Vic donarà el nom d’un carrer de la ciutat a l'exacalde Marià Serra Badell
L’adjudicació es va aprovar amb els vots a favor de JuntsxCat, ERC i Capgirem Vic, i el vot en contra la de la regidora no adscrita, Carme Tena.
El ple de l’Ajuntament de Vic del dilluns 12 de desembre va aprovar donar el nom de Marià Serra Badell a un carrer de la ciutat. Es va aconseguir amb els vots a favor de JuntsxCat, ERC i Capgirem Vic i amb el vot en contra de la regidora no adscrita, Carme Tena. Marià Serra Badell va ser alcalde de la ciutat de Vic entre el 1931 i 1934, i entre 1936 i 1938.
El regidor d’ERC, Albert Palou, va expressar: “És un gran dia per la ciutat. Volem donar les gràcies a l’equip de govern perquè sabem que no és fàcil de gestionar. Creiem que és una gran notícia per la figura de Marià Serra”.
Palou va afegir que el procés ha comptat sempre amb tots els partits democràtics de la ciutat. “Creiem que Marià Serra va ser un dels nostres i penso que totes les forces democràtiques ens el podem sentir nostres. Com a democràtic, republicà i com a militant d’un partit que sempre ha lluitat. És una cara visible de totes les persones que van viure fets convulsos. Que el record de la seva figura pugui ajudar a totes les persones que ho van viure”.
Per la seva banda, la regidora de Capgirem Vic, Carla Dinarès, va votar a favor, però accentuant que la gran majoria de noms són masculins i no femenins i que s’ha de revertir aquesta tendència. “Això no vol dir que no valorem la seva figura, creiem que poden entrar a una llista d’espera fins que revertim la tendència masculina”, va afegir Dinarès.
Seguint en aquesta línia, la regidora no adscrita, Carme Tena va detallar: “Aquests dies he estat estudiant a Serra Badell i hi ha un període de la seva etapa que m’ha generat dubtes. En el seu dia vaig votar a favor. És en el seu segon període com a alcalde que se’l podria relacionar amb algun assassinat. Només de pensar que podria votar perquè es posa el nom d’una persona que pot ser còmplice d’assassinats a un carrer no m’agrada. Vull demanar l’ajornament d’aquest punt".
Albert Castells, regidor de Manteniment i Serveis, va explicar que es tracta d’una proposta de fa 9 anys i va recordar que en els últims anys s’ha posat 3 noms femenins a carrers i places de la ciutat. “Ja estem revertint la tendència”.
En resposta, Carla Dinarès, de Capgirem Vic, va celebrar la visió d’aquest punt de vista, però va afegir: “Sí que és veritat que s'ha posat noms a places i carrers, però aquest és el nom que es posa a via pública”.
L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va decidir tirar endavant amb el punt, tot i la petició de la regidora Carme Tena.
Amb els vots a favor de JuntsxCat, ERC i la regidora no adscrita, Carme Tena, i amb l’abstenció de Capgirem Vic, el ple va aprovar el projecte executiu per a la construcció d’un pumptrack a la zona esportiva de Vic, al carrer dels Jocs del 92. La regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, va explicar que és un circuit amb salts pensat per bicicletes, monopatins i patins, que aprofita la inèrcia del cos per moure’s.
Des de Capgirem Vic, Carla Dinarès, va apuntar que el projecte els semblava bé fins que van estudiar la documentació i van veure que el projecte s’ha externalitzat. “No entenem per què s’ha d’externalitzar el projecte, ni entenem la prioritat. És un projecte ambigu i ens preocupa. No s’especifica massa. Aquest és el projecte executiu i no s’especifica res. A més, l’explicació dels plànols no ho acabem d’entendre i ens abstindrem a l’espera que ens diguin com s’ha gestionat”.
Palmero va respondre: “El projecte s’ha externalitzat en una empresa especialitzada, no ho hem fet perquè no tinguem temps, sinó perquè creiem que és una cosa molt específica. Els tècnics municipals creuen que és correcte. Ara hi haurà exposició pública de 30 dies.
Dinarès va afegir: “El raonament que vam fer va ser exactament aquest fins que vam veure que no era realment ningú especialitzat. Ens plantejarem les al·legacions".
El ple va aprovar per unanimitat l’adjudicació de les obres compreses en el projecte executiu de canvi de tecnologia de l'enllumenat públic de Vic. El regidor de Manteniment i Serveis, Albert Castells, va detallar que és una important inversió a la ciutat de prop de 5 milions d’euros. “Vam convidar a cinc empreses especialitzades a presentar-s’hi. L’adjudicació es fa per un import base de gairebé 4 milions".
Des de Capgirem Vic, Carla Dinarès, va anunciar el vot a favor, però amb un apunt. “Ens agradaria dir que aquesta adjudicació s’acabarà efectuant per menys, ja vam manifestar la nostra preocupació".
Amb els vots a favor de JuntsxCat, ERC i la regidora no adscrita, Carme Tena, i en contra de Capgirem Vic, el ple va aprovar l’inici d’expedient per a la cessió gratuïta d’ús temporal de la primera planta de l’immoble anomenat Escola Bressol Sentfores. Des de Capgirem Vic, Susana Vives va expressar el seu vot en contra. “Estem molt a favor de la labor social, però sempre que se cedeixi de manera justa”.
Un altre punt aprovat i, en aquest cas, per unanimitat, va ser l’adhesió de l’Ajuntament de vic a la Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables. La regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, va explicar: “Ja formem part de la nostra pròpia xarxa de ciutat saludables com el projecte URBACT. Aquesta xarxa treballa per la salut com a tema transversal de totes les polítiques municipals i ens interessa molt. Fomenta la col·laboració conjunta entre ciutats”. Palmero va afegir: “També ens sembla interessant perquè és una altra font per obtenir subvencions per millores d’infraestructures. Presentem ara l’adhesió, però no serà fins a l’any que ve. Són més els beneficis que podem obtenir”.
La regidora no adscrita, Carme Tena va mostrar-se satisfeta de l’adhesió. “Celebro que ens adherim a aquesta xarxa perquè ho trobo un projecte interessant per aquest projecte ciutat sostenible.
Actualització de tarifes
Amb els vots a favor de JuntsxCat i la regidora no adscrita, Carme Tena, i en contra d’ERC i Capgirem Vic, el ple va aprovar la modificació de les tarifes de subministrament d’aigua per a l’exercici 2023. El regidor de Manteniment i Serveis, Albert Castells, va explicar que l’augment és a causa de l’encariment de la puja del preu de l’energia, també dels reactius de potabilitzar l’aigua. “És un increment moderat ajustat a la realitat que s’està vivint”.
Josep Lluís Garcia, regidor d’ERC, va apuntar: “L’augment és moderat i sabem que s’està invertint en millores, però també sabem que és un dret universal, un bé ara mateix escàs. Creiem que cal contemplar que la gestió sigui pública. Ciutats com París ho estan fent".
Per la seva banda, Susanna Vives, de Capgirem Vic, va assenyalar que l’augment pot ser justificat, però l’aigua ja ha pujat també pels ciutadans, i els sous no s’apugen.
Castells va respondre: “Hem de mirar de comparar-nos amb municipis del nostre entorn i estem a nivells molt competitius. No hi ha relació directa entre que sigui una gestió pública i que sigui més barat. S’ha treballat per l’eficiència i s’ha apostat per la tecnologia en la gestió de l’aigua, fet que ha permès controlar, per exemple, la sequera que s’ha patit aquest any. Recomano que mirin el context actual”.
El ple també va aprovar amb els vots a favor de JuntsxCat i en contra d’ERC, Capgirem Vic i la regidora no adscrita, Carme Tena, la modificació de les tarifes dels serveis de cementiri, conducció de cadàvers i altres serveis funeraris de caràcter local per a l’exercici 2023.
En aquest sentit, la regidora d’Economia, Núria Homs, va explicar que la gestió dels serveis funeraris és una concessió administrativa que permet la revisió de preus anuals en funció de l’IPC anual. “En aquest cap portem a aprovació la revisió de preus dels serveis funeraris en un 4 % i en un 3 % del servei de tanatori. Aquests augments estan molt per sota de l’IPC actual que ronda el 8 %”.
Josep Lluís Garcia, regidor d’ERC, va apuntar: “Si morir s’ha de convertir en un luxe ens preocupa moltíssim. El preu d’una defunció ronda els 4.000 euros”.
Des de Capgirem Vic, Marc Camacho, va afegir: “Ens trobem davant d’una pujada que creiem que és poc ètica, no només en aquest tema sinó per la puja de preus en general. Què fa l’administració pública aquí? També hi ha hagut un augment en el cost de vida, i no s’apugen els salaris. S’ha d’estar al costat de la ciutadania".
La regidora no adscrita, Carme Tena va dir: “En determinats serveis sí que cal l’externalització, però en aquest cas sí que crec que aquest servei pot ser municipal i oferir un servei de qualitat”.
Homs va aclarir: “No tenim potestat per acabar la concessió. Totes les reflexions que feu ja estan bé, però ara no pot ser, no podem canviar res. Tenim un contracte de serveis que encara és vigent”.
Josep Lluís Garcia, va aclarir: “Té raó que estem barrejant debats, però estem plantejant opcions per si se’ns permet canviar el model. Podem votar lliurement el que creiem".
També es va aprovar amb els vots a favor de JuntsxCat i els vots en contra de Capgirem Vic, i amb l’abstenció d’ERC i la regidora no adscrita, Carme Tena, les tarifes de l’aparcament de la Plaça Major per a l’exercici 2023.
La regidora d’Economia, Núria Homs, va explicar que la gestió del pàrquing Plaça és una concessió administrativa que permet la revisió de preus anuals en funció de l’IPC anual. En aquest cas portem a aprovació la revisió de preus que és del 7,3 %".
Des d’ERC, Josep Lluís Garcia, va expressar: “No considerem que el pàrquing sigui un dret universal, per això només ens abstindrem”.
Marc Camacho, de Capgirem Vic, va dir: “No estem a favor d’aquest model de gestió”.
Millores a la ciutat
El ple de dilluns va aprovar per unanimitat el projecte executiu per instal·lació solar fotovoltaica de 99 KWN per autoconsum connectada a la xarxa per disposar a la coberta de l’edifici de propietat municipal ubicat al carrer de Sant Josep Maria Pallàs 1.
Albert Castells, regidor de Manteniment i Serveis, va explicar que se suma un edifici més a avançar cap a l’eficiència energètica i que permetrà un autoconsum del 20 %.
Des de Capgirem Vic, Carla Dinarès, va mostrar el suport total. “Estem molt a favor que es vagi implementant a tots els edificis de la ciutat. No entenem com edificis nous no s’ha contemplat la instal·lació de plaques, com pot ser la nova biblioteca. Amb tot l’estalvi tindríem una bossa de diners per fer moltes coses per la ciutat. Segurament ara és fer ficció, però ens agrada poder detallar el nostre punt de vista i explicar com faríem les coses”.
L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va afegir: “Els estudis a vegades ens han donat la raó. No sempre és 2+2=4, la qüestió és estudiar-ho i veure que és el millor. A vegades hi ha més ideologia que eficiència".
Dinarès, va respondre: “L’últim estudi va ser el del Consell Comarcal i era molt igualat. Cert és que per nosaltres seria tot municipal. Però hi ha temes com pot ser l’aigua o tenir un enterrament digne o no s’hi pot accedir si és necessari”.
Castells, va afegir: “Al final en inversió en transició energètica s’ha de prioritzar les més eficients. La biblioteca, per exemple, és un edifici que ja neix amb eficiència energètica. Amb la normativa actual estem prioritzant els edificis que més consumeixen".
Dinarès, va respondre: “No veiem massa clar si tenint una coberta com la de la biblioteca no s’hi poden posar plaques. Entenc que han de defensar la seva postura, però també els hi hem de recordar que ha estat una errada".
Castells, va acabar dient: “És l’edifici més eficient que tenim. Entrant veure-ho l’etiqueta A d’eficiència energètica".
També es va aprovar per unanimitat el projecte de reforma i incorporació d’un carril bici segregat al tram del carrer del Pare Huix (Carrer DR. Salarich - Carrer Narcís Verdaguer i Callís).
La regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, va explicar que es tracta d’un projecte que té per objectiu fomentar la mobilitat activa i una vida més saludable. “És un carril bici segregat i hi havia unes al·legacions de Capgirem Vic que demanaven que es mantinguessin uns aparcaments de bicicletes i s’accepten”. Palmero, va apuntar: “També s’ha decidit afegir més senyalització. El pressupost ha augmentat lleugerament i comporta una modificació petita”.
Per la seva banda, Viqui Terricabras, d’ERC, va mostrar-se satisfeta per l’acceptació de les al·legacions. Tanmateix, troben a faltar un projecte de carril bici a tota la ciutat. “S’estan fent pedaços. Necessitem un carril bici com cal”.
Des de Capgirem Vic, Roger Cumeras, també va alegrar-se per l’acceptació de la major part de les al·legacions. “Volem posar de manifest que si es treballés el projecte de carril bici amb experts ens estalviaríem fer al·legacions projecte rere projecte”.
Palmero va tancar el punt agraint la votació a favor. “És evident que voldríem tenir la ciutat transformada d’un dia per l’altre, però és impossible. El nostre projecte de Mobilitat Urbana Sostenible ja contempla molts projectes, però anem al ritme que podem".
També es va aprovar per unanimitat el projecte d’un carril bici segregat per a bicicletes en sentit contrari al dels vehicles als carrers Soledat i Pare Huix.
Bonificacions
La bonificació de l’ICIO per la reforma del Biobanc de l’edifici de laboratoris de l’Hospital Universitari de Vic es va aprovar per unanimitat. El regidor d’Universitat i Ciutat del Coneixement, Josep Arimany, va explicar que, en un moment que hi ha pressió assistencial, és una reforma necessària.
També es va aprovar per unanimitat l’ICIO per les obres de reforma i ampliació de les urgències de l’Hospital Universitari de Vic. Arimany va apuntar que és una obra molt important en el servei d’urgències.
Amb els vots a favor de JuntsxCat, ERC i la regidora no adscrita, Carme Tena ,i el vot en contra de Capgirem Vic, el ple va aprovar la bonificació de l’ICIO per les obres d’ampliació del Col·legi Vedruna-Escorial al carrer Indústria.
Roger Cumeras, de Capgirem Vic: “No veiem que l’ajuntament bonifiqui l’ICIO a fundacions privades, per molt que diguin que la Fundació Vedruna treballi per l’educació”.
L’alcaldessa, Anna Erra, va afegir: “Per nosaltres el servei de salut i d’educació són estructures d’estat i sempre donarem suport per fer les millores que siguin necessàries".
També es va aprovar la venda de participacions socials de la societat VicVerd amb els vots a favor de JuntsxCat, la regidora no adscrita, Carme Tena, i l’abstenció d’ERC i Capgirem Vic.
Albert Castells, regidor de Manteniment i Serveis, va explicar que el procés de reestructuració de l’àrea de serveis fa que VicVerd deixi de prestar els serveis de recollida. “Es proposa la venda de les participacions en l’associació Sant Tomàs per un valor de 122.000 euros aproximadament".
Josep Lluís Garcia, regidor d’ERC, va expressar: “No entenem massa els motius i les necessitats. Se’ns ha informat que Sant Tomàs no tractarà la qüestió fins al 15 de desembre".
El ple va aprovar per unanimitat l’actualització de la instrucció de la funció i interventora de desembre. També es va aprovar per unanimitat la quarta pròrroga del contracte de concessió administrativa per a la gestió del servei d’acolliment diürn dels centres de dia per a la gent gran.
La regidora d’Economia, Núria Homs, va explicar: “La gestió del Centre de Dia per a persones grans Sant Jordi és un contracte de serveis amb FADO i portem una pròrroga de 2 anys més de servei".
Valoració de llocs de treball
Amb els vots a favor de JuntsxCat i ERC i l’abstenció de Capgirem Vic i la regidora no adscrita, Carme Tena, es va aprovar la modificació de la relació de llocs de treball de l’Ajuntament de Vic i de l’OFIM.
La regidora d’Economia, Núria Homs, va explicar que, amb relació al punt 1, l’Ajuntament de Vic disposa d’una Relació de Llocs de Treball que va ser aprovada pel Ple Municipal, en sessió de 12 de juliol de 2021, i posteriorment modificada en diferents acords plenaris. Homs va dir:
“A causa de diferents necessitats organitzatives d’aquesta Corporació, s’ha generat la necessitat de creació de diferents llocs de treball i de modificació de les dotacions d’altres llocs de treball. Per aquest motiu es va fer una sessió de la comissió de Valoració de Llocs de Treball per puntuar i valorar aquests nous llocs de treball i analitzar els canvis de dotacions proposats d’altres llocs de treball.
A posteriori la proposta valorativa de la Comissió de Valoració de Llocs de Treball es va elevar a la Mesa de Negociació Col·lectiva del dia 23 de novembre de 2022, la qual va finalitzar amb acord per unanimitat sobre tots els punts traçats.
A conseqüència d’aquest procés de modificació de la Relació de Llocs de Treball, s’han incorporat a la RLT: 1 tècnic/a mig de guàrdia urbana, 1 administratiu/iva d'administració electrònica, 1 tècnic/a de dinamització comunitària i 1 agent de la oficina d'acollida.
També, a causa de diferents necessitats organitzatives d’aquesta corporació, i de la incorporació a la plantilla de personal de l’Ajuntament de Vic de diferents places a aplantillar previstes en l’oferta pública d’ocupació per estabilització de l’ocupació pública temporal, s’ha generat la necessitat de modificació de les dotacions de diferents llocs de treball, com ara efectius de la GU i efectius de Benestar i família, entre d’altres.
Aquests no son llocs de treball nous, ja estan valorats, simplement el que fem ara es actualitzar el nombre de dotacions de cada lloc i actualitzar la seva ubicació dins de l’organigrama de l’ajuntament.
Aquesta modificació de la Relació de Llocs de Treball no es preveu que suposi cap augment pressupostari per a l’any 2022, ni per l’any 2023, que ja està degudament pressupostats. Els altres 3 punts són la resposta a 3 recursos administratius que demanaven la revisió de determinats factors de la fitxa del lloc de treball.
Aquests 3 recursos s’han estimat parcialment, alguns factors s’han modificat i d’altres no. Això ho ha valorat la comissió de valoració i posteriorment ha estat tractat a la Mesa de negociació, on s’ha arribat a un acord per unanimitat en tots 3 llocs valorats”.
En la sessió del ple, també es va aprovar amb els vots a favor de JuntsxCat i l’abstenció d’ERC, Capgirem Vic i la regidora no adscrita, Carme Tena, la modificació de la valoració dels llocs de treball d’arquitecte/a tècnic/a i de cap de servei de planejament.
Josep Lluís Garcia, regidor d’ERC: “No acabem d’entendre les discrepàncies”.
Amb els vots a favor de JuntsxCat i l’abstenció d’ERC, Capgirem Vic i la regidora no adscrita, Carme Tena, el ple va aprovar la modificació de la valoració del lloc de treball de cap d’unitat administratiu/iva de benestar social.
En aquest sentit, la regidora d’Economia, Núria Homs, va apuntar: “La comissió fa una valoració. Hi ha hagut unanimitat en tots els temes tractats a la mesa de negociació".
També es va aprovar amb els vots a favor de JuntsxCat i l’abstenció d’ERC, Capgirem Vic i la regidora no adscrita, Carme Tena, la modificació de determinats factors del lloc de treball de tècnic/a de ciutadania.
Més punts aprovats
El ple va aprovar per unanimitat la modificació de la data de sessió ordinària del ple del mes de gener de 2023.
Precs i preguntes
ERC va demanar sobre les deixalles i desordre de les adoberies, els punts d’atenció sanitària dels mercats, la línia 1 i línia 2 d’autobusos i la biblioteca Joan Triadú. Per la seva banda, Capgirem Vic va preguntar sobre l’anul·lació de la parada de bus interurbà de la plaça de la Noguera durant el Mercat Medieval i va demanar iniciar una modificació del Catàleg de Béns Protegits del POUM de Vic per incloure Can Raurell, al límit amb Calldetenes.