Vic culmina la segona fase del projecte de senyalització turística al centre històric

Aquesta es concreta amb la instal•lació dels dos plànols de senyalització a la plaça Catedral i al Temple Romà que complementa a la de la plaça Major

 La ciutat de Vic aposta per posar de relleu el seu valor patrimonial i en aquest sentit, i emmarcat dins el projecte de senyalització turística de la ciutat, es col·locarà els dos plànols de senyalització que es complementen amb el ja existent de la plaça Major (març de 2015);  i ara es col·locaran els dos darrers que s’ubicaran a la plaça Catedral (dijous, dia 18 de febrer) i al Temple Romà (dimarts, dia 23 de febrer). Aquestes ubicacions responen als tres punts més importants del nostre llegat històric.

 

Recordem que aquest projecte turístic s’ha desenvolupat en diferents fases d’implantació: una primera que ja es va fer durant la passada legislatura amb les set fites verticals d’accés al centre històric que recorden els cinc portals medievals; una segona fase de la col·locació de tres plànols orientatius que des del terra indiquen a la persona els tres punts de major interès de la ciutat; i el tercer i darrer que consisteix en indicar al terra 30 punts d’interès turístic a través del codi QR a través de qualsevol dispositiu mòbil i que es farà pròximament. Aquesta senyalització històrica és obra de l’arquitecte Miquel Surinyach i Pous.

 

Recordem que aquest projecte està finançat íntegrament per l’Àrea de Turisme de la Diputació de Barcelona amb un cost total de 93.000 euros.

 

DESCRIPCIÓ FÍSICA I MATERIALS

 

Cada un dels mapes està fet sobre una base de basalt treballat de 10 cm. De gruix i d’una dimensió aproximada de 2,30 x 2,10m, on s’hi encasten peces de diferents metalls. Els elements construïts que aglutinen cada una de les tres trames urbanes existents, es remarquen amb una platina de bronze o d’acer inoxidable treballat a la manera d’un baix relleu i fixat a la base de basalt.

 
 

TEXT HISTÒRIC INFORMATIU

 

“La ciutat medieval de Vic es formà sobre les traces de la ciutat romana d'Auso a partir del repoblament que va portar a terme el comte Guifré al segle IX. La seva formació s’estructurà en tres nuclis urbans: la Catedral, el Castell Comtal i el Mercadal.

 
EL LLOC DE LA CATEDRAL

La plaça de la Catedral es va constituir com un nucli urbà de primer ordre des de l’inici de la ciutat medieval al segle IX. El recinte actual és fruit de l’última ampliació de la catedral al segle XIX després d’haver enderrocat l’església romànica de Santa Maria de la Rodona, de la qual se’n pot veure l’empremta sobre el paviment de la plaça. Des d’aquesta plaça, vers la plaça de la Pietat, encara s’hi poden observar moltes traces dels carrers de la ciutat medieval.

Els edificis de la Seu Episcopal constitueixen un conjunt ben articulat format per la Catedral edificada en estil neoclàssic entre finals del segle XVIII i principi del XIX, per la cripta i el campanar romànics, pel claustre de doble alçada que combina els estils romànic i gòtic, pel Palau Episcopal d’estil barroc i per l’antiga escrivania o Cúria Fumada d’estils gòtic i barroc.

 
 

EL LLOC DEL TEMPLE ROMÀ I DEL PALAU DELS MONTCADA

La Plaça de la Pietat cohesionava un dels centres principals de la ciutat medieval des dels seus inicis. A més d’encloure la residència del veguer i la seu del consell de la ciutat, també era l’escenari d’un mercat interior documentat des del segle X.

El Temple Romà data del segle II i és el testimoni més destacat de l'antiga ciutat romana d'Auso. Fou absorbit pel Palau dels Moncada, construït en estil romànic al segle XI. El temple va aparèixer a l'enderrocar el palau, a l'últim quart del segle XIX.

La Plaça de Don Miquel de Clariana la va formar el veguer que porta el seu nom a principis del segle XVII per a construir-hi la seva residència. Seguint el veguer, les principals cases agrícoles de la comarca s'hi van establir, ocupant també el carrer de Dues Soles fins el portal de Santa Eulàlia.”