Vic comprova a peu de carrer la recollida selectiva i l’abandonament de trastos

Agents cívics i informadors ambientals revisen contenidors, detecten males pràctiques i informen la ciutadania per evitar separacions incorrectes i desbordaments

Albert Castells i Anna Sala amb un informador ambiental i una agent cívica.
Albert Castells i Anna Sala amb un informador ambiental i una agent cívica

 

Aquesta tardor, l’Ajuntament de Vic intensifica la campanya “Suma’t al Zero” de prevenció de residus i fa un pas més per promoure bons hàbits en la recollida selectiva i de trastos a tota la ciutat. Amb l’objectiu fixat al Pla Local de Reducció de Residus d’aconseguir un 10% menys de residus en els propers tres anys, i amb el propòsit de rebaixar l’1,24 kg de residus generats per persona el 2019, agents cívics i informadors ambientals han començat una tasca informativa i pedagògica a peu de contenidor per detectar separacions de residus incorrectes, desbordaments i abandonament d’andròmines al carrer.

 

La tècnica de Medi Ambient Anna Sala ha explicat que les accions informatives dels agents cívics i els informadors ambientals es faran a peu de carrer, al costat dels contenidors, però també porta a porta en comunitats de veïns i veïnes per donar a conèixer el sistema de recollida de trastos, ja que un 60% són abandonats al carrer. En aquest cas, només cal trucar al telèfon 93 886 43 00 i hi ha un servei gratuït que passa a recollir els mobles i trastos que es deixen al portal de casa, tal com s’explica al web tutries.vic.cat.

 

Per remarcar els bons comportaments s’han editat uns adhesius de color verd que es plantaran als mobles i trastos del carrer que s’hagin dipositat correctament i un adhesiu de color vermell per mostrar les males pràctiques. A banda de l’abandonament d’andròmines també s’incidirà en els desbordaments; és a dir, en els residus que es deixen a terra, fora del contenidor.

 

Sala ha explicat que les accions transversals de civisme i medi ambient pretenen arribar no només a la ciutadania sinó també als comerços i als infractors d’altres municipis, amb la qual cosa ha avançat que “les infraccions que es detectin es poden arribar a sancionar”. “Molta gent ho fa bé i poca gent ho fa malament, però uns pocs incívics deterioren molt els resultats”, ha dit la tècnica de Medi Ambient.

 

Amb un 56,6% de recollida selectiva, “Vic té uns grans resultats, com a sistema de recollida obert a contenidors, però podrien ser millors si es fa una bona selecció en origen. Els desbordaments i la incorrecta selecció dels residus suposen molts diners” ha exposat Albert Castells, regidor de Medi Ambient. Segons ell, rebaixar la quantitat de residus generats a Vic és “una necessitat econòmica” i amb el nou model d’economia circular “tenim una oportunitat per aconseguir-ho”. L’any 2021, el cànon de deposició de residus a l’abocador s’apujarà i suposarà un increment d’uns 50.000 euros més a l’any.

 

El 2019 a Vic es van generar 21.000 tones de residus, de les quals 9.108 eren de rebuig i 11.885, de residus seleccionats correctament. Amb tot, el tractament de residus va representar un cost d’1,8 milions d’euros i la recollida, uns 2 milions d’euros més. Per aquest motiu, Castells fa una crida a l’esforç col·lectiu “per racionalitzar les compres, utilitzar envasos reutilitzables i ser al màxim de curosos en fer la tria de deixalles correctament”.