Vic homenatja ‘in memoriam’ el doctor Àngel Rierola i Isern
La Sala de la Columna s’omple de gom a gom en l’acte institucional i es descobreix una placa al vestíbul de l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, on va ser cap de cirurgia durant la postguerra i fins a la seva jubilació
Vic va recordar divendres passat la figura del Dr. Àngel Rierola Isern, qui fou cap de cirurgia de l’Hospital de la Santa Creu de Vic —avui Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic—, amb un doble acte que va tenir lloc a la sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic, i que es va finalitzar amb el descobriment d’una placa en honor seu al vestíbul de l’hospital on va dedicar-se a la cura dels vigatans i vigatanes.
En un moment de limitacions de mitjans, el Dr. Rierola (1906-1982) va marcar un testimoni de perícia i dedicació professional a la ciutat de Vic i a la comarca d’Osona. El Dr. Rierola va exercir de cap de cirurgia a l’Hospital de la Santa Creu de Vic des del començament de la postguerra fins a la seva jubilació, l’any 1976, i va rellevar al càrrec al Dr. Jaume Salarich, reconegut com a vigatà il·lustre.
L’alcaldessa de Vic i presidenta de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, Anna Erra, va destacar l’excel·lència del Dr. Rierola en tres aspectes de la seva vida: “Va ser una persona apassionada per la seva família, la seva feina i les seves aficions”. Erra va posar en relleu la seva qualitat humana i professional, i també com “va entendre perfectament la missió de l’Hospital de la Santa Creu”.
El regidor d’Universitat i Ciutat del Coneixement i vicepresident de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, Josep Arimany va parlar del perquè de l’homenatge al Dr. Rierola: “Vic ha estat sempre una ciutat amb vincles amb la medicina, i ha vist néixer importants nissagues familiars de metges. Fem un homenatge essencialment a un metge bo, dedicat a la professió i a la cura dels malalts en temps molt difícils. Com a equip de govern, tenim la obligació de recordar personatges que han format part de la història de la ciutat, com és el cas del Dr. Rierola, un metge de caràcter obert, obstinat i enèrgic”.
El professor de la UVIC-UCC i de la UB, el Dr. Josep M. Vilaseca, va fer un repàs biogràfic dels principals fets de la seva vida, i va revelar que va arriscar literalment la seva vida pels altres: “Durant la Guerra Civil operava de la pròstata a capellans de Vic per tal de tenir-los ingressats a l’Hospital i que no els matessin”. El Dr. Rierola, tal com va explicar Vilaseca, va ser “un mestre de cirurgians, hàbil, tot terreny; dedicat plenament a la professió, amb una visió àmplia de la medicina”.
El Dr. Antoni Bayés de Luna va fer un retrat de la dimensió humana del Dr. Rierola, a nivell familiar, professional i de les seves aficions. Pel que fa a la seva vida familiar, Bayés va apuntar que “va tenir una vida familiar molt plena malgrat estar tan ocupat amb la feina”. Pel que fa a la vessant professional, Bayés va destacar la seva capacitat de crear equips de treball, amb el Dr. Freixanet al capdavant, i amb “una dedicació infinita als seus pacients”. Finalment, en l’àmbit de les aficions, Bayés va ressaltar que van ser essencialment quatre: el futbol, la caça, la pesca i els toros.
El director gerent de l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, Jordi Roca, va subratllar la vinculació del Dr. Rierola amb l’Hospital de la Santa Creu: “va exercir tota la seva carrera professional al nostre hospital, 44 anys. Sens dubte, ens trobem davant d’un metge amb un alt sentiment de pertinença i compromís amb la institució.”
El gendre del Dr. Rierola, Marçal Corominas, va parlar en nom de la família per agrair l’homenatge i va explicar algunes anècdotes familiars i també fets biogràfics que van marcar profundament la seva vida.
Josep Arimany, Anna Erra, Josep Rierola i Jordi Roca davant de la placa