El president de la Generalitat i el president del FCB amb els presidents de les 4 Diputacions i els alcaldes dels municipis que participen en aquest projecte

Vic forma part del projecte Futbol Net, impulsat pel FC Barcelona i amb el suport de la Generalitat de Catalunya

Es tracta d’una iniciativa que té per objectiu fomentar el diàleg i reeducar a joves d’entre 10 i 16 anys a través del futbol

La Fundació del FC Barcelona va posar en marxa ara fa un any una prova pilot que tenia per objectiu fomentar el diàleg i reeducar a joves entre 10 i 16 anys a través del futbol i la ciutat de Vic s’hi va adherir, al costat d’altres municipis com Salt o Manlleu.

 

Aquesta prova pilot ha evolucionat positivament i ha acabat consolidant-se amb el projecte sota el lema “Futbol Net”, el qual ja compta amb la col•laboració de 20 municipis de Catalunya, així com també les 4 diputacions. De fet, avui, l’Ajuntament de Vic, representat per l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal i la regidora d’Esports, Montserrat Rovira, han estat presents a l’acte de presentació d’aquest projecte que ha tingut lloc al Palau de la Generalitat i que ha estat presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas i el president del FC Barcelona, Sandro Rossell.

 

El projecte social Futbol 3 és una metodologia d’intervenció mai aplicada a Catalunya però que té un èxit reconegut a Colòmbia i Alemanya. Consisteix en posar en pràctica un mètode innovador que reeduca a través de l’esport i que es basa en el diàleg. Els jugadors i jugadores no només entren en una relació de respecte i enteniment mutu sinó que també adquireixen confiança en ells mateixos i sentit de la responsabilitat.

 

Vic ha estat una de les ciutats escollides de la demarcació de Barcelona, al costat d’Igualada, Martorell, Badalona i Santa Coloma de Gramenet. Altres municipis que participen en el projecte són: Banyoles, Salt, Olot, Palafrugell, Figueres, Balaguer, Cervera, Mollerussa, Tàrrega, la Seu d’Urgell, Reus, Valls, Amposta i Tortosa.

 

Fomentar sis valors

‘FutbolNet’ és un projecte que pretén educar els infants i joves a través del foment dels valors positius que es deriven de la pràctica esportiva, concretament del futbol. El programa s’implementarà en 20 localitats catalanes, 5 per cada demarcació, i tindrà una durada de 24 setmanes, amb dues sessions de dues hores per setmana i es practica en espais urbans (interiors o exteriors) cedits pels ajuntaments de cada municipi.

‘FutbolNet’ té a cada municipi 60 beneficiaris amb edats compreses entre els 8 i 16 anys, escollits per la Fundació FC Barcelona i l’Ajuntament corresponent, seguint criteris de vulnerabilitat social. Les sessions es duen a terme sempre en horari extraescolar.

El futbol de ‘FutbolNet’ té unes regles especials. Per exemple, no existeix la figura de l’àrbitre sinó la del ‘teamer’, un moderador que tutela el joc sense amonestar. A cadascun dels equips hi ha d’haver, almenys, dues noies i perquè els gols comptabilitzin ha d’haver marcat alguna d’elles. Les sessions es divideixen en tres parts: una discussió anterior al partit, un partit de futbol i una xerrada posterior. El diàleg es converteix, doncs, en una part del joc i no en un complement.

Durant les 24 setmanes ‘FutbolNet’ fa incidència en sis valors, marcats com a essencials pel desenvolupament personal, que es debaten abans, durant i després del joc. Aquest valors són: el compromís, el respecte, la tolerància, el treball en equip, la responsabilitat i l’esforç. Al voltant de cadascun d’aquests conceptes es juga una lligueta i l’equip guanyador rep un diploma que l’acredita com el millor en l’aplicació d’aquest valor.

La Generalitat participa en aquest projecte per mitjà del Departament de Benestar i Família i també de l’Agència Catalana del Consum (ACC). Aquesta Agència posa a disposició de la Fundació un estand, en el marc de l’exposició permanent de l’ACC “Consum In-La nostra força” que recorrerà els 20 municipis implicats en el projecte des del dia 21 d’abril i fins a finals de desembre de 2012.