Vic inaugura la 3a edició del Congrés Eurovacum
La tercera edició del congrés internacional de vacum, l’Eurovacum, ha iniciat aquest dimecres a les 9 del matí i clourà demà dijous al vespre, a l’edifici el Sucre de Vic.
La tercera edició del congrés internacional de vacum, l’Eurovacum, ha iniciat aquest dimecres a les 9 del matí i clourà demà dijous al vespre, a l’edifici el Sucre de Vic. Veterinaris, productors i tècnics de la indústria del vacum es troben avui i demà per participar en aquesta trobada que s’ha convertit en un referent en el sector vacum, pel que fa a congressos i seminaris especialitzats. L’acte d’inaugural, que s'ha portat a terme a les 2 del migdia, ha estat presidit per l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal; el president de l'Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic (ImpeVic), Josep Burgaya; el director general de Caixa Manlleu, Dídac Herrero; director general de Planificació i Relació Agràries, Antoni Díaz. Josep Burgaya ha obert l’acte fent referència a la importància de la ciutat de Vic com a capital ramadera i ha apuntat que “la ramaderia és l’activitat fonamental del nostre entorn”. Burgaya ha mencionat que des de l’ajuntament de Vic, a través de ImpeVic, i amb la col•laboració de Caixa Manlleu i el Departament d’Agricultura i Acció Rural (DAR) de la Generalitat de Catalunya “proposem als professionals del sector que discuteixin i busquin solucions i innovacions per la millora del sector agroramader”. En aquest sentit, el president de l’ImpeVic ha afegit que en aquesta edició “s’ha apostat per la innovació, el canvi i el progrés per aconseguir la màxima competitivitat dels seus agents”. Per la seva banda, Dídac Herrero ha destacat la importància del bestiar vacum a la comarca i el tractament del tema des d’un punt de vista globalitzat. Tots seguit, el director general de Caixa Manlleu ha insistit en què “hi ha d’haver col•laboracions i aliances entre empreses i entitats per poder portar a terme activitats com aquesta” i “oferir congressos de qualitat i de molt alt nivell”.Tot seguit, Antoni Díaz ha remarcat que l’Eurovacum “són jornades que informen i fan partícips a tota la gent del sector” i ha assegurat que “tot i les situacions de crisi que ens envolten hem de ser optimistes, que s’ha de treballar per ajudar al sector mitjançant la promoció d’estratègies que facilitin la transparència del mercat”. El director general de Planificació i Relació Agràries també ha destacat la importància de “desenvolupar nous productes d’acord amb les demandes del mercat” i “la necessitat d’establir mecanismes d’articulació entre els agents de la cadena per la creació d’una interprofessional més eficient i eficaç”.Finalment, l’alcalde Josep Maria Vila d’Abadal ha tancat l’acte donant per inaugurat el Congrés. Vila d’Abadal ha afegit que “és imprescindible discutir i reflexionar sobre què fem i cap a on ens dirigim”. D’una banda , ha destacat que “el debat alimentari és bàsic per aportar qualitat i personalitat a la cuina del nostre territori “ i, alhora, ha subratllat la importància del sector agroramader osonenc a Europa. “Per això hem de defensar i creure en el que som ja que hem de defensar la nostra funció territorial juntament amb la producció” ha encoratjat. Per últim l’alcalde de Vic ha remarcat la supervivència del sector a la comarca ja que és “un sector que estructura el país i el paisatge de la nostra terra”.Lliurament de premis Vaca d’Or 2008 Un cop inaugurat el congrés s’ha procedit al lliurament de premis Vaca d’Or que ha estat conduït pel director executiu de l’Assemblea General de la Federació Frisona de Catalunya (FREFRIC), Jaume Sala. Els premis s’han lliurat segons tres categories diferents: Producció, Genètica i Morfologia.En Producció el primer premi ha estat per la Caseta d’en Fermí (Antoni Serracarbassa); el segon per El Pinós Nou (Jordi Juanola); el tercer premi d’aquesta categoria s’ha atorgat a Can Banyeres (Jordi Riera) i el quart i cinquè premi s’ha lliurat a J.M.D Allué (Òscar M.) i El Murucuc (Ignasi Rovira), respectivament. Pel que fa a la segona categoria, Genètica, el primer premi Vaca d’Or ha estat lliurat a La Cavalleria (Agustí Prat), el segon a La Clota (Joan Escarré) i el tercer premi s’ha donat a la Ramaderia Can Thos (Pere Serra). Mentre que, el quart i el cinquè premi, han estat lliurats a Senega Campos Agroalimentaris (Ramon Llobet) i Sat Sant Mer, respectivament. I per últim, la tercera categoria referent a Morfologia, la granja Cal Borda (Jordi Ribó) ha obtingut el primer premi, Cal Marquet (Miquel Aroles) el segon premi, El Pinós Nou (Jordi Juanola) el tercer premi, i finalment, el quart i cinquè premi han estat lliurats a Cal Diligent (Joan VIlarrubla) i Ramaderia Anibal (Antoni Garcia).Les ponències Les ponències més destacades d’aquesta primera jornada són: “Per què els mercats s’han tornat bojos?” a càrrec del Sr. Carlos Buxadé, de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) i la taula rodona “Reflexions crítiques sobre la lluita contra la Brucel•losis i la Tuberculosis en bestiar boví a Espanya. La legislació, l’estadística i la inseguretat dels productors”, a càrrec de Lucio Carbajo Goñi, Joaquim Porcar i Juan Vicente González.En el marc de les activitats paral•leles, aquest dijous al vespre es portarà a terme un sopar gastronòmic al restaurant Ca l’U. L’àpat serà servit pel col•lectiu Osona Cuina i compta amb el patrocini de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA).Demà dijous, 12 de juny, les principals ponències es titulen “Veritats o fal•làcies del temible efecte de la generalització de l’ús de biocombustibles sobre les produccions animals” a càrrec d’Alfonso Raffin (Brasil) i “Les últimes orientacions en la política agrària comunitària en els mercats de la llet i de la carn: repercussions pel sector productor”, a càrrec de Manuel del Pozo Ramos (Comissió Europea, Brussel•les).Vic, 11 de juny de 2008