Quílez, Castells, Erra, Piella i Brachs en la presentació de la campanya

Vic engega la campanya “Aquest Nadal il·lusiona’t”que promou la compra segura i de qualitat al comerç de proximitat

La Cavalcada de Reis tindrà un recorregut de 20 quilòmetres per tots els barris i Sentfores-La Guixa i es repartiran 15.000 fanalets per substituir l’absència dels teiers

 

Amb el lema “Aquest Nadal il·lusiona’t, a Vic hi compraràs segur”, l’Ajuntament de Vic ha presentat avui al migdia la campanya de Nadal d’aquest any i les novetats de la 77a Cavalcada de Reis. “Aquest Nadal il·lusiona’t” apel·la a la voluntat de continuar donant impuls comercial i social a la ciutat i mantenir-la viva, tal i com es recull en l’espot que s’ha presentat en primícia i que s’estrenarà aquest divendres 20 de desembre a 2/4 de 7 de la tarda a El 9 TV i el Canal Taronja. La presentació de la campanya ha anat a càrrec de l’alcaldessa Anna Erra, la regidora de Promoció Econòmica, Ocupació i Comerç, Bet Piella; el regidor de Serveis i Manteniment, Albert Castells; el president de Vic Comerç, Toni Brachs; i la representant dels artesans del carrer de la Riera, Sandra Quílez.

 

Erra ha recordat que, en aquest moment, a Vic “les dades epidemiològiques estan millorant, la feina ben feta comença a veure’s” i que malgrat les limitacions de la pandèmia “teníem clar que no ens podríem perdre la campanya de Nadal”. “El Nadal ja és aquí, arriba a la ciutat i serà segur”, ha remarcat tot fent una crida a mantenir una cadena de seguretat i coresponsabilitat entre tots. “Amb il·lusió volem demostrar que som una ciutat que està forta, viva i que sortim amb empenta d’aquesta situació”, ha afegit l’alcaldessa. 

 

Erra ha destacat que “com a Ajuntament la nostra preocupació ha sigut la salut, però també la reconstrucció econòmica i social de la ciutat i en aquest sentit va la campanya de Nadal, que mostra que venir a comprar en aquest centre comercial a cel obert de qualitat que és Vic és segur”. Pel que fa a la Cavalcada, l’alcaldessa ha fet èmfasi en què “des del principi vam dir que els Reis arribarien i que la Cavalcada es farà i arribarà més a prop”.

 

El 5 de gener de 2021 tindrà lloc la 77a Cavalcada de Reis de Vic, que tindrà un nou format a causa de la pandèmia i durà per lema “Aquest any més a prop. Il·lumina el teu barri”. L’arribada de Ses Majestats serà a les 6 de la tarda pel barri de Sant Llàtzer i està previst que duri unes 3 hores. Aquest any, per evitar aglomeracions, s’ha dissenyat un recorregut per a la comitiva reial d’uns 20 quilòmetres (sis vegades més llarg que de costum) pels diferents barris i  Sentfores-La Guixa, de manera que tothom podrà veure’ls a passar ben a prop -des de casa o des del carrer més proper d’on es viu- i els veïns i veïnes de l’entorn rural del municipi caldrà que s’acostin al punt que tinguin més a prop.

 

Castells ha dit que la Cavalcada d’aquest any “volem que sigui una retransmissió en directe” amb l’objectiu que els infants i persones que estiguin en quarantena i els col·lectius de risc puguin seguir-la des de casa. La Cavalcada es retransmetrà en directe a www.vic.cat i també per El 9 TV i Canal Taronja. Per aquests mateixos canals, i atès que l’alcaldessa Anna Erra en aquesta ocasió no podrà fer la rebuda de Ses Majestats al balcó de l’Ajuntament, també es podrà seguir en exclusiva el discurs reial que tradicionalment acaba amb “A dormitare, a la nonne” per convidar els nens i nenes a anar a dormir.

 

“La comitiva reial serà més lleugera que l’habitual i els reis no es desplaçaran amb les seves tradicionals carrosses sinó que ho faran amb uns carruatges tirats per cavalls i a una velocitat una mica més alta que de costum”, ha explicat Castells. La comitiva reial estarà formada per 12 vehicles amb plataformes i tindrà uns 400 metres de llargada (la meitat de l’habitual). Estarà encapçalada per la plataforma “Vic, ciutat a la mesura humana”, que anirà acompanyada per diversos informadors amb bicicleta que recordaran les mesures de seguretat que s’hauran de seguir. A continuació vindran la plataforma de l’Estrella; la de l’Astròleg; la del Patge Berenguer i la Patgessa Dolça; la de l’or, l’encens i la mirra; la del carbó; la dels regals; i la dels xumets, totes amb equips de so. Degut a l’actual situació, el nombre de participants a la comitiva es veurà reduït de 800 a 30 persones i enguany s’eliminaran els teiers. Tampoc es repartiran caramels.

 

Com a novetat de la Cavalcada, aquest any per guiar la comitiva dels Reis d’Orient i il·luminar els carrers es repartiran 15.000 fanalets, 5.000 dels quals es distribuiran a les escoles de Vic per a tots els nens i nenes de 3 anys fins a 4t de primària junt amb una carta signada per Ses Majestats, i la resta de fanalets es faran arribar a associacions de veïns, comerços, residències i centres hospitalaris de la ciutat a partit del mes de desembre.

 

La recollida de cartes per a Ses Majestats es farà en diferents dies i punts de la ciutat. El Patge Berenguer i la Patgessa Dolça en rebran els dies 1, 2 i 3 de gener a les 5 de la tarda a les portalades de la Casa Masferrer. També hi haurà patges reials a diferents barris de Vic: el dia 26 de desembre a les 12 del migdia al Centre Cívic Can Pau Raba, el dia 1 de gener a les 6 de la tarda al Centre Cívic Serra-de-Sanferm, i el dia 2 de gener a les 5 de la tarda a la Plaça Pilarín Bayés (centre comercial Vic 2) i a les 6 de la tarda al Centre Cívic Plaça d’Osona.

 

Encesa de llums i Mercat d’Artesans

 

Piella ha explicat que des de l’inici de la pandèmia es va veure clar que s’havia de posar en marxa la Taula de Reactivació del Comerç on es va posar de manifest “la importància que l’Ajuntament continuï vetllant perquè la ciutat sigui viva i segura”, motiu per al qual es va encarregar l’espot publicitari d’aquesta campanya.

 

La regidora de Promoció Econòmica, Ocupació i Comerç ha dit que per estar al costat dels comerços hi havia un factor molt important que era la il·luminació de Nadal als carrers. Aquest any s’avança una setmana i es farà l’encesa oficial aquest divendres 20 de novembre a la tarda, coincidint amb la difusió de l’espot publicitari que apel·la a la il·lusió i l’encesa de l’esperit nadalenc. Aquest any s’incorporen 30 noves lluminàries que se sumen als més de 500 ornaments de Nadal, cortines de llum i cordons de llum que ja es van encendre l’any passat. La principal novetat enguany és que l’estructura està feta amb canya de sucre d’origen ecològic. Per tant, part de la il·luminació és reciclable, biodegradable i d’origen ecològic. 

 

A banda d’il·luminar-se els mateixos punts de la ciutat que l’any passat, als barris del sud de la ciutat -Remei i l’Estadi- s’hi ha afegit un tram del carrer Pius XII, un tram del carrer Bisbe Strauch i un tram de la rambla de Josep Tarradellas, a més a més del passeig de la Generalitat que ja s’il·luminava cada any, així com també està previst un tram del carrer de l’historiador Raimon d’Abadal.

 

Tot i que el Mercat Medieval ja es va decidir que aquest any se suspendria, si la situació sanitària ho permet Piella ha anunciat que es farà el Mercat d’Artesans, els caps de setmana des de la Puríssima fins a Reis. Per poder garantir les distàncies de seguretat es traslladarà de la plaça Major a la rambla del Passeig i es comptarà amb la presència de 35 parades de productes artesans i producte nadalenc.

 

Com a president de Vic Comerç, Brachs ha començat la seva intervenció apuntant que “el comerç de proximitat està passant per moments difícils, però hi posem ganes i optimisme i és molt bo que anem de la mà amb l’Ajuntament”. El president de Vic Comerç ha elogiat l’espot publicitari d’aquesta campanya de Nadal, perquè “ven i transmet el que el comerç de la ciutat vol reflectir”.

 

Sobre la campanya engegada des de l’estiu “T’ho portem a casa!”, Brachs ha recordat que els 75 petits comerços adherits a aquesta plataforma digital i que ja han adaptat la seva logística lliuren les compres “a tota Osona sense cap cost per al client”. En aquest sentit, remarca que “estem oferint la mateixa comoditat d’altres grans plataformes però amb tot el valor afegit del comerç de proximitat”.

 

A la part final de la presentació i amb l’ajuda d’una maqueta, Quílez ha explicat com serà aquest any l’Arbre dels Desitjos que es col·loca a la plaça del Pes, un element que s’ha convertit en part de la decoració de Nadal a la ciutat, a més del tradicional avet que des d’avui s’ha instal·lat a la plaça Major. Enguany, l’Arbre dels Desitjos serà una escultura de ferro forjat, amb fulles de pell en al·lusió a la tradició adobera de la ciutat i una serigrafia a la base. L’arbre, treballat de manera col·lectiva per part de quatre artesans del carrer de la Riera de Vic, durà la paraula “Pau” escrita en diversos idiomes. La voluntat és que aquest element escultòric pugui quedar instal·lat de forma permanent en algun lloc de la ciutat.

 

Tota la programació actualitzada de la campanya de Nadal i la informació sobre totes les mesures de seguretat es podran consultar al web Nadal.vic.cat