Vic constitueix la Taula d’Experts en Verd Urbà i Biodiversitat

Es tracta d’un òrgan consultiu i deliberant entre tècnics especialistes, amb participació de la ciutadania i membres de la corporació, per treballar per una ciutat sostenible i saludable

Ple telemàtic de l'Ajuntament de Vic d'ahir dilluns.
Ple telemàtic de l'Ajuntament de Vic d'ahir dilluns

 El ple d’ahir va aprovar per unanimitat la constitució de la Taula d’Experts en Verd Urbà i Biodiversitat de l’Ajuntament de Vic, en consonància al model de ciutat sostenible i saludable que promou el Pla d’Actuació Municipal (PAM) 2019-2023, el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Vic i els eixos estratègics definits al Pla d’Acció Ambiental aprovat el 2018.

 

La Taula d’Experts en Verd Urbà i Biodiversitat de l’Ajuntament de Vic tindrà caràcter consultiu i deliberant entre el sectors tècnics especialistes en gestió d'espais verds, arbrat, medi natural i biodiversitat, integrant la participació de la ciutadania i membres de la Corporació i es faran dos cops a l’any o sempre que es consideri necessari. Les seves funcions seran:

 

  • Debatre sobre les alternatives possibles en situacions concretes i d’especial dificultat que requereixen en arbrat o en espais públics de de la ciutat.

  • Vetllar pel compliment dels objectius de la Taula i pel compliment del Pla Director del verd urbà.

  • Emetre informe no vinculant sobre els assumptes que li siguin demanats per l’Ajuntament.

  • Assessorar a l’Ajuntament en temes relacionats amb els arbres i els espais verds.

  • Fer el seguiment de l’Eix 1 del Pla d’Acció Ambiental.

  • Realitzar propostes al govern municipal.

  • Difondre i fer pedagogia a la ciutadania sobre la matèria objecte de la Taula.

 

 

Abonaments temporada d’estiu del Club Natació Vic ETB

 

Amb l’abstenció dels cinc regidors d’ERC, un altre punt que es va aprovar amb la resta de vots a favor (Junts per Catalunya, Capgirem Vic i PSC) al ple d’ahir va ser la ratificació del decret d’alcaldia que deixa sense efecte les tarifes d’abonaments d’estiu i multientrada amb pagament anticipat per a la temporada d’estiu 2020, a proposta del Club Natació Vic ETB. La petició es va fer arran de la necessitat de restringir l’entrada a la piscina per motius de seguretat derivats de l’actual situació de pandèmia. Amb tot, aquest estiu un cop la persona hagi consumit sis entrades tindrà dret a una entrada gratuïta.

 

El regidor Josep Lluís García (ERC) va argumentar l’abstenció dels republicans aclarint que “les instal·lacions són excel·lents però una acció com aquesta va en contra del ciutadà que vol anar a la piscina i no pot”. Segons ERC, el problema de fons és que “Vic no té una piscina municipal com hauria de ser”.

 

Pere Freixa, regidor de Capgirem Vic, va explicar que la mesura adoptada els semblava correcte “donada la situació actual” però va afegir que “Vic s’hauria de dotar d’una piscina municipal més adequada per a la ciutat”. Freixa va dir que en cas d’una onada de calor “molts veïns no tenen accés a una altra instal·lació” que no sigui la del Club Natació Vic ETB i va instar el govern a treballar “per aconseguir uns equipaments millors”.

 

El regidor d’Esports, Titi Roca, va explicar que el Club Natació Vic ETB va consensuar la proposta amb l’Ajuntament i amb altres municipis de la comarca i es va parlar de l’ús que havien de tenir les piscines en la situació de pandèmia. Segons dades facilitades pel regidor, en la primera setmana d’obertura, a la piscina municipal Joan Riera Rius, gestionada pel Club Natació Vic ETB, hi ha hagut un 42% d’ocupació “i en cap cas s’ha arribat als llindars”. Amb tot, Roca va voler deixar clar que “no s’ha volgut enganyar a la gent” amb aforaments no permesos per les restriccions sanitàries actuals o amb la possibilitat d’anar-hi de forma lliure tantes vegades com es volgués. També va explicar que, en cas d’episodis d’onada de calor com els que hi va haver l’any passat, l’Ajuntament està treballant per “habilitar refugis climàtics en espais oberts i tancats”.

 

 

Suport unànime al Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ+

 

Tots els grups polítics amb representació municipal van donar un suport unànime al ple d’ahir de Vic al Dia Internacional de l’Orgull LGBTIQ+ (Lesbià, Gai, Bisexual, Transsexual, Intersexual, Queer i Asexual). Representants de les diferents formacions polítiques van llegir un fragment d’una declaració institucional en motiu del 28 de juny de 2020.

 

“Com a institució, des del municipi de Vic volem reivindicar i defensar els drets del col·lectiu LGTBI, i atès que encara hi ha focus d’LGTBI-fòbia a casa nostra, fem una crida a les persones afectades a no callar i utilitzar els canals que tenen al seu abast en el nostre municipi i comarca, i convidem a tota la ciutadania a què s’impliqui en la defensa dels drets i llibertats de les persones LGTBI. Els drets del col·lectiu LGTBI són els drets de tothom, ja que el respecte envers els altres ha de ser patrimoni de tota la societat i no sols dels col·lectius discriminats”, recull la declaració institucional.

 

El document ratificat per tots els grups municipals dóna suport i fa pròpies les reivindicacions que el Consell Nacional LGBTI fa públiques al seu manifest, com ara el rebuig de la decisió del Tribunal Surem del passat 1 de juny que prohibeix als ajuntaments penjar la bandera de l’Arc de Sant Martí. La declaració també recull alguns dels aspectes en els quals encara cal avançar de forma conjunta entre totes les administracions com ara en la formació específica pel professorat de la diversitat i de la realitat LGTBI. En el camp de la salut, cal garantir el dret a la reproducció assistida a dones lesbianes i a homes trans i la reducció de llistes d’espera en aquest camp, i també cal promoure de manera activa la visibilitat i apoderament de les dones lesbianes, entre altres accions.

 

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va expressar la necessitat de “continuar implementant la Llei 11/2014 adaptant-la a les noves necessitats i traduint els seus articles en accions, protocols i plans executius de polítiques publiques”. I va afegir: “Per part de l’Ajuntament de Vic assumim el compromís de donar visibilitat al 28 de juny i mantenir, la resta de l’any, el compromís amb el dret a ser, vestir-se, expressar-se i estimar com cadascú vulgui, amb tots els drets i tot l’orgull”.

 

 

En un altre ordre de coses, el ple municipal de Vic també va donar llum verda a l’aprovació dels festius locals del 2021 a la ciutat (24 de maig i 5 de juliol), a modificar la data del ple ordinari del setembre (es traslladarà al dia 14), a la ratificació de l’adhesió al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses per al Clima i l’Energia, i a la bonificació del 95% de l’ICIO per a obres de manteniment i millora de l’aparcament i d’una sala de l’àrea de radiologia de l’Hospital Universitari de Vic.

 

La moció presentada pel grup municipal Capgirem Vic per garantir el dret a l’empadronament al municipi de Vic es va acabar retirant de l’ordre del dia per poder treballar-la millor amb els agents socials implicats.