Vic explica el projecte “A la feina, en català"
Es tracta d’una iniciativa adreçada a les empreses
Avui al matí s’ha presentat una nova iniciativa de formació lingüística en l’àmbit laboral. El projecte està gestionat per l’Ajuntament de Vic, la Fundació Mil•lenari i amb la col•laboració del Consorci de Normalització Lingüística d’Osona. Té l’objectiu d’oferir a les empreses de la ciutat recursos per potenciar i afavorir l’ús de la llengua catalana dins de l’àmbit laboral.
Un dels punts claus del projecte és oferir formació lingüística a les persones estrangeres. El fet que aquestes persones aprenguin a parlar el català, és una millora qualitativa tant per l’empresa com per la pròpia persona. Per una banda, la persona millora el seu procés d’integració a la societat i a la ciutat, i a la vegada l’empresa té treballadors i treballadores més preparats per fer la feina, i amb molta més facilitat per comunicar-li qualsevol aspecte de l’àmbit laboral.
Per tal que l’aprenentatge del català de les persones estrangeres sigui efectiu és important que hi hagi una consciència global dins l’empresa, i que tot el personal que hi treballa col•labori. Per aquesta raó, el projecte també ofereix una part de formació i assessorament lingüístic per la resta del personal de l’empresa.
El projecte pretén oferir a les empreses diferents recursos:
1. Cursos de català per persones no catalano-parlants.
2. Formació lingüística per els professionals que facin tasques administratives.
3. Altres: altres necessitats i demandes que sorgeixin de la pròpia empresa.
L’empresa o empresari que estigui interessat/a en participar del projecte es pot posar en contacte amb l’Oficina Municipal d’Acollida de l’Ajuntament de Vic, trucant al telèfon 93 702 72 82 o bé enviant un correu electrònic a: oficinaacollida@vic.cat.
La roda de premsa ha comptat amb la presència del regidor de Cultura i Ciutadania, Joan López i Carol que ha destacat que es tracta d’un projecte molt oportú i on l’empresa executa una funció social important. En la mateixa línia, el regidor ha manifestat que “estem molt satisfets que el sector empresarial s’impliqui en la cultura i la llengua catalana”. Per la seva banda, la vicepresidenta del Consell
Empresarial d’Osona i membre de la junta de la Cambra de Comerç de Barcelona de la delegació d’Osona, Lourdes Baulenas ha explicat que des de les dues associacions empresarials es veu convenient apostar per aquesta eina de formació i així poder donar millores a l’empresa. Segons Baulenas amb aquesta formació es millora la comunicació interna d’una organització.
Per la seva banda, la representant de la Fundació Mil•lenari Sara Duch ha explicat que aquest programa s’hi pot adherir qualsevol empresa, ja que existeix un crèdit anual destinat a la formació del treballador/a. Duch ha expressat que sovint aquest recurs de bonificació en formació es desconeix i per tant moltes empreses el perden, ja que s’ha de portar a terme dins de l’any natural. Per això, ha animat a totes les empreses a participar-hi.
“A la feina, en català”, vol ser un projecte que pugui donar-se conèixer a tot el teixit empresarial de la ciutat i comarca i que totes les organitzacions se’n puguin beneficiar