Vic distingirà la figura de Marià Serra Badell

Va ser alcalde republicà a l’Ajuntament de Vic

Moment de la votació en la qual s’aprova un reconeixement a la figura de l’alcalde republicà Marià Serra Badell.
Moment de la votació en la qual s’aprova un reconeixement a la figura de l’alcalde republicà Marià Serra Badell

Ahir a la tarda va tenir lloc el ple municipal de l’Ajuntament de Vic del mes de febrer que va comptar amb 13 punts de l’ordre del dia i 5 mocions. La sessió plenària d’ahir va tenir una durada de 3 hores i 40 minuts.

 

La sessió plenària va iniciar-se amb l’aprovació de fer un acte en reconeixement a la memòria a Marià Serra Badell, alcalde republicà de la ciutat de Vic. Aquest se celebrarà el pròxim divendres, dia 20 de març a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic i en el qual es farà un acte acadèmic amb una conferència de l’historiador, Jordi Figuerola sobre “Memòria i Història: l’alcalde de Vic, Serra Badell, durant la Segona República i la Guerra Civil”. A la vegada, el punt també inclou l’edició d’una memòria sobre la seva figura i, que s’ha centrat, a més en l’anàlisi sobre l’evolució política general de l’Ajuntament de Vic durant la Segona República, així com també editar un llibre sobre “L’Ajuntament de Vic i els seus alcaldes durant la República i la Guerra Civil”.

 

Aquest punt va donar a peu a l’inici del debat i en el que Xavier Tornafoch, d’ICV va destacar que “avui és un dia històric” i “després de molts anys reclamant la memòria democràtica d’aquesta institució”, finalment es veurà realitzada. Els regidors no adscrits (Josep Anglada i Marta Riera) van exposar “de poc democràtica la figura de Serra Badell i que en alguns moments havia estat poc encertat”. Per la seva banda, Nil Puigivila (CUP), va afirmar que des de la formació estant al costat de Serra Badell i en la recuperació dels drets que en el seu moment van defensar. Joan López i Carol (ERC) va valorar positivament que “es restitueixi institucionalment la figura de Marià Serra Badell”, tal i com es va acordar també en el pacte de govern entre CiU i ERC en aquesta legislatura. Anna Erra, en representació de CiU va destacar que amb aquest reconeixement es permetrà conèixer la història, i com a tal, tancar la polèmica assumint les diferents opinions polítiques. El punt finalment es va aprovar amb els vots favorables de CiU, ERC, CUP, PSC, SI, ICV i les abstencions de PxC i els regidors no adscrits.

 

El següent punt de l’ordre del dia va servir per cedir la totalitat de Casa Galadies, propietat de l’Ajuntament de Vic i situada al carrer de la Riera, 22, a l’entitat Unió Excursionista de Vic. L’any 1977 l’Ajuntament de Vic va adquirir aquesta finca amb l’objectiu de salvaguardar els valors arquitectònics i artístics de la mateixa i en aquell moment s’hi va ubicar la Casa de la Cultura, on es va donar cabuda a altres entitats culturals. Més endavant, l’any 2003, algunes d’aquestes entitats van presentar-hi la seva renúncia i altres, com és el cas de la mateixa Unió Excursionista Vic en van demanar la possibilitat de fer-ne ús d’una part de la casa, petició acceptada per part del consistori vigatà. És ara, el 2015 que l’entitat ha demanat la possibilitat de poder utilitzar la totalitat de Casa Galadies, ja que l’entitat ha crescut en associats, seccions, serveis i activitats. Amb l’aprovació d’aquest punt l’Ajuntament de Vic vol donar suport i resposta a una de les entitats culturals i esportives amb gran dinamisme de la ciutat de Vic. En aquest punt la regidora d’Esports, Montse Rovira va recordar que l’entitat ha estat sempre molt vinculada a la ciutat tant a nivell esportiu com cultural. El punt també va prosperar amb els vots a favor de totes les formacions polítiques a excepció de la CUP que es va abstenir.

 

El ple també va aprovar una modificació de crèdit que contempla totes les subvencions concedides per altres administracions amb l’objectiu de poder contractar personal en situació de desocupació. Aquest punt, porta intrínsecament, la contractació de 50 persones a través dels plans d’ocupació del Servei d’Ocupació de Catalunya i altres plans d’ocupació de la Diputació de Barcelona que en aquests moments es troba en procés de contractació de persones que faran reforços a les àrees de Turisme, Mobilitat, Cultura i Serveis, tal i com va anunciar el regidor Toni Serrat. La mateixa modificació de crèdit també contempla atorgar a Creacció, agència d’emprenedoria de la comarca d’Osona, 756.000 € per impulsar el projecte de Treball als Barris (actuacions que es porten a terme en el marc dels plans de barris en relació als àmbits de la promoció econòmica i la formació i la inserció ocupacional) que enguany prioritza fer front a l’atur juvenil. En aquest sentit el regidor de Promoció Econòmica i president de Creacció, Josep Arimany va afirmar que “ens preocupa la situació de les persones joves amb atur”, i per aquest motiu des de l’agència d’emprenedoria és un “col•lectiu que és té molt en compte” igual que “altres col•lectius com dones majors de 50 anys que també són un sector a considerar”, va afegir. El punt es va aprovar amb els vots a favor de tots els partits polítics, excepte la CUP que va votar-hi en contra.

 

En la sessió plenària també es va acordar excloure l’obligació de presentar la factura electrònica als proveïdors que emeten factures a l’Ajuntament amb un import inferior a 5.000€. D’aquesta manera, l’Ajuntament té la voluntat de facilitar la tasca dels petits proveïdors, tot i que aconsella a tota empresa afectada a fer-ne ús, ja que així s’aconsegueix reduir costos, més seguretat i agilitat en la tramitació i en aquest sentit des del mateix Ajuntament de Vic s’ha habilitat un espai web on s’informa més exhaustivament de tot aquest procediment ( https://efact.eacat.cat/bustia/?emisorId=176 ). Aquest punt va rebre el suport de tots els membres del consistori, exceptuant e vot en contra de la CUP.

 

El següent punt va aprovar la modificació de personal de l’Ajuntament de Vic i de l’Institut Municipal d’Esports per l’any 2015, fet que no suposa cap increment de pressupost respecte l’any passat. Aquest punt va ser votat favorablement per part de tots els partits, exceptuant la CUP que hi va votar en contra

Un altre dels punts que es va debatre durant la sessió plenària va ser aprovar l’addenda al conveni marc del projecte “Riberes del Ter” de Custòdia i Restauració dels cursos fluvials de la Conca del riu Ter que fa palès la necessitat d’incorporar l’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta i l’assumpció d’obligacions per part de l’Ajuntament de Manlleu, després de la dissolució de la Fundació Privada Museu del Ter. Recordem que l’acord va ser aprovat per ple l’abril de 2013 i en el qual es marcava la col•laboració entre diversos municipis on hi passa el riu Ter que persegueixen un mateix objectiu: potenciar el desenvolupament sostenible del seu territori i per aquest motiu vol incrementar el grau de conservació del seu patrimoni natural. Aquests municipis, aleshores eren Vic, Torelló, Masies de Voltregà, Manlleu i Sant Vicenç de Torelló. El punt va ser aprovat per unanimitat.

 

El ple també va aprovar 3 pròrrogues de convenis en matèria d’habitatge i que gestiona l’Oficina Local d’Habitatge de Vic. En aquest punt el regidor d’Habitatge, Josep Rafús, va destacar la gran feina que desenvolupa aquesta Oficina i va recordar “que és de les poques oficines amb competència local que encara existeixen arreu de Catalunya”. El regidor va donar diverses dades que mostren la bona tasca de l’Oficina: “actualment hi ha un 94,7% d’ocupació dels pisos que gestiona l’Oficina”.

 

El ple també va aprovar l’inici de l’expedient d’alineació de la parcel•la municipal situada al carrer Eix Onze de Setembre, 49 i l’aprovació provisional d’una modificació del POUM de Vic. Aquests punts van ser votats per unanimitat.

 

El darrer punt de l’ordre del dia va consistir en adjudicar l’alineació de la parcel•la municipal situada entre la carretera de Manlleu i la carretera de Sant Hipòlit. En aquest totes les formacions hi van votar favorablement, excepte PxC que es va abstenir.


MOCIONS:

 

A/ Moció de PxC per demanar una rebaixa de l’IVA en els productes infantils. REBUTJADA


B/ Moció de PxC de rebuig a l’acord comercial d’associació transatlàntica per al comerç i la inversió TTIP entre la Unió Europea i els Estats Units. REBUTJADA

 

C/ Moció de la CUP per la creació d’un inventari municipal de solars buits i per fomentar la seva reutilització. El text exposa que “un solar buit és un espai perdut per a la ciutat” i per evitar això és que s’ha de fer un inventari municipal de solars buits dins del teixit urbà amb l’objectiu de donar-li nous usos. La moció va prosperar amb els vots a favor de la CUP, ERC, SI, PxC i ICV i els regidors no adscrits. CiU hi va votar en contra.

 

D/ Moció de la CUP de suport a la iniciativa legislativa popular que presenten l’observatori DESC, les PAH de Catalunya i l’Aliança contra la pobresa energètica, de mesures urgents per fer front a l’emergència Habitacional i a la pobresa energètica, a petició de la PAH Osona. En aquest cas la moció exposa que cal prendre accions per fer front a l’emergència habitacional i a la pobresa energètica existent a la nostra societat. A la vegada el text també descriu que cal “donar suport a la proposta legislativa de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per fer front a aquesta pobresa”, tal i com van presentar al Parlament de Catalunya l’Observatori DESC, les Plataformes d’Afectats per la Hipoteca de Catalunya i l’Aliança contra la Pobresa Energètica. Finalment, la moció també recull que cal “habilitar espais municipals i oferir mitjans materials per a facilitar la recollida de signatures de la ILP. La moció va prosperar per unanimitat.

 

E/ Moció dels regidors no adscrits, Josep Anglada i Marta Riera, de suport per l’avançament de l’edat de jubilació dels membres del cos de Policia Local. La moció va ser aprovada amb els vots favorables dels regidors no adscrits i PxC; els vots contraris de PSC, CUP i SI i l’abstenció de CiU, ERC i ICV.