Vic en estat de prealerta per l'onada de calor
En cas d'activar-se el protocol per onada de calor l'Ajuntament posarà a disposició dels ciutadans refugis climàtics amb aigua i espais frescos on poder refugiar-se
Responsables tècnics i polítics de diverses regidories de l'Ajuntament de Vic s'han reunit aquest matí per valorar la situació de prealerta per l'onada de calor prevista pels pròxims dies a la ciutat. Si la ciutat sobrepassa els 37,4 graus de temperatura l'Ajuntament de Vic activarà el protocol base d'onada de calor al municipi.
Josep-Ramon Soldevila, alcalde accidental, explica que la ciutat està preparada per poder fer front a les altes temperatures i que tothom pugui refugiar-se en espais climatitzats i refrescar-se en zones d’aigua per tal de prevenir situacions de risc.
Activació del protocol
En cas d’activar el protocol d’onada de calor s'habilitaran dos parcs, ubicats en diferents punts del municipi, amb aspersors d’aigua, fonts i ombres perquè la ciutadania que ho necessiti es pugui refrescar. Així, en una primera onada de calor es posarien a disposició el parc de l’Horta de la Sínia i Era d’en Sellés (zona Parc Ató Bisbe); en una segona, el parc d’Occitània i el parc d’en Xavier Roca i Viñas; i en una tercera onada el parc del Pla del Maset i el parc de Sant Jaume.
Espais habilitats on refugiar-se
Per evitar les concentracions, a banda dels dos refugis climàtics que s’habilitaran per cada onada de calor, també s’obrirà l’Orfeó amb accés lliure i es condicionarà per aquelles persones que vulguin anar-hi a llegir, relaxar-se o jugar. Els refugis climàtics com l'Orfeó estaran operatius de 5 de la tarda a 8 del vespre, i es comptarà amb treballadors i treballadores municipals i voluntariat de protecció civil.
Des de l'Ajuntament també es recorda que es compta amb 27 espais passius més de descans. Es tracta de parcs i places amb arbrat frondós que genera sensació de frescor i ajuden a passar una estona més confortable a l’aire lliure. Alguns d’aquests espais passius són el parc del Blanqueig, el de l’ermita Sant Sixt, el de l’Escola Dr. Joaquim Salarich, parc de l’Horta d’en Pau, el de l’Horta Vermella, el de Jaume Balmes, el de Jaume Portell, el de Jordi Sala, el de Sant Llàtzer, el de Santa Anna o la plaça de la Divina Pastora o Francesc Moragas, entre d’altres.
Avisos a població més vulnerable
Els serveis socials de l’Ajuntament també s’ocuparan d’informar a les persones que utilitzen el servei de teleassistència i els grups més vulnerables de la població d’aquestes mesures. De la mateixa manera també es farà des de la Creu Roja a les persones usuàries del seu servei de teleassistència.
Les mesures també es notificaran als Centres d’Atenció Primària de Vic i es donaran consells d’autoprotecció via web municipal, xarxes socials i al panell informatiu ubicat a la plaça de l’Estació.
Consells per l’onada de calor
El Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya emet un seguit de recomanacions i consells en relació a l’onada de calor:
A casa
- Controleu la temperatura
- Durant el dia, tanqueu les persianes de les finestres on toca el sol.
- A la nit, obriu les finestres de casa per refrescar-la.
- Estigueu-vos a les estances més fresques.
- Recorreu a algun tipus de climatització (ventiladors, aire condicionat). Si no en teniu, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, cinemes, etc.).
- Refresqueu-vos sovint amb dutxes, tovalloles mullades amb aigua, etc.
- Beveu aigua fresca de forma regular encara que no tingueu set.
- Si teniu animals de companyia, procureu que no s'estiguin al sol i hidrateu-los.
Al carrer
- Eviteu el sol directe
- Porteu una gorra o un barret.
- Utilitzeu roba lleugera (cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
- Procureu caminar per l’ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
- Porteu aigua i beveu-ne sovint.
- Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba.
- Eviteu sortir a les hores de més calor i eviteu les activitats físiques intenses.
Al cotxe
- Eviteu viatjar amb cotxe durant les hores de més calor i porteu sempre líquids per hidratar-vos.
- No deixeu mai els nens ni les persones especialment vulnerables a l'interior del vehicle amb les finestres tancades. Tampoc podeu deixar dins el cotxe amb les finestres tancades els animals de companyia.
- Quan feu un viatge llarg, atureu-vos periòdicament per descansar i refrescar-vos.
- Feu una atenció especial als canvis sobtats de temperatura que es produeixen en entrar i sortir del vehicle.
Als àpats
- Feu menjars lleugers, eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories (salses, fregits, arrebossats).
- Preneu aliments rics en aigua (fruites, verdures i hortalisses); us ajudaran a recuperar les sals minerals perdudes per la suor.
- Beveu molta aigua i sucs de fruita al llarg del dia, encara que no tingueu set.
- No prengueu begudes alcohòliques.
Si coneixeu gent gran o malalta que viu sola
- Mireu de visitar-los un cop al dia.
- Ajudeu-los a seguir aquests consells.
- Si prenen medicació, reviseu amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s’ha d’ajustar o canviar.
Si trobeu alguna persona amb els efectes de la deshidratació
- Aviseu urgentment els serveis mèdics o el 112.
- Traslladeu-la a un indret més fresc.
- Doneu-li aigua, mulleu-la i venteu-la, fins que arribin els professionals de la salut.