Núria Homs, Hèctor Cruz, Susagna Roura i Assumpta Grabolosa

Vic iniciarà un programa de mentoria per fomentar la cohesió a través de la llengua i l’entorn

La mentoria amb ciutadania voluntària és un pas més en l’acompanyament que es fa des de l’Oficina Municipal d’Acollida a les persones que arriben per primera vegada a Vic amb la intenció de quedar-s’hi a viure

 

L’Ajuntament de Vic posarà en marxa un nou programa de mentoria que té com a objectiu acompanyar les persones nouvingudes, més enllà del suport que ja tenen des de l’Oficina Municipal d’Acollida (OMA). Una oficina que treballa en la recepció i acollida de les persones que arriben per primera vegada a Vic amb la intenció de quedar-s’hi a viure.

Des de l’OMA se les acompanya en les tasques administratives informant i orientant sobre els serveis, recursos i entitats de la ciutat. Ara, amb el nou programa de mentoria es farà un pas més. La regidora de Serveis Generals, Núria Homs, explica que s’està treballant perquè es tingui una persona de referència a la ciutat, més enllà de l’administració i del suport que ja se’ls ofereix, perquè tant el mentor com el nouvingut s’enriqueixin culturalment i socialment, donant peu a un vincle personal i emocional amb el territori. “Volem unir persones de la ciutat amb nouvinguts perquè també comptin amb un suport emocional i vivencial lligat a l’entorn”, afegeix Homs.

Per la seva banda, la regidora de Cultura, Susagna Roura, ha afegit que aquest programa de mentoria permetrà un enriquiment social i cultural bidireccional, ja que la persona mentora s’enriquirà al mateix temps de la cultura, la llengua i les tradicions de la nouvinguda.

Totes aquelles persones que vulguin formar part del nou programa de mentoria social rebran una formació específica per poder acompanyar satisfactòriament les persones nouvingudes.

 

La cultura com a cohesió social

Des de l'Ajuntament s'ha treballat conjuntament amb el Consorci per la Normalització Lingüística (CPNL) d’Osona per trobar sinergies entre els programes de mentoria social i el programa de “Voluntariat per la Llengua”. Susagna Roura ha destacat que es vol treballar conjuntament perquè “creiem que la a llengua, la cultura i la societat formen part de l’aprenentatge d’acollida en el procés d’arribada en nou lloc”. “L’experiència del Consorci permetrà ampliar la iniciativa i introduir-la en mentoria social”, ha afirmat.

Assumpta Grabolosa, directora del CPNL d’Osona ha destacat els 18 anys d’existència del “Voluntariat per la Llengua” i que té la voluntat d’aprofundir, a través de la llengua, en la cultura i en la societat. Per a fer-ho, es posen en contacte persones de tot el món que volen aprendre el català, o volen ensenyar-lo, i des del Consorci es relacionen parelles lingüístiques amb inquietuds i gustos similars perquè durant unes hores a la setmana conversin en català. Des de l’any 2003 ja s’han format més de 135.000 parelles lingüístiques.

La principal sinergia entre el nou programa de mentoria social i el de “Voluntariat per la llengua” és la involucració de la ciutadania, ja que es podran moure d'un voluntariat a l'altre, aportant coneixement, cultura i companyia a les persones nouvingudes mentre s’aprèn la llengua catalana.

 

 

Quan parles fas màgia

Fins al proper diumenge 28 de febrer es podrà visitar l’exposició “Quan parles fas màgia” del Voluntariat per la Llengua a la Biblioteca Joan Triadú. L’exposició ha estat realitzada amb la finalitat d’animar a les persones a afegir-se en aquest programa d’enriquiment lingüístic i cultural amb la llengua com a eina fonamental.

Héctor Cruz és un dels protagonistes d’aquesta exposició, un vigatà que es va apuntar al “Voluntariat per la llengua” per aprendre català i gràcies al que ha pogut aprendre la llengua, expressions i entendre la cultura i la societat catalana amb una persona del territori.