Vic inaugura la 7a edició del Congrés Europorc
22 ponències i 419 professionals inscrits
La setena edició del congrés internacional de porcí, Europorc, ha iniciat aquest dimecres a les 9 del matí i clourà demà dijous al vespre, a l’edifici el Sucre de Vic. Veterinaris, productors i tècnics de la indústria del porc es troben avui i demà per participar en aquesta trobada que s’ha convertit en un referent en el sector porcí, pel que fa a congressos i seminaris especialitzats. L’acte d’inaugural, que s'ha portat a terme a les 2 del migdia, ha estat presidit per l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal; el president de l'Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic (ImpeVic), Josep Burgaya; el president de Caixa Manlleu, Joan Contijoch; membre de la Junta de la delegació d’Osona de la Cambra de Comerç, Josep Pujadas i la directora general d'Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rura (DAR), Rosa Maria Cubel. Josep Burgaya ha obert l’acte assegurant que la “competivitat del sector agroramader queda avalada en aquest Congrés”. Un sector que “ha de continuar “essent molt important a la nostra comarca”. El president de l’ImpeVic ha assegurat que aquest any el sector “no està passant un dels seus millors moments, però tot i això l’assistència en aquest Congrés demostra l’esforç constant dels ramaders i professionals”. Burgaya ha subratllat que des de l’ImpeVic i l’Ajuntament de Vic “continuarem ajudant al sector, en la mesura que puguem, perquè sigui un referent”.Per la seva banda, Josep Pujadas ha insistit en què “cal afrontar l’actual situació que viu el sector com un repte” i ha remarcat que “cal continuar aprofundint amb l’excel•lència del producte final”. Pujadas ha assegurat que congressos com l’Europorc “ens han d’ajudar a tots els professionals a trobar línies d’actuació positives pel sector”.Joan Contijoch ha afegit que l’Europorc ”ha de facilitar als congressistes idees i eines que permetin al sector millorar” i ha assegurat que un dels èxits del Congrés és que “les entitats que hi participem tenim sintonia”. Contijoch ha recordat que Caixa Manlleu disposa des de fa anys d’un servei exclusiu per als professionals del sector.Tot seguit, Rosa M. Cubel ha dit que Catalunya “és un gran exportador de porcs, 15,3 milions. Però, les úniques barreres comercials són les sanitàries”. En aquest marc, la directora general d’Agricultura i Ramaderia ha llençat un missatge positiu anunciant que la comarca d’Osona “ha estat declarada indemne del virus Aujesky”, la qual cosa significa que “el sector porcí d’Osona és potent”. Finalment, l’alcalde Josep Maria Vila d’Abadal ha tancat l’acte donant per inaugurat el Congrés. Vila d’Abadal ha recordat que els ramaders d’Osona “han estat capdavanters en porcí i sempre han estat mol ben estructurats”. L’alcalde ha insistit que “és necessari q ue es mantinguin actives les explotacions ramaderes com a tals” i ha encoratjat als ramaders a “buscar solucions perquè sobrevisquin els ramaders” que hi ha actualment a la comarca. “Un sector que estructura el país i el paisatge de la nostra terra”, ha afegit. 22 ponències i 419 professionals inscrits El congrés s'estructura en 22 ponències que es porten a terme durant dos dies i repartides en dos espais de l’edifici el Sucre, la sala Coll i Bardolet i l'auditori Marià Vila d'Abadal. Les ponències s’agrupen en sessions temàtiques que permetran als congressistes escollir aquelles propostes que els resulten més afins. El nombre d’inscrits, actualment, és de 419 professionals.L'evolució de l’economia global i, més concretament, del sector porcí a càrrec d'Àngel Berges ha estat la primera ponència que s'ha portat a terme aquest dimecres al matí. Berges ha fet una exposició de la situació econòmica global i dels desequilibris que actualment afecten a diversos sectors econòmics i de producció, fet que produeix un deteriorament de l’economia espanyola, més sensible a aquests desajustos a causa de la seva situació peculiar. Una vegada exposat l’entorn econòmic globalitzat, Berges ha centrat la seva ponència en la situació del porcí en aquest marc, fent referència a què Espanya és la quarta potència mundial en producció de porcí. Segons Berges, el futur del sector porcí a Espanya passa per una millora de la competitivitat, amb l’obertura a nous mercats exteriors emergents, com la Xina, l’Índia, Brasil, entre d’altres, i l’adaptació de l’estructura empresarial existent a les noves necessitats que aquests mercats globalitzats requereix.La segona ponència del matí ha anat a càrrec de Josep Bernaus, que ha centrat la seva intervenció en el cost de la producció del preu de pinso, el preu i marge de venda i la variabilitat. Bernaus ha explicat l’evolució del preu del pinso assegurant que, durant el període 2006 fins al març de 2008, increment del preu del pinso ha estat del 40% i l’increment del cost de producció del 25%, mensualment”. D’altra banda, ha fet referència al marge de venda, que des del 2003 el més negatiu ha estat el 2007. Bernaus ha argumentat aquesta situació assegurant que el cost producció “ha variat molt, per això hi ha aquest marge de venda tant important ja que el preu de venda ha estat normal però el cost de producció ha estat elevat”. Davant d’aquest canvi dels preus de compra i venda, el ponent ha aconsellat als ramaders que intentin “maximitzar resultats positius en períodes favorables i minimitzar les pèrdues en períodes desfavorables, per tal de reduir les despeses”.La darrere ponència del matí ha estat "Evolució del preu del cereal" a càrrec de Jordi Beascochea. El ponent ha centrat la seva ponència en la incertesa i volatilitat de les xifres mundials i europees de les produccins i consums de blat, el blat de moro i la soja. A la tarda es desenvolupen 6 sessions sota un mateix eix temàtic: Activitats de recerca del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA). "L'Epidemiologia de malalties del porc" a càrrec de Jordi Casal, "Buscant la vacuna ideal enfront el virus del PRRS" a càrrec d' Enric Mateu, "L’hepatitis E del porc: una nova zoonosi?" a càrrec de Marga Martín, "Què sabem de nou de la malaltia de Glässer?" a càrrec de Virginia Aragón, "Pestes porcines: encara busquem vacunes!" a càrrec de Fernando Rodríguez, "La grip del porc i estratègies vacunals" a càrrec de Lorenzo Fraile són les diferents sessions que es portaran a terme i que acabaran amb una taula rodona en què hi participaran els sis ponents.Aquesta primera jornada clourà amb un sopar gastronòmic que permet a participants, organització i empreses patrocinadores compartir uns moments distesos amb un menú especialment seleccionat per a l’ocasió. Tindrà lloc al Serrat del Figaró (Taradell) i serà ofert pel col•lectiu Osona Cuina.L'endemà dijous el congrés iniciarà amb sessions simultànies que se centraran amb temes relacionats amb l'epidemologia. A la tardaels responsables de les empreses agroalimentaries -Tarradellas, Corporació Alimentària Guissona i El Pozo- explicaran als assistents l’evolució i la història de la seva organització, sense perdre de vista la temàtica del congrés.Durant els dos dies es portaran a terme activitats complementàries pels acreditats al congrés com és el cas de vols amb globus captiu; un còctel amenitzat amb l’actuació musical del saxofonista Pep Poblet o una visita guiada al centre històric de la ciutat.Per informació es pot consultar al web: www.europorc.netVic, 14 de maig de 2008