador per la presumpta comissió d'infraccions lleus i greus sobre la tinença de gossos considerats potencialment perillosos, per portar els gossos sense morrió, i sense una assegurança de responsabilitat civil exigida per a la tinença o conducció de gossos considerats potencialment perillosos; i sancionar el responsable d'una infracció greu sobre la tinença d'animals, per la presumpta comissió d'una infracció greu consistent en portar als gossos considerats potencialment perillosos deslligats i sense morrió a les vies públiques, en les parts comunes dels immobles col·lectius i en els llocs i espais públics en general.

 

Per unanimitat es va aprovar la bonificació del 95% de l'ICIO per les obres de construcció d'un heliport a l'Hospital Universitari de Vic, per les obres d'adequació d'una oficina pel Departament de Justícia al carrer del Doctor Junyent, per les obres d'arranjament d'envans a l’Institut La Plana.

 

 

 

Minut de silenci per Ramon Juvany

 

El ple va començar amb un minut de silenci per la mort sobtada aquest diumenge de l'arquitecte municipal Ramon Juvany i Blanch, que ha treballat més de 30 anys a l'Ajuntament.

La regidora d’ERC, Maria Balasch, va recordar-lo com una persona treballadora i que s'estimava la ciutat per damunt de tot..

La regidora del PSC, Carme Tena, va recordar-lo com una persona afable i va afegir "les bufetades que dóna la vida ens recorda que no cal preocupar-se en excés per coses que no tenen importància".

La regidora de Capgirem Vic, Carla Dinarès, va mostrar-se molt commocionada i va enviar-li un missatge: "Allà on siguis Ramon, gràcies per tot, per tota la feinada i sobretot pel tracte que ha estat impecable en l'àmbit polític, professional i personal".

La regidora d'Urbanisme, Fabiana Palmero, va explicar que va conèixer en Ramon feia 20 anys, quan va arribar a la ciutat, i que sempre havia ofert un servei públic eficient i de manera propera i agradable.

L'alcaldessa Anna Erra va concloure que Vic havia tingut una gran pèrdua i que se’l trobaria molt a faltar. “Ramon, sempre estarem amb tu i al costat de la teva família i de qui has deixat. Els cuidarem en absència teva", va afegir.

 

Precs i preguntes

 

Des del grup municipal d'ERC es va demanar que es pengin les actes dels plens prèvies a les vídeoactes.

 

Des de Capgirem Vic van demanar que es publiquin al web de l’Ajuntament els projectes urbanístics en període d’exposició pública i quan s’aproven definitivament; que se senyalitzi degudament el pas de vianants i bicis del carrer de l’Era d’en Sellés, davant dels Mossos d’Esquadra; i sobre el carril bici de la ronda de Francesc Camprodon.