Espectacle inaugural “Engeguem” a la Plaça Major de Vic

Vic inicia un any farcit d’activitats culturals

Més de 4000 persones assisteixen a l’espectacle inaugural “Engeguem” de Vic Capital de la Cultural Catalana

 Aquest passat dissabte, 16 de gener del 2016, més de 4000 persones van presenciar en directe l’espectacle inaugural “Engeguem”, amb el qual Vic ha pres el relleu a Vilafranca del Penedès per convertir-se en la Capital de la Cultura Catalana 2016. L’acte va ser presidit pel conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila i l’alcaldessa de Vic, Anna Erra. Moments abans de l’espectacle inaugural, el conseller va signar en el llibre d’honor de l’Ajuntament de Vic.

 
 

 

L’inici de l’espectacle va començar amb parlaments de diferents autoritats, a falta d’un escenari convencional, van projectar-se a una de les façanes tot integrant-se de manera harmònica amb el conjunt de l’acte. Xavier Tudela, president de Capital de la Cultura Catalana va fer un repàs cronològic al conjunt de municipis que han estat designats per exercir aquesta capitalitat. D’altra banda Pere Regull,  alcalde de Vilafranca, va aprofitar per passar el relleu de la capitalitat i finalment  l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va assegurar que la ciutat aspirava a deixar el llistó ben alt.

L’espectacle sota la direcció artística de Joan Roura va consistir en un vídeo mapping que es va projectar a dues façanes de la plaça Major de Vic i va estar acompanyat de dansa i música en directe. El muntatge audiovisual, obra de la Farinera Centre d'Arts Visuals de Vic va mostrar, en primer lloc, una metàfora sobre la cultura catalana. En quatre pisos de la plaça Major, els seus habitants interactuaven entre sí fent palès com la cultura s’origina amb les aportacions que, de forma natural, rebem dels nostres veïns de manera que, a poc a poc, acaba conformant-se la cultura catalana. Tot seguit les escenes de la vida quotidiana van cedir el protagonisme a una espectacular coreografia de dansa aèria, on dos ballarins de la companyia Delrevés, anaven punxant, com si d’una tablet es tractés, les imatges que es projectaven a la paret i servien per presentar, sintèticament, els més d'un centenar d'actes de diferents disciplines artístiques que es desenvoluparan durant tot l’any.  El colofó final el van posar el músic i cantant Arnau Tordera i el cor de noies Naiades, que des dels balcons dels edificis van interpretar el tema Himne de la cultura composat expressament per aquesta ocasió. La lletra d’aquesta composició musical expressava la voluntat de cercar un horitzó, que en un sentit metafòric és la cultura, i que ens obliga a anar sempre endavant.

 

A partir d’ara tota la programació del VICCC2016 es pot consultar a través de la pàgina web www.viccc2016.cat o bé de la revista que s’editarà cada mes amb l’agenda complerta d’actes així com de  reportatges detallats de les activitats més destacades i articles d’opinió dels principals protagonistes.