Vic es torna a convertir en capital internacional de la tòfona

La festa de la tòfona i la gastronomia ha omplert d’activitat l’edifici de El Sucre de Vic al llarg de tot el cap de setmana

Jordi Turull, Anna Erra, Josep Puigdollers, Joan Laporta i Helena Garcia Melero.
Jordi Turull, Anna Erra, Josep Puigdollers, Joan Laporta i Helena Garcia Melero

 

 

Aquest diumenge al migdia Vic ha tancat una nova edició del Trufforum, la festa de la tòfona i la gastronomia que, un any més, ha impulsat nombroses activitats amb l’objectiu de promoure l'ús responsable d'aquest producte a les cuines domèstiques i professionals.

 

Després de l’edició virtual del passat 2021 a causa de la pandèmia, engany el Trufforum Vic ha tornat a la presencialitat i al format habitual. Un dels espais destacats del Trufforum Vic ha estat el Mercat de la Tòfona, on els visitants han pogut comprar tòfona fresca de màxima qualitat triada i selecciona per experts. En total se n’han venut i consumit més de 20 kg al llarg de tot el cap de setmana. Al Mercat hi han participat un total de 9 associacions procedents de diversos indrets de l’Estat Espanyol. Els visitants també han pogut  comprar productes tofonats sense aromes artificials al Market.

 

Daniel Oliach, director del Trufforum Vic i tècnic del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) s’ha mostrat satisfet dels resultats d’aquesta edició; ‘hem aconseguit apropar la tòfona a la ciutadania i promoure’n el consum a través del mercat de tòfona fresca de qualitat i del market de productes tofonats’. I és que ‘els visitants han pogut consumir tòfona, conèixer-la i gaudir-la’.

 

D’aquesta edició, n’ha destacat especialment l’èxit de l’Acadèmia de la Tòfona que, el divendres, va aplegar a Vic més de 200 alumnes procedents d’escoles d’hostaleria d’arreu de Catalunya que van conèixer la tòfona com a producte i també com tractar-la a la cuina amb especialistes com Pere Muxí (SoTaTerra), Quico Arumí (Can Jubany) o Lluc Crusellas (El Carme Pastisseries). Aquesta acadèmia ha estat una de les novetats del programa d'enguany, una acció que forma part del Pla d’Acció per al Desenvolupament del sector tofoner a Catalunya i que, després de la bona rebuda que ha tingut, es preveu potenciar en properes edicions.

 

El Trufforum Vic també va acollir, divendres, la reunió del Pla d’Acció per al Desenvolupament del sector tofoner a Catalunya. Segons Oliach, ‘s’està complint amb els objectius plantejats pel seu desenvolupament’. Entre les conclusions, es va posar de manifest que ‘es veu un increment de la producció de tòfona a nivell de conreu’. Segons dades del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, s’ha registrat un increment de prop d’un 50% respecte la campanya anterior, arribant a superar les 3 tones de tòfona a Catalunya. Paral·lelament, i que també és un dels objectius del pla, ‘hem de potenciar el consum de tòfona a la restauració i a nivell particular’.

 

Congrés Internacional de la Tòfona

El dissabte, més de 70 professionals del sector van participar al Congrés Internacional de la Tòfona que va comptar amb ponències de primer nivell amb especialistes d’arreu del món. Entre d’altres qüestions, es va donar a conèixer la possibilitat de conrear la tòfona blanca, la tuber magnatum, fora de la seva àrea de distribució natural o també de la possibilitat de conrear tòfona a desert. A nivell de tècniques de cultiu de la tòfona negra, es van abordar temes importants com el reg o el control de biològic de l’escarabat de la tòfona. També es va parlar de l’estat actual del sector tofoner, dels desafiaments als que s’enfronta i de les accions a desenvolupar.

 

Les activitats Les sessions de cuina en directe a l’Auditori han comptat amb la participació de cuiners de renom. El dissabte va ser el torn de Nandu Jubany i Quico Arumí, de Can Jubany, i Oriol Castro, del restaurant Disfrutar. En les dues sessions, es va posar èmfasi en donar consells pràctics sobre com utilitzar la tòfona a nivell domèstic amb propostes fàcils i ràpides per perdre la por al diamant negre de la cuina.

 

També es van donar consells pràctics al voltant dels diferents talls que es poden aplicar a la tòfona i quin efectes tenen o com conservar-la. Nandu Jubany i Quico Arumí van elaborar en directe alguns dels plats que inclou el menú de la tòfona que ofereixen a Can Jubany com un ou d’oca amb tòfona, la pizza de tòfona o la botifarra tofonada. Oriol Castro, a més de proposar moltes elaboracions fàcils per fer a casa, també va exposar altres usos que practiquen al Disfrutar. Entre les propostes, va explicar un nou ús que han investigat recentment, i és infusionar la tòfona per treure’n un suc que els permet aplicar-la a moltes elaboracions.

 

Una de les sessions més especials la van protagonitzar, el dissabte, Empar Moliner amb Jordi Coromina (L’Horta, Tavertet), integrant del col·lectiu Osona Cuina i Vicenç Fajardo (Saó, Fonteta), de Cuina de l’Empordanet. En aquesta ocasió l’Auditori es va convertir en un espai de tast on els assistents van poder degustar diverses tapes maridades amb diferents vins escumosos. L'activitat a l’Auditori s’ha tancat aquest diumenge al matí amb Gessamí Caramés, que ha demostrat com aplicar la tòfona als postres amb diverses elaboracions.

 

L’Aula de la Tòfona ha acollit diverses activitats al llarg del cap de setmana que han inclòs tast i que han comptat, entre d’altres, amb Jan Fargas, de Les Voltes de Sant Sebastià (Moià); Lluc Crusellas, Arnau Arboix, Toni Clusella i Josep Esturi, de Taula dolça, l’Associació de Pastissers d’Osona o Uri Sala, d'El Gravat de Vic. El programa d’activitats també ha inclòs un tast de còctels amb tòfona o una sessió dedicada a aprendre a diferenciar les aromes de la tòfona i productes tofonats de manera natural o artificial.

Joan Laporta, Tòfona d’Or A més dels nomenaments dels Ambaixadors de la Tòfona del divendres, que van rebre David Andrés (Via Veneto i Somiatruites) i Santi Santamaria, enguany el Trufforum Vic ha estrenat un nou reconeixement, la Tòfona d’Or. Dissabte, Joan Laporta, president del Futbol Club Barcelona, va rebre aquest guardó. Laporta, amant de la tòfona, va destacar que ‘és un producte molt arrelat al territori però que encara ho ha de ser més’ i es va compropertre a fer ‘tot el que pugui per donar a conèixer la tòfona arreu’. El president del Futbol Club Barcelona, va rebre un guardó que reprodueix una tòfona, segons ell ‘la Pilota d’Or’ de la tòfona.

 

Els millors gossos tofonaires

La Plaça Major de Vic ha estat l’escenari aquest diumenge al matí de 3r Campionat de Catalunya de Gossos Tofonaires que ha comptat amb la participació dels 16 millors equips de Catalunya. El primer premi ha estat per a Josep Casals i la Lia (Roda de Ter), el segon per a Jordi Ballester i la Kiss (Lliçà d’Amunt); i el tercer per a Òscar Beltran i la Queen (L’Hospitalet de l’Infant).

El Trufforum Vic està impulsat per l'European Mycological Institute (EMI) i organitzat per l’Ajuntament de Vic, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic, la Diputació de Barcelona, l’Associació de Productors de Tòfona de Catalunya (PROTOCAT), el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i el Consell Empresarial d’Osona.