Vic forma a voluntaris perquè ensenyin català a persones nouvingudes

Joan López i Carol ha anunciat que es crearà la “Taula de la llengua”

D’esquerra a dreta: Rosa M. Rubio, Joan López i Carol i Helena Mínguez a la presentació d’avui d’aquesta iniciativa.
D’esquerra a dreta: Rosa M. Rubio, Joan López i Carol i Helena Mínguez a la presentació d’avui d’aquesta iniciativa

L’Ajuntament de Vic a través de l’Oficina Municipal d’Acollida impulsa un curs sobre la metodologia per a l’alfabetització en català per a voluntaris que després ensenyen la llengua catalana a persones nouvingudes. Amb aquesta formació, l’Ajuntament de Vic vol facilitar eines i recursos pedagògics a aquests voluntaris amb l’objectiu de facilitar la integració a la nostra llengua i cultura.

 

La roda de premsa ha comptat amb la presència de l’alcalde per substitució, Joan López i Carol que ha destacat la gran tasca que fan aquests voluntaris “oferint temps i coneixements als alumnes”. A la vegada López ha anunciat que abans de Sant Jordi l’Ajuntament de Vic crearà la “Taula de la Llengua” que estarà composada pels membres de la mateixa comissió lingüística de la Xarxa d’Acollida Municipal i altres entitats culturals, sindicats i associacions empresarials i del món econòmic. A partir d’aquesta nova iniciativa es crearà “un observatori per conèixer l’estat del català a la nostra societat vigatana” i així poder dissenyar accions concretes a favor de la llengua catalana. Amb aquesta iniciativa i el curs de metodologia per a l’alfabetització en català que comença avui a la tarda es defensa el missatge de fons “aprendre el català no és anar en contra de cap altra llengua”.

 

També s’ha comptat amb la presència de dues voluntàries que han explicat la seva experiència. Aquest és el cas de Rosa M. Rubio que ha explicat que “fer de voluntària lingüística és una tasca molt maca i enriquidora per part de les dues parts, i a més des d’una perspectiva no paternalista”. Rubio ha afegit que es tracta d’una interacció molt positiva, ja que ella mateixa també aprèn cada dia coses noves. A la vegada, la voluntària ha animat a la ciutadania a sumar-se a aquesta experiència i ha informat que no és necessari tenir cap titulació concreta per exercir de voluntari lingüístic. D’altra banda, Helena Mínguez ha expressat la importància de que la tasca que fan els voluntaris ha de partir de molta humilitat i és important destacar la “funció de la construcció cultural” que es fa. A la vegada, Mínguez ha ressaltat que és a partir del coneixement de la llengua catalana que s’afavoreix en gran part a la cohesió i integració social de les persones nouvingudes”.

 

Els curs està organitzat per la comissió lingüística de la Xarxa d’Acollida Municipal que gestiona i organitza la formació lingüística i d’alfabetització de les persones nouvingudes de la ciutat. Està formada per l’Oficina Municipal d’Acollida, el Centre de Normalització Lingüística d’Osona, el Centre de Formació de Persones Adultes Miquel Martí i Pol, l’Espai de Benvinguda Educativa, el VicDones, l’Aula de Formació Continuada, la Unitat de Cooperació de l’Ajuntament, Creu Roja, Càritas Arxisprestal de Vic i Casal Claret.

 

El curs es fa tots els dimarts del mes de març de 18.00 h a 19.30 h al Centre Cívic Can Pau Raba i en aquests moments ja hi ha inscrites 22 persones. No obstant, Vic ja compta amb 26 voluntaris lingüístics que mobilitzen un total de 260 persones nouvingudes.

 

D’altra banda és important destacar que a la ciutat de Vic compta amb centres que ja es dediquen pròpiament a la formació lingüística, com és el Centre de Normalització Lingüística d’Osona i l’Escola d’Adults que treballen dia a dia per donar a conèixer la llengua catalana i, ajudar als nouvinguts a tenir més eines per la seva relació amb l’entorn social. Per tant aquests cursos que promou l’Ajuntament de Vic serveixen com a complement d’aquests altres centres que també treballen amb la mateixa filosofia.