Vic homenatja els artistes de les escultures la ciutat
Ahir es va presentar el llibre d’Irene Boixeda que recull les 34 escultures que hi ha en espais públics de Vic
Ahir al vespre la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic va acollir la presentació del llibre “Vic, escultura contemporània als carrers”. Aquest és un llibre-guia d’Irene Boixeda on es recopila informació de 34 escultures que hi ha a la via pública de la ciutat. A l’acte hi van assistir bona part dels artistes autors de les escultures.
Aquesta informació està estructurada en diferents rutes que van adreçades a tots els públics, incloses les persones que pateixen alguna minusvalia física. Es poden realitzar en bicicleta, a peu, o amb bus urbà.
El contingut es mostra mitjançant una fitxa tècnica i l'explicació de l'escultura així com el currículum de l'escultor i un apunt turístic.
Es tracta d'un llibre molt gràfic i de fàcil lectura adreçat a totes aquelles persones que sense coneixements d'art vulguin conèixer el patrimoni escultòric de Vic des d'un vessant turisticocultural.
La presentació va comptar amb la presència del periodista, Jordi Vilarrodà que va fer una presentació del mateix llibre i va expressar algunes reflexions a tenir en compte. Vilarrodà va destacar que Vic és una ciutat que té moltes escultures al carrer, en total 34. Aquest llibre “és un reconeixement a l’escultura pública i els seus creadors”. A la vegada, Vic llueix escultures d’un estil més clàssic com el cas de “La Pagesa Catalana”o “El porcater d’Osona”, obres de Marta Solsona; o bé un estil més avantguardista com és el cas de “La Col•laboració” d’Enric Pladevall.
El periodista també va fer esment d’algunes de les reflexions que l’autora del llibre feia en relació a la importància de les escultures al carrer com és el cas que “les persones han de poder observar l’escultura sense cap condicionant i mirar-la amb ulls d’infant”.
Jordi Vilarrodà també va destacar que la riquesa artística ha estat possible perquè diferents alcaldes han cregut en “l’art al carrer”. Primer va ser l’alcalde Ramon Montanyà gran defensor de l’art i va seguir aquest llegat, Pere Girbau i Jacint Codina.
És idoni encarregar noves escultures per la via pública en un context de crisi com el que estem vivint actualment? Aquesta va ser una reflexió que el periodista va deixar a l’aire i que possiblement ara podria estar en debat a l’opinió pública.
Per la seva banda, l’acte també va comptar amb la presència de Jordi Soler, marit de l’autora del llibre, Irene Boixeda que per motius de salut no va poder assistir-hi. En representació de la mateixa autora va agrair l’esforç i col•laboració de les diferents entitats i organitzacions que han fet possible l’edició d’aquest llibre (Ajuntament de Vic, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Puig-Porret, El 9 Nou). Soler també va expressar la gran satisfacció de veure una Sala de la Columna plena de gom a gom i va donar les gràcies al suport rebut per part de molts amics i coneguts.
L’autora del llibre, Irene Boixeda, que no va poder ser present a l’acte va dedicar unes paraules a tots els assistents a través d’un DVD. Va explicar com havia nascut aquest projecte que avui ja era una realitat. Boixeda és guia turística de la ciutat de Vic i la seva inquietud i curiositat per a conèixer més a fons algunes de les escultures que hi havia al carrer la va a portar a reunir documentació que posteriorment s’ha editat en aquest llibre. Boixeda també va expressar algunes anècdotes i experiències viscudes amb la seva filla, Abril anant a visitar els artistes de cadascuna de les obres.
Finalment, el regidor de Cultura i Ciutadania, Joan López i Carol, va agrair l’esforç de Jordi Soler per ser present en aquest acte en nom de la mateixa Irene Boixeda i va remarcar que precisament amb aquest acte “Vic volia fer un homenatge a tots els creadors de les escultures que hi ha als carrers de Vic”. El regidor també va destacar que hi ha una clara voluntat de continuar el ritme encetat fins ara pel què fa la col•locació d’escultures a la via pública, però tenint molt clar que ens trobem davant d’una situació difícil de crisi econòmica que pot fer alentir aquest cicle.
Joan López i Carol, va expressar que “l’Ajuntament de Vic té la voluntat de democratitzar el màxim aquesta aportació cultural de les escultures”. I sota aquesta premissa, el regidor va exposar que “Vic ja té una comissió de Patrimoni de Cultura Popular i Tradicional que fa propostes de treball i entorn a la diada de Sant Jordi es constituirà el Consell de Cultura i les Arts de Vic: “llocs on s’han de gestar les propostes que posteriorment l’equip de govern ha de ser atén i sensible”.
Veure el llistat dels artistes que tenen escultures a Vic