Cartell de la campanya d'aquest any

Vic enceta demà els actes pel Dia Internacional contra les Violències Masclistes

Enguany es vol fer èmfasi en les violències digitals a les xarxes socials i moltes de les activitats seran en línia a causa de la situació sanitària

 

L’Ajuntament de Vic, a través de l’Oficina Tècnica d’Igualtat de Gènere i LGTBI, organitza com cada any diverses activitats durant el proper mes per commemorar el Dia Internacional contra les Violències Masclistes, el 25 de novembre. La programació d’aquest any, que recull taules rodones, tallers, teatre, conferències o cinema amb l’objectiu de sensibilitzar a la ciutadania entorn les violències masclistes i mostrar el rebuig a les mateixes, comença el 30 i 31 d’octubre amb la projecció del documental Las muertes chiquitas, de Mireia Sallarès, al Casino. Enguany, però, per la situació sanitària actual, moltes de les activitats són en línia o bé es poden realitzar en aquest format.

“Ens volem vives” torna a ser el lema de la campanya tenint en compte que moltes dones són assassinades, més de 1.000 des de que es comptabilitzen els assassinats el 2003. Des de principis del 2020, 11 dones han estat assassinades a Catalunya i 74 dones a l’Estat, segons dades de la plataforma feminicidio.net. Les violències masclistes són una realitat i, per tant, l’autodefensa feminista és un dret ineludible.

L’aplicació de la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista, estableix mecanismes de prevenció, detecció, intervenció i recuperació de les violències masclistes necessaris pel correcte abordatge de les violències i per a la seva prevenció. No obstant, cal anar més enllà i que l’acció sigui patent en totes les àrees dels ens locals i de les diferents administracions públiques.

La regidora d’Igualtat, Núria Vergés, remarca que la campanya vol fer un especial èmfasi en les violències digitals, quan les xarxes socials i plataformes de comunicació han estat durant mesos les vies de comunicació social. Aquesta violència, gens menyspreable i que fa anys que es dóna, especialment en les dones més joves, és la que es vol reflectir en la imatge de la campanya compartida entre les polítiques públiques d’igualtat de gènere de l’Ajuntament de Manlleu, Torelló, Centelles i Vic, la Mancomunitat La Plana, el Consell Comarcal d’Osona i qualsevol municipi de la comarca que el vulgui fer servir.

De la programació d’aquesta campanya destaquen els tallers d’autodefensa feminista digital, a càrrec de Donestech; el taller de serigrafia feminista, a càrrec d’Embrutafils i Madame Tornado; i el taller “Explorem la masculinitat” adreçat a homes i impartit per Teo Valls.

El programa inclou la taula rodona en línia “Repercussions de la COVID-19 en el treball productiu i reproductiu de les dones” a càrrec de María Solanas Cardín i Sara Moreno Colom. També hi haurà xerrades organitzades comarcalment: “La violència sexual com a projecte polític: el cas Alcàsser i la construcció del terror sexual”, a càrrec de Nerea Barjola, i “Ecofeminisme: situació actual climàtica i d’emergència social”, a càrrec de Federica Ravera.

Com els darrers anys, es podrà comptar amb la projecció del film Les Perseides, d’Ànnia Gabarró i Alberto Dexeus emmarcat en la vuitena edició del projecte “Conegudes (també) a casa”. Aquest projecte s’inclou dins el programa “Itineràncies” de la 28a Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Per commemorar el Dia Internacional contra les Violències Masclistes, entre els dies 25 i 28 de novembre s’il·luminarà de color lila la torre del rellotge de l’Ajuntament de Vic i entre els dies  24 i 28 de novembre, la xemeneia de l’edifici El Sucre.

Podeu consultar tota la programació de les activitats en aquest enllaç.