Vic dona suport als CDR i a la resistència civil activa i no violenta
El ple de l’Ajuntament aprova també mocions per adherir-se a la Xarxa de Ciutats i Pobles per la Reforma Horària, el desplegament de la renda garantida de ciutadania i la inspecció tècnica d’habitatges
Ahir es complia mig any de l’empresonament del vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i del conseller Joaquim Forn, i l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va tenir un record en el transcurs del ple afirmant que “no els oblidem”; unes paraules que va fer extensives a la resta de polítics empresonats, exiliats i als Jordis. A més, Erra va fer arribar a tota la ciutadania que el conseller Jordi Turull li havia demanat per carta que fes “un agraïment públic a tots els vigatans i vigatanes que li estan enviant cartes mentre continua a la presó”.
La sessió va aprovar tots els dictàmens per unanimitat a excepció de la modificació de crèdit i d’aplicació del superàvit de 2017 en què Capgirem Vic hi va votar en contra. En aquest sentit, la regidora d’aquest grup municipal, Katia Junks, va manifestar que creuen que hi ha d’altres prioritats a la ciutat per davant de l’asfaltat de carrers.
Suport unànime a la reforma horària
La primera de les mocions, presentada per ERC-SOM Vic, sobre la promoció de la reforma horària, va rebre l’acceptació unànime de la resta de grups municipals. El regidor d’ERC-SOM Vic, Josep Lluís Garcia, va posar l’exemple d’un establiment de Vic que havia modificat els seus horaris comercials per tal de facilitar la conciliació familiar dels seus treballadors i va explicar que “amb aquesta moció, que té la voluntat de ser inclusiva, pretenem sensibilitzar a tothom sobre la reforma horària i assolir l’objectiu 2025 marcat per la Generalitat de Catalunya”.
Un dels punts d’aquesta moció incloïa l’adhesió de la ciutat de Vic a la Xarxa de Ciutats i Pobles per la Reforma Horària, que té per objectius reconèixer i promoure la tasca dels ajuntaments compromesos amb l’impuls de la reforma horària, intercanviar i difondre coneixements i experiències entre ajuntaments en l’àmbit de la gestió del temps i la conciliació, presencial i virtualment, a més de fer xarxa amb altres organitzacions públiques, privades i del tercer sector, tant a nivell nacional com internacional, per generar sinèrgies i avançar conjuntament.
Amb l’aprovació de la moció, també es crearà una xarxa d’Empreses, Entitats i Comerços de Vic per a la Reforma Horària, que servirà d’espai d’intercanvi d’iniciatives i propostes que avancin en l’assoliment d’aquest objectiu.
La regidora de Comerç, M. Carme Bover, va mostrar el suport de l’equip de govern en aquest tema tot i que va remarcar que “ens cal una reforma legislativa global que repercuteixi en el comerç com a últim esglaó d'aquesta cadena. Per davant hi ha el sector del treball i l'educació. Les dades de Vic Comerç ens indiquen que el major nombre de vendes es fa al migdia i al voltant de les 7 de la tarda”. Bover va demanar també incloure un afegitó a la moció que contemplés que les accions i mesures preses en aquest sentit es treballessin conjuntament i “proactivament” amb la Xarxa de Ciutats i Pobles per la Reforma Horària, a fi d’obtenir un major impacte i evitar que “es quedin en l’anècdota”.
Des de Capgirem Vic, el regidor Joan Coma va aplaudir la proposta, a més de recordar la necessitat de “canvis estructurals” que permetin la conciliació familiar, però que no depenguin només de les “voluntats individuals”, i que obligui a les grans superfícies a complir-ho: “Instem que s’acompanyi de mesures socials, coercitives i de reforma laboral”.
Pel regidor de Plataforma Vigatana, Josep Anglada, “no tenim inconvenient a donar suport a la proposta, tenint en compte que estem molt lluny encara de poder aplicar la reforma horària. L’aplicació real d’aquesta mesura significaria equiparar-nos al nivell europeu de millor qualitat de vida”.
El regidor de Vic per a Tots, Arnau Martí, va insistir en la necessitat dels “canvis estructurals i socials perquè es pugui portar a terme de forma efectiva” i va reclamar “predicar amb l’exemple, començant les sessions del ple més d’hora”.
Aprovació d’una moció en suport als CDR i a la resistència civil activa i no violenta
Per la seva banda, Capgirem Vic va presentar una moció en suport als Comitès de Defensa de la República (CDR) i a la resistència civil activa i no violenta, subscrita també per ERC-Som Vic, que va tirar endavant amb els vots a favor de l’equip de govern, a excepció dels regidors Josep Arimany, M. Carme Bover i Benjamí Dòniga, que s’hi van abstenir, ERC-Som Vic i Capgirem Vic. També es va abstenir el regidor de Vic per a Tots, Arnau Martí, mentre que el regidor de Plataforma Vigatana, Josep Anglada, va votar-hi en contra.
La regidora de Capgirem Vic, Sara Blázquez, va recalcar que les mobilitzacions han estat "massives, constants i exemplars davant d'actuacions policials violentes", a més de denunciar que "les persones organitzades per fer el referèndum i per construir positivament s'han convertit en criminals".
Blázquez va insistir que tot i l'estratègia de l'Estat “d'atemorir per no trencar amb el passat feixista”, calia donar suport aquesta forma de resistència civil i no violenta, en un moment “límit”, perquè “entre totes fem pinya i ens donem suport".
El regidor d’ERC-SOM Vic, Josep M. Diéguez, va posar èmfasi en la idea que “el procés no és cosa de quatre eixelebrats sinó que té l’origen en la gent del carrer". Per això, va demanar que en el conjunt d'estratègies se segueixi tenint en compte el seu inici i va fer una crida a la mobilització.
L'únic regidor que hi va votar en contra va ser Josep Anglada de Plataforma Vigatana. Anglada va argumentar que si bé estan "a favor de la llibertat d'expressió, ideològica i de manifestació", "no podem estar d'acord amb les accions de desobediència".
Arnau Martí de Vic per a Tots es va abstenir adduint que "respectem la mobilització, però no els objectius polítics", a més de lamentar que s'estigués banalitzant el terrorisme amb els darrers fets, tot remarcant la necessitat de diàleg.
Des de l’equip de govern, la regidora Susagna Roura recordava que feia mig any de l'empresonament de Junqueras i Forn i per això és "important donar suport a la ciutadania que es manifesta per una democràcia de qualitat". La regidora M. Carme Bover, va explicar el sentit del seu vot (abstenció) al·legant que la "desobediència" no formava part de la seva manera de fer.
El desplegament de la llei de renda garantida de ciutadania i la ITE, a debat
Des de Vic per a tots, el regidor Arnau Martí va presentar dues mocions que van ser aprovades. La primera feia referència al fet que les comunitats de veïns poguessin afrontar la Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE) amb menys dificultats i una altra sobre el desplegament de la renda garantida de ciutadania.
En la primera d’elles, Martí proposava un conveni entre l'àrea d'habitatge de l’Ajuntament de Vic i el Col·legi d'Arquitectes per assolir unes inspeccions més econòmiques.
Tant ERC com Capgirem van coincidir que era una proposta que arribava tard. Joan Ballana, d'ERC-SOM Vic, va condicionar el vot de la seva formació al fet que s’inclogués un nou punt en el qual es recollís realitzar una millor informació sobre aquest tema en el web municipal, que finalment va ser acceptada. Per la seva banda, el regidor de Capgirem Vic, Marc Barnolas va retreure a Vic per a Tots que era una moció "fluixa, abstracta i poc concreta" i que hi faltaven "arguments per treure'n suc". Per això, va anunciar que s’hi abstindrien.
En aquesta mateixa línia, el regidor de Plataforma Vigatana Josep Anglada va assenyalar que la moció era "descafeïnada" tot i que va donar-hi suport.
Des de l'equip de govern, el regidor d’Habitatge, Titi Roca, va agrair que presentés aquesta proposta. " Tot el que sigui sumar és bo, mai és tard per fer propostes noves per ajudar a gent amb necessitats", va afirmar. A més, va encoratjar a tots els partits polítics a participar de forma activa a la Taula d’Habitatge i a fer arribar les seves propostes “per un habitatge digne”. Tots els grups a excepció de Capgirem Vic van votar-hi a favor.
La segona moció que va presentar el regidor de Vic per a Tots era sobre el desplegament de la Renda Garantida de Ciutadania. Tots els grups hi van votar a favor, excepte Plataforma Vigatana, que s’hi va abstenir.
En aquest cas, el regidor Arnau Martí proposava instar el Departament de Treball a posar en marxa el sistema de Renda Garantida i que també se n’informés els ciutadans, a fi de “posar llum en aquesta trava burocràtica".
Des d’ERC-SOM Vic i Capgirem van anunciar el vot favorable, però van assenyalar que calia tenir en compte que les ajudes no funcionaven per l'aplicació del 155, més enllà dels problemes burocràtics. Per la seva banda, el regidor de Plataforma Vigatana, Josep Anglada, va mostrar l’acord amb el fons de la moció, però va recalcar que "Catalunya no es pot convertir en una ONG mundial".