Ple telemàtic d'ahir dimecres

Vic congela impostos i taxes i aprova un pressupost pel 2021 per mantenir una ciutat activa i pal·liar la pandèmia

El nou pressupost aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern i ERC es xifra en 55,6 milions i augmenta en un 3,62% respecte l’anterior

 

El ple extraordinari de l’Ajuntament de Vic d’aquest dimecres 28 d’octubre va aprovar amb 17 vots a favor (JxCat, ERC i PSC) i 4 en contra (Capgirem Vic) la congelació dels impostos, taxes i preus públics per al 2021. Les ordenances fiscals representen el 54% dels ingressos de l’Ajuntament i s’han mantingut per conservar l’equilibri pressupostari amb l’objectiu d’invertir-los en millores per a la ciutat i fer front a la pandèmia. Centrades en els beneficis socials i el foment de l’habitatge, la finalitat de les noves ordenances és avançar cap a una ciutat sostenible, saludable, inclusiva, amb progrés i amb una administració encara més oberta.

Josep-Lluís García, regidor d’ERC, va anunciar que donarien suport a les ordenances fiscals de l’any vinent tot i que “ens agradaria que s’ampliés la tarifació social de les escoles bressol municipals i s’apliqués també a l’Escola de Música de Vic”. Amb tot, “ens sumem a la voluntat de congelació i de no apujar els impostos i les taxes, com proposa el govern”, va afegir.

El regidor del grup municipal Capgirem Vic Pere Freixa va argumentar el vot contrari del seu grup dient: “Veiem les ordenances com una oportunitat per portar a terme una redistribució de la riquesa, ja que s’ha de recaptar més a qui més té”, però segons ell “ens queda claríssim quina és la línia del govern, no fan més que augmentar les desigualtats al nostre municipi”.

La regidora Carme Tena va dir que el PSC donaria suport a les ordenances perquè “és important que sumem esforços i treball” i va fer constar algunes propostes del seu grup que s’han incorporat a les ordenances, com ara la bonificació del 100% de la taxa d’ocupació de la via pública “que valorem molt positivament”, l’augment de les bonificacions per als vehicles elèctrics i la congelació de tots els impostos.

Núria Homs, regidora d’Economia, va agrair a tots els grups les aportacions fetes i a ERC i el PSC el seu suport. “Som molt conscients que haurem de fer un ajust al pressupost per respondre al moment actual. ERC i PSC no només s’han posat a la pell del govern sinó de tota la ciutadania, que no té perquè patir una imposició més gran”, va comentar. Al grup de Capgirem Vic va dir-los que les seves propostes eren “poc realistes”, com ara la bonificació a les empreses amb pèrdues, ja que és “inviable tècnicament”. Sobre l’augment proposat de l’IBI als immobles, Homs va dir-los: “No és realista, compartim la redistribució de la riquesa però fer propostes que no s’ajusten a la realitat no és una bona opció”. En referència a l’augment de l’IAE, “quan ja el tenim al màxim”, els va apuntar: “Ens demanen una cosa que Hisenda ja fa”. No obstant això va agrair totes les aportacions: “Els debats sempre són rics però s’ha de buscar sempre una proposta que sigui possible”.

L’alcaldessa Anna Erra va dir que per a l’any que ve “la prioritat era la congelació i la contenció per a la ciutadania; era una línia vermella no fer cap canvi”.

Les ordenances fiscals per al 2021 tenen com a objectiu obtenir els ingressos necessaris per la prestació dels serveis públics i poder garantir la qualitat i l’execució de projectes claus per a la ciutat i continuar fent front a la pandèmia. La voluntat és comprometre’s amb una bona gestió econòmica, amb una hisenda pública sanejada que permeti el compliment del pressupost i la confecció d’un pressupost equilibrat per al proper exercici.

Davant l’episodi de pandèmia, per al 2021 es congelen els preus públics i es mantenen les bonificacions perquè l’impacte en la ciutadania sigui menor. Es manté la pressió fiscal més progressiva, així com també l’exempció total de les taxes de recollida de residus i clavegueram per a famílies amb pobresa energètica, entre d’altres.

 

Novetats en les ordenances fiscals del 2021

Les ordenances fiscals per al 2021 presenten algunes novetats, com ara un nou règim de via pública que es concreta amb:

·         Exempció total de la taxa d’ocupació de la via pública per a les terrasses d’establiments. L’Ajuntament no cobrarà la taxa corresponent amb motiu de la pandèmia.

·         Nova taxa de 375 euros per espectacles que ocupin la via pública

·         S’iguala el preu de les taxes de barres en fires i mercats amb les barres lligades a iniciatives externes. Pagaran 107 euros.

S’estableixen més mesures per a un ciutat inclusiva:

·         Gratuïtat en el transport públic per a persones amb diversitat funcional. Fins ara només tenien 500 viatges gratuïts les persones amb mobilitat reduïda, ara s’hi incorpora qualsevol tipus de diversitat funcional.

S’avança cap a una ciutat més sostenible, oferint noves bonificacions:

·         Bonificació del 75% de l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica (ITVM) per a vehicles elèctrics.

·         Bonificació del 25% de l’IVTM per a vehicles híbrids.

 

Vic congela i manté les taxes fiscals

L’Ajuntament de Vic fa un exercici de contenció per congelar i mantenir les taxes fiscals vigents al municipi per al 2021, atesa la situació de crisi social i econòmica actual.

 

Impost de Béns Immobles (IBI)

L’Impost de Béns Immobles (IBI) es congela, quedant fixat en el 0,626% (general). Vic és un dels municipis amb l’IBI més baix entre capitals de comarques veïnes i els municipis més poblats d’Osona. A més, es mantenen les bonificacions ja existents:

·         Bonificació del 50% en l’IBI en immobles urbans i rústics amb instal·lacions d’autoconsum amb energia solar fotovoltaica.

·         Bonificació del 50% en l’IBI per a famílies nombroses

·         Bonificació d’entre el 20% i el 90% en l’IBI en persones jubilades o desocupades

·         Bonificació del 20% en l’IBI en famílies monoparentals

·         Bonificació del 10% en l’IBI quan el valor cadastral no supera els 180.000 euros

·         Bonificació del 20% en l’IBI quan els valor cadastral és d’entre 40.000 i 60.000 euros

·         Bonificació del 50% en l’IBI quan el valor cadastral és inferior a 40.000 euros

·         Bonificació del 95% en l’IBI en immobles amb activitat d’especial interès o utilitat cultural, històrico-artística o que fomenti l’ocupació

·         Bonificació del 95% en l’IBI rústic a cooperatives agràries

·         Es manté el recàrrec del 50% en l’IBI de pisos desocupats. Durant tot el 2021 s’identificaran els pisos desocupats i s’aplicarà el recàrrec a 31 de desembre de 2021 als pisos que estiguin desocupats i en què els seus propietaris no hagin actuat per potenciar la disponibilitat de pisos.

 

Impost de construccions, instal·lacions i obres (ICIO)

L’ICIO es congela al 4% i no suposarà un impacte en les petites reformes domèstiques, a banda de conservar les bonificacions per a determinades obres:

·         Bonificació del 95% de l’ICIO en obres en comerços declarats d’especial interès quan iniciïn una nova activitat comercial o de serveis professionals.

·         Bonificació del 90%, 60% o 30% de l’ICIO en obres declarades d’especial interès o utilitat municipal quan es tracti d’obres de rehabilitació de façanes

·         Bonificació del 60% o 30% de l’ICIO en obres declarades d’especial interès o utilitat municipal quan es tracti d’obres de rehabilitació d’habitatges

·         Bonificació de fins el 90% de l’ICIO per instal·lacions per a l’estalvi energètic i l’ús d’energies renovables

·         Bonificació del 90% de l’ICIO per construccions i obres que afavoreixin el benestar de persones amb discapacitat o persones grans

·         Bonificació del 50% per obres en habitatges de protecció oficial o inclosos en la borsa de lloguer social

 

Impost de Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM)

Es mantenen les bonificacions per a vehicles històrics:

·         Bonificació del 100% de l’IVTM per a vehicles històrics amb antiguitat mínima de 33 anys

 

Bonificacions i exempcions en la taxa de clavegueram

Les noves ordenances fiscals mantenen les següents bonificacions i exempcions en la taxa de clavegueram:

·         Bonificació del 50% en la taxa de clavegueram en cas de fuita

·         Exempció total en la taxa de clavegueram per a famílies en situació de pobresa energètica

 

Bonificacions en la taxa de recollida de residus

Per a l’any que ve s’aplicaran les següents congelacions i bonificacions en la taxa de recollida de residus:

·         Es congela al 8% la taxa de recollida de residus domiciliària i en un 11% la taxa de recollida comercial. La taxa s’incrementa en 10,8 euros.

·         Bonificació d’entre el 25% i el 50% en la taxa de recollida de residus segons l’ús de la deixalleria municipal. La bonificació variarà en funció de les vegades que s’utilitzi la deixalleria durant l’any en curs. Es podrà arribar a pagar un mínim de 73,25 euros per la taxa de recollida de residus.

·         Bonificació del 20% en la taxa de recollida de residus per qui faci compostatge casolà. Si es fa compostatge casolà es pagaran 117,2 euros en lloc de 146,5 euros de la taxa.

·         Tarifa reduïda de 62,64 euros en la taxa de recollida de residus per a persones desocupades i jubilades. Aquestes persones pagaran 62,64 euros en lloc dels 146,5 euros de la taxa de recollida de residus.

·         Tarifa súper reduïda de 49,68 euros en la taxa de recollida de residus per a les persones vulnerables amb informe previ de Serveis Socials. Pagaran 49,68 euros en lloc dels 146,5 euros de la taxa de recollida de residus.

 

Es manté la taxa per fomentar el civisme i la tinença responsable de mascotes

Aquesta taxa, incorporada el 2020, permet de forma progressiva disposar d’un banc d’ADN de les femtes de les mascotes amb propietaris incívics. Una persona incívica que no reculli les femtes de la seva mascota se sancionarà amb 500 euros de multa i ha de costejar els 120 euros de l’anàlisi genètica per incloure’s a la base de dades de l’Ajuntament.

 

Un pressupost per fer front a la pandèmia i mantenir viva la ciutat

El pressupost per l’any 2021 s’ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern (JxCat) i ERC, 4 vots en contra (Capgirem Vic) i 1 abstenció (PSC). El pressupost per l’any vinent és de 55.659.505 euros, xifra que representa un augment respecte el 2020 del 3,62% de despesa corrent i d’un 15,76% més en el pressupost d’inversions. El pla d’inversions ascendeix a 11.358.973,82 euros, els ingressos del qual provenen en un 41% de finançament extern a través de subvencions, un 40% amb endeutament, un 12% procedent de la venda de patrimoni i un 7% de l’aportació de fons propis.

Núria Homs, regidora d’Economia, va recordar que “des que va esclatar la pandèmia, el govern de la ciutat conjuntament amb tots els grups polítics del consistori i els diferents actors públics i privats de la ciutat, vam dissenyar un pla de xoc i de reimpuls econòmic per fer front a la pandèmia”. En aquest pla de xoc de ciutat s’hi ha invertit prop de 2 milions d’euros que, segons la regidora, “s’han pogut absorbir gràcies a la flexibilització de les partides, a la redefinició de projectes no executats, a la disposició d’una part del romanent, a la partida de fons de contingència i al finançament extern amb format de donacions i subvencions”.

 

Homs va anomenar algunes de les actuacions que s’han pogut portar a terme gràcies al pla de xoc per reimpulsar Vic, com ara 100.000 euros per pal·liar la fractura digital als centres educatius per comprar o llogar material informàtic i garantir l’educació, 600.000 euros per a ajuts comerços i autònoms, 100.000 euros en subvencions a les empreses perquè puguin contractar personal i treguin d’ERTO treballadors i treballadors, entre d’altres.

 

El pressupost per al 2021, segons la regidora d’Economia, “és un pressupost marcat per aquesta crisi, un pressupost que neix en un temps incert i molt complex, però que ha de poder respondre a les necessitats dels vigatans i vigatanes”. En aquest context, va afegir: “Hem treballat per disposar del millor pressupost per la ciutat i ho hem fet de la mà dels diferents grups polítics; en un moment com l’actual, més que mai, hem d’anar tots a la una, la ciutadania ha de veure que tot el consistori és al seu costat”. En aquest sentit, Homs va agrair la disposició del grups polítics i les seves propostes, algunes de les quals s’han incorporat al pressupost “i l’han fet més ric, més plural”.

 

En referència als nous comptes per al 2021, Homs va comentar que “és un pressupost que dóna cabuda a les noves necessitats aparegudes però que també donen continuïtat als projectes de ciutat que ja estan iniciats i que ens ajudaran a continuar gaudint d’una ciutat moderna, culturalment activa, equilibrada socialment i amb un gran impuls associatiu i empresarial”. En definitiva, “un pressupost que aposta per uns serveis públics de qualitat que posen les persones al centre”. Per aquest motiu s’han incrementat algunes partides com ara la d’ajuts socials i la d’habitatge i també la partida de subvencions a les empreses perquè puguin contractar personal.

 

La regidora d’Economia va detallar algunes de les inversions més rellevants que hi ha previstes al nou pressupost, en moltes de les quals ja s’està treballant i d’altres que es troben a la recta final. Entre aquestes inversions va esmentar: la biblioteca Pilarín Bayés, l’Illa de la Pietat, el condicionament de les Adoberies, la creació d’un Centre de Tecnificació Esportiu amb nou rocòdrom i millores en equipaments esportius, l’adequació de noves pistes de barri, la reurbanització i asfaltat de carrers de diferents barris de la ciutat, programes d’eficiència energètica en l’enllumenat públic, inversió en polítiques d’habitatge i pacificació de carrers, entre d’altres.

 

Homs va cloure la seva intervenció fent èmfasi en la voluntat de “reafirmar el nostre compromís com a equip de govern de fer tot el que estigui al nostre abast per mitigar els efectes d’aquesta pandèmia”. “L’Ajuntament de Vic prendrà totes les mesures necessàries i posarà tots els recursos per fer-hi front però ara, més que mai, ens cal una actuació concertada de totes les administracions. Cal que els ajuntaments puguem mobilitzar la totalitat del superàvit que generem i poder-lo destinar a polítiques socials i mesures econòmiques”.

 

El regidor d’ERC Josep Lluís García va dir: “Les despeses focalitzen l’atenció en ajuts de caire social, del teixit comercial i empresarial i en aquesta línia hi estaríem totalment d’acord.  Les despeses solen ser continuistes i aquí el que es vol és pal·liar aquesta crisi que ja tenim a sobre. Nosaltres ens hi sentim còmodes, amb aquestes línies, i ens satisfà”.

 

Pel que fa a les inversions, García va recordar que a part d’acabar la gran obra d’aquest mandat que és la biblioteca Pilarín Bayés també hi ha el condicionament dels jutjats a la ronda Francesc Camprodon, “un tema que queda lluny dels focus mediàtics però que també és molt important”. Sobre l’anunci d’una important inversió en instal·lacions esportives que ja venien de l’anterior mandat, “ens agradaria que contribuïssin a l’equilibri territorial de la ciutat i a la integració i cohesió de la població de la ciutat”, i va  posar com a exemple el futur rocòdrom.

 

En referència a les Adoberies, “aquí ens hem de felicitar tots”, va dir el regidor d’ERC, el qual va recordar que en els propers dos o tres anys s’hi destinaran 2,7 milions, uns diners que “no seran suficients però seran un punt de partida”. García va recordar que el tema de les Adoberies prové d’una reivindicació popular que ERC va recollir en forma de moció, la qual es va aprovar per unanimitat. “Amb la compra d’aquestes adoberies i el condicionament comencem a desplegar aquella moció que ens va ajuntar a tots”, va afirmar.

 

“No són els pressupostos d’ERC, és evident. Ens agradaria una piscina municipal nova i un pavelló nou, un Centre Cívic al Sucre i reflotar el Mercat Municipal, una antiga reivindicació nostra”, va ressaltar García. El regidor també es va mostrar discrepant amb l’estació intermodal –“no ens sembla una bona infraestructura, crear dues estacions de busos”- i amb què la rambla del Bisbat acabi funcionant realment com a illa verda “com sí que ho és el Puig dels Jueus”. No compartim moltes coses d’aquests pressupostos, però sempre que compartim, a ERC ens hi trobaran”, va dir García.

 

El regidor d’ERC va agrair al govern la bona predisposició al diàleg. “Som crítics però també justos i no ens costa reconèixer quan se’ns convida a participar i se’ns mostra empatia. Aquest pressupost permetrà millorar la ciutat”, va subratllar. García va fer esment de partides pressupostàries que han augmentat fruit de la petició del seu grup i d’altres, i va voler recordar els acords no reflectits als pressupostos als quals ERC i l’equip de govern han arribat:

 

  • Acord per a una inversió en plaques fotovoltaiques a la ciutat. L’objectiu seria que l’any 2023 hi hagués sis edificis municipals amb plaques fotovoltaiques i autoconsum energètic, que “podrien ser escoles, centres cívics, s’hauria de valorar on ha d’anar” i també s’ha valorat posar, abans d’acabar aquest mandat, plaques a l’edifici del Sucre junt amb la creació d’una societat de consumidors d’autoconsum energètic. El salt a la transició energètica també passaria per fer aquest tipus d’instal·lació al campus de Salut de Prat d’en Galliners.

 

  • Acord pel condicionament del carrer Botànic Micó. En aquest punt García va confessar: “Estem molt contents haver pogut consensuar una millora important a la plaça Osona. Han estat pràcticament 50 anys sense voreres, cosa que és realment injusta i fins i tot anacrònica. És el moment de donar als barris del sud les mateixes condicions d’habitabilitat que tenen altres veïns”. L’objectiu és consensuar les millores per al 2022.

 

  • Acord per reforçar l’oferta de cinemes. “Vic s’està quedant sense cinemes, però tenim un Espai ETC que estem dignificant i ha de continuar sent un pol d’atracció. És important que allà continuïn passant moltes coses de cultura”. Segons García, “davant el tancament de cines, ens proposàvem que hi hagués projecció regular de cinema a l’ETC”. En aquest sentit s’ha creat una partida per a un projector de cinema digital.

 

Pere Freixa, regidor de Capgirem Vic, va començar la seva intervenció apuntant que “són uns pressupostos molt similars a l’any passat” i va criticar que es destinin 75.000 euros al Club Patí Vic. “Ja portem gairebé 300.000 euros a aquesta entitat privada, un 10% del seu valor”. Freixa va remarcar que s’han agrupat totes les subvencions d’esports en una sola de 250.000 euros i que fa anys que s’està elaborant el reglament per atorgar les subvencions, “a veure si aquest any s’aconsegueix”.

 

Freixa també va destacar que a L’Atlàntida es destini 1 milió d’euros, “surt a 20 euros per habitant i any”, i ho va comparar amb la partida de 105.000 euros que es destina a la Festa Major. “Un canvi de gestió és bastant urgent”, va remarcar. Sobre urbanisme el regidor va considerar que “hi ha moltes obres que es poden prorrogar i es podria invertir en equipaments de caire social. Ens agradaria que estiguessin més distribuïdes”. Amb tot, Freixa va celebrar que s’hagi acceptat l’acord per reformar el carrer Botànic Micó i va recordar que el seu grup proposava un pla de transició energètica.

 

Segons el regidor de Capgirem Vic, els pressupostos haurien d’anar enfocats en dues línies: a un pla de xoc per afrontar la pandèmia i a “prendre mesures a llarg termini per revertir la privatització de serveis”. En aquest sentit, va anunciar que havien presentat una bateria de propostes “perfectament assumibles a nivell econòmic”.

 

  • Propostes de xoc per fer front a l’emergència social: augmentar l’habitatge públic, dotar d’una partida extra l’Oficina Local d’Habitatge per tenir més personal i destinar una partida a obrir una línia de subvencions al lloguer. També proposen, entre altre,s una partida per a assegurar extraescolars per a tothom i una altra per a l’atenció a persones en situació irregular amb la campanya “Empadrona’t a Vic”. “Els programes d’ajuda a autònoms s’haurien d’orientar a garantir els llocs de treball; cal salvar la petita empresa i els autònoms”, va exposar Freixa.

 

  • Propostes a llarg termini per fer un canvi de model de gestió: elaborar el pla per a la transició energètica, tenint en compte que la despesa actual en electricitat de l’Ajuntament és d’1,7 milions d’euros i un pla de municipalització de serveis, ja que “amb la pandèmia ha quedat clar que cal recuperar els serveis bàsics gestionats 100% pels municipis”.

 

Freixa va destacar que els pressupostos de l’any que ve “no presenten cap canvi alternatiu a la gestió feta fins ara. Són els vostres pressupostos, no podem fer res més que votar-hi en contra”.

 

La regidora socialista Carme Tena va avançar que el seu grup s’abstindria. “Continuem demanant més policia local. No es creen noves places d’agents però sí places de personal administratiu que alliberaran agents i això ens agrada. Seguretat vol dir llibertat”, va dir la regidora. Sobre habitatge, va afegir: “Insistim en més pisos d’emergència social i protecció oficial. L’habitatge no és un problema exclusiu de Vic però ens preocupa”. També va fer esment de la falta de recursos pel que fa a la neteja de la ciutat i que “els contenidors han quedat insuficients a molts llocs”.

 

Tena també va fer notar en la seva intervenció que “Vic necessita un Mercat Municipal digne, ara més que mai, no només per als paradistes sinó per dinamitzar l’entorn, ja que també ajudaria el comerç de la ciutat. Insistirem encara que el govern no en vulgui ni parlar”.

 

En el torn de rèplica, Homs va agrair la disposició d’ERC, “hem arribat a consensos i això és una molt bona notícia i n’estem molt satisfets, sobretot perquè han sortit propostes que acabaran beneficiant els ciutadans i ciutadanes”. Les propostes d’ERC no estan recollides al pressupost “però són un compromís ferm del govern i es portaran a terme; comptem amb els romanents per poder encabir tot això”. Homs va dir que a l’equip de govern li fa una especial il·lusió incorporar les aportacions fetes en energies renovables, perquè és tracta “d’un projecte engrescador”.

 

A Capgirem Vic va dir-li: “Potser no hem tingut prou temps per treballar les vostres propostes”. “Crec que coneixeu poc la feina que s’està fent des de l’Ajuntament. Per exemple en temes d’habitatge, tenim una oficina molt potent, lligada a un servei de mediació i lligat a Benestar Social. M’agradaria que vinguessin a les taules d’Habitatge i que poguessin aportar propostes realistes i veure tot el que s’està fent, que és molt”, va afegir Homs. La regidora va avançar que es disposaria d’un parc de protecció oficial més ampli quan s’acabi aquest sexenni.

 

Pel que fa a la municipalització de serveis, la regidora va recordar al grup de l’oposició que les residències no són competència municipal, però sí les escoles bressol, els centres de dia... “serveis externalitzats que fan un servei impecable; el que valorem molt és la qualitat del servei que oferim i en tots els casos és de primer nivell”.

 

A Tena,  Homs va respondre-li: “Ens consta que li preocupa molt el tema de la seguretat. Ens hem acostat a la ràtio que ens toca d’agents de guàrdia urbana, si bé és cert que hem de reorganitzar els recursos per poder ser més eficients”. Pel que fa a la neteja, “el servei està ben dotat tot i que l’incivisme és una evidència”. En temes d’habitatge, Homs va dir que ja s’ha incrementat la partida “i tindrem més diners per a l’habitatge de protecció oficial”. La regidora va acabar la seva intervenció agraint-li “les estones de debat i reflexió; som un consistori molt plural però tot i les grans diferències, sempre hem trobat punts de trobada”.

 

Abans de passar a la votació dels pressupostos va intervenir l’alcaldessa Anna Erra: “Al ple dels pressupostos aproves el que pot marcar el 2021. Davant aquesta necessitat de tenir uns bons pressupostos, des de l’equip de govern i jo com a alcaldessa vaig parlar amb tots els portaveus. Teníem la voluntat de diàleg i d’escoltar l’aportació de totes les propostes que sabem que hem d’escoltar”. L’alcaldessa va continuar: “Hi ha hagut tot un treball amb voluntat de consens. Agrair aquesta entesa amb ERC, que el que fa és millorar accions per a la ciutat, i hi ha propostes més difícils, com les de Capgirem Vic”.

 

Erra va destacar que “som capaços de parlar, d’escoltar, de buscar consens” amb dos grans objectius: “fer front a totes les necessitats que ens puguin venir amb aquesta pandèmia que tenim aquí” i, com a administració, “continuar treballant per tenir una ciutat viva, activa, amb tota l’atenció social perquè la ciutat estigui el menys castigada possible”.