Albert Castells, Laia Nogué i Ramon Pujol

Vic disposa del primer espai per recordar els donants del cos a la ciència al cementiri municipal

La nova zona, batejada com a Jardins de Marie Curie, s’ha treballat conjuntament entre l’Ajuntament i la Facultat de Medicina de la UVic-UCC

 

El cementiri municipal de Vic és el primer de Catalunya que disposa d’un espai propi en record a les persones donants del cos a la ciència. La nova zona del cementiri, batejada amb el nom de Jardins de Marie Curie i consensuada amb la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, vol ser un lloc per tenir presents totes les persones que en el seu moment van decidir que cedirien el seu cos a la docència i la investigació de l’anatomia humana. En record a totes elles, al nou espai s’ha instal·lat una placa on es pot llegir: “En memòria de qui ha donat el cos a la ciència. Darrere la mort hi ha una altra manera de viure”. La presentació dels Jardins de Marie Curie s’ha fet aquesta tarda i ha comptat amb l’assistència del regidor de Manteniment i Serveis, Albert Castells, el degà de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, Ramon Pujol, i la responsable del Servei de Donació de Cossos de la mateixa facultat, Laia Nogué.

 

Albert Castells ha comentat que s’ha lliurat aquest “espai necessari” a la Facultat de Medecina de la UVic-UCC “en merescut homenatge a tots els donants del seu cos a la ciència” i ha explicat la simbologia de l’entorn. Segons el regidor, s’han incorporat tant elements naturals –com ara dos aurons i gespa sembrada a terra- com elements geològics –amb margues de la Plana de Vic i pedra de Folgueroles a la font que s’hi ha construït. Tot el conjunt “simbolitza el cicle infinit de la regeneració”, ha dit.

 

Ramon Pujol ha donat les gràcies a l’Ajuntament de Vic “per respondre la nostra sol·licitud” i a totes les famílies “que estan fent aquest acte tan generós com és la donació del cos a la ciència”. El degà de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC ha dit que “gràcies al gest d’aquestes famílies els nostres estudiants estan aprenent quelcom molt important com són els aspectes anatòmics del cos humà, la seva estructura i el seu funcionament”. Pujol ha acabat la seva intervenció reiterant: “En nom dels estudiants, del professorat i de tot el cos de la UVic-UCC, gràcies i gràcies a tots els donants, que es mereixen un reconeixement com aquest”.

 

Laia Nogué ha recordat que l’espai habilitat al cementiri de Vic representa “un agraïment, un homenatge i un reconeixement a totes i cadascuna de les persones donants, i també a les seves famílies, per aquest acte de generositat”. “Gràcies a les persones que han fet la donació, els estudiants han pogut estudiar l’anatomia in situ”, ha dit Nogué. Segons ella, un cop el cos s’ha treballat a la Facultat de Medicina, s’incinera i les cendres es traslladen al dipositari de cendres dels Jardins de Marie Curie del cementiri municipal.

 

El dipositari és un pou profund sense fons “per integrar les cendres al jardí”, ha detallat Castells, el qual ha afegit: “Entenem que aquest és el destí i la voluntat dels donants”. Nogué també ha explicat que un cop el cos entra a la Facultat de Medicina per ser objecte d’estudi, la relació amb la família es trenca, respectant en tot moment “l’anonimat i la voluntat del donant, que és a qui aquí s’homenatja”.

 

L’any passat, al cementiri municipal de Vic ja es va condicionar l’Arbre dels Records, un nou espai de dol perquè les famílies poguessin recordar els nadons de mort gestacional o perinatal. La iniciativa, impulsada per l’Ajuntament de Vic amb l’Associació Little Stars de la Catalunya Central, és un indret de record per als nadons que mai van arribar a veure la llum o que van perdre la vida pocs dies després de néixer.

 

 

La donació del cos, un acte altruista

 

El Servei de Donació de Cos a la Ciència de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC es va posar en marxa el febrer del 2018. A dia d’avui compta amb una base de donants de 360 persones, de les quals 22 ja han fet la defunció.

 

“La donació del cos és un acte altruista, lliure i voluntari, pel qual la persona es compromet a donar el seu cos sense vida amb la finalitat de docència i investigació en l’àmbit de l’Anatomia Humana”, explica Laia Nogué, segons la qual “la generositat de les persones donants facilita als alumnes de graus en Ciències de la Salut, com ara Medicina, Fisioteràpia o Podologia, entre altres, l’estudi de l’Anatomia Humana in situ”. Disposar d’un servei de donació del cos a la ciència també permet la realització de pràctiques, d’activitats de formació continuada i de cursos altament especialitzats per a professionals de la sanitat, “sempre garantint el màxim respecte i dignitat cap als donants”, especifica Nogué.

 

 

Fer-se donant del cos

 

Qualsevol persona major d’edat i en ús de les seves facultats mentals pot fer-se donant. El procediment de donació es fa de manera presencial a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, on cal acudir amb una persona que exerceixi de testimoni i portar el DNI. Un cop registrades les dades, la persona donant obtindrà un carnet que l’acreditarà com a tal.

 

Després de la defunció, cal trucar a la funerària corresponent i indicar que es tracta d’una persona donant de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, perquè pugui fer-se el trasllat del cos. Un cap a la Facultat, se li practica una analítica per confirmar que el donant no pateix cap malaltia infecciosa com l’hepatitis B i C, el VIH, la tuberculosi o sèpsia, i en cas de resultat negatiu es procedeix a treballar el cos segons les necessitats del servei. Tampoc poden ser donants aquelles persones que hagin mort en un context clínic de SARS COV-2 o COVID-19. Tant abans com després de la defunció, tot aquest procés garanteix l’anonimat de la persona donant.