Vic es postula com a ciutat UNESCO per la Gastronomia

La decisió es prendrà la propera primavera a París

Anna Erra, Josep M. Vila d’Abadal Joan Naudó a la roda de premsa d’avui al matí.
Anna Erra, Josep M. Vila d’Abadal Joan Naudó a la roda de premsa d’avui al matí

Avui al matí l’Ajuntament de Vic ha acollit la roda de premsa per explicar que Vic opta a una candidatura per aconseguir el segell de Vic ciutat UNESCO per la Gastronomia. Aquest segell permetrà situar la ciutat de Vic a mapa mundial i li donarà visibilitat, reconeixement i prestigi. A més, segons paraules de la 1a tinent d’alcalde, Anna Erra, la categoria permetrà donar una diferenciació a la ciutat que a la vegada serà un pol d’atracció turística i dinamisme econòmic. En aquesta línia la regidora ha explicat que actualment hi ha només 3 ciutats al món que gaudeixen d’aquest segell de qualitat i Vic opta a ser la 4a, a banda de ser única dins l’estat Espanyol.

 

Durant la presentació, el president del Gremi d’Hostaleria d’Osona, Joan Naudó, ha detallat els passos fets fins ara i els que s’hauran de fer pròximament fins a saber la deliberació final que tot apunta que es farà pública el mes de maig de 2012 a la seu de la UNESCO de París.

 

Vic, ciutat UNESCO de la Gastronomia és un projecte que ha impulsat el mateix Gremi d’Hostaleria d’Osona. A partir de converses amb l’Institut Català de la Cuina es va redactar un estudi inicial per tal de veure si la ciutat tindria opcions a optar al distintiu. Després d’un anàlisi exhaustiu es va arribar a la conclusió que la ciutat de Vic podia reunir les condicions exigides: restaurants de qualitat; empreses dedicades a l’alimentació; els productes de denominació d’origen com la llonganissa de Vic i el pa de pessic; museus d’interès internacional; mercat de productes de la terra, entre altres.

 

D’altra banda, Joan Naudó ha explicat que el projecte compta amb un comitè de direcció format per Anna Erra (1a tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic); Joaquim Comella (empresari i membre de la IGP Llonganissa de Vic); Jordi Montaña (rector de la UVic); Nandu Jubany (cuiner i empresari); Antoni Riera (catedràtic d’Història Medieval de la Universitat de Barcelona i membre de l’Institut d’Estudis Catalans)i Josep Pujadas (president de la delegació a Osona de la Cambra de Comerç) i també ha rebut el suport d’altres administracions com Diputació de Barcelona, Generalitat de Catalunya, Consell Comarcal d’Osona i grups de l’oposició del consistori vigatà.

 

El president del Gremi d’Hostaleria d’Osona, Joan Naudó, ha explicat que en aquest llarg procés ja s’ha superat la primera etapa en la qual la UNESCO avala que Vic reuneix tots els requisits; ara s’ha de confeccionar el document definitiu per presentar a la institució mundial que consta d’un estudi de tota la situació política, econòmica, social i cultural adaptat als criteris de la UNESCO; la redacció del document oficial final de la candidatura; la maquetació del document oficial de la candidatura; i la traducció de tots els documents a l’anglès i francès.

 

A la mateixa roda de premsa l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal ha remarcat que una vegada més “la ciutat de Vic té una energia sense límits” i “és valenta alhora d’assumir nous reptes”. Vila d’Abadal també ha manifestat que la ciutat ja és un exponent a nivell gastronòmic. Finalment, l’alcalde ha matisat que una vegada més la ciutat de Vic lidera un projecte a nivell de país i es reafirma la seva capitalitat.