Vic engega el projecte “Seguim els rius”

Es potencia el coneixement dels rius a les escoles

Imatge dels alumnes de l’Escola del Guillem de Montrodon i la regidora de Medi Ambient, Mercè Vidal.
Imatge dels alumnes de l’Escola del Guillem de Montrodon i la regidora de Medi Ambient, Mercè Vidal

Els darrers anys l'Ajuntament de Vic ha realitzat diverses actuacions de recuperació del bosc de ribera de les ribes dels rius Gurri i Méder. La darrera actuació finalitzada ha estat la recuperació del riu Gurri a la zona del pont del Bruguer. Es tracta d'un tram de 750 m, que estava molt deteriorat per la presència d'horts urbans i de moltes espècies vegetals forànies i introduïdes que impedien el correcte desenvolupament del la vegetació autòctona pròpia de les nostres riberes. Aquesta zona inclou diversos elements de patrimoni especialment singulars com el pont d'en Bruguer, el pont de Ferro i la font del Cantarell. L'actuació ha permès, a més millorar i ordenar la senyalització existent, recuperar l'esmentada font i potenciar les visuals dels dos ponts, fent que tot l'espai hagi guanyat sensiblement en qualitat paisatgística i d’ecosistema. Aquestes obres de millora han tingut un cost de 220.000 € i han estat totalment finançada pel FEIL, així ho ha afirmat la regidora de Medi Ambient, Mercè Vidal.

 

Aprofitant les diferents actuacions de recuperació dels rius i el programa educatiu de medi ambient que es porta a terme des de la regidoria de medi ambient amb les escoles de la ciutat, s'ha creat el projecte 'SEGUIM ELS RIUS'. Aquest projecte consisteix en que cada escola de la ciutat ha escollit un tram de riu diferent i en fa un 'apadrinament' . Mitjançant aquest, les escoles desenvoluparan un conjunt d'activitats i accions educatives del seu currículum en el tram que hagin escollit; hi faran sortides per conèixer el medi, el seu estat ecològic, la seva evolució, i en faran un seguiment amb els seus alumnes. També hi poden desenvolupar tasques de neteja i recuperació d'hàbitats degradats, de recuperació de la memòria històrica dels usos de l'aigua i del riu, i tot allò que tingui relació amb el riu. Els resultats de cada exploració o activitat es posaran en comú entre les escoles a través d'un blog on podran comparar les dades dels diferents trams que porta cada escola.

 

La regidora de Medi Ambient, Mercè Vidal ha explicat que de moment ja hi ha 8 escoles que hi participen en diferents tram del Méder i del Gurri, i precisament avui s’ha pogut veure com l’Escola del Guillem de Montrodon feia el seu treball a aquest tram recentment restaurat.